Nov vzpon ali samouničenje za 41 milijard evrov
Matjaž Ropret 26. aprila 2022 ob 05:57

Elon Musk je za znesek iz naslova kupil družabno omrežje, na katerem izredno rada »visi« in se z drugače mislečimi prereka naša za zdaj še aktualna oblast, predvidena nova pa ga pretežno ignorira. Upravni odbor podjetja Twitter je namreč sprejel prevzemno ponudbo ustanovitelja Tesle in enega najbogatejših Zemljanov, ki bo tako postal edini lastnik.

Ponudbo za prevzem Twitterja je Musk dal pred manj kot dvema tednoma, potem ko je nekaj dni prej že objavil nakup 9,2-odstotnega deleža v podjetju. Za delnico bo odštel 54,20 dolarjev (50,44 evrov), s čimer je celotna vrednost Twitterja (in s tem posla, če štejemo še prvotni nakup) približno 44 milijard dolarjev oz. nekaj manj kot 41 milijard evrov. Odbor je ugotovil, da Muskova ponudba predstavlja dobro vrednost za delničarje, navsezadnje je bila cena delnice pred tem za več kot tretjino nižja.

Izvršni direktorja Twitterja Parag Agrawal – nedolgo nazaj je zamenjal ustanovitelja Jacka Dorseyja – je v pripravljeni izjavi poudaril, da istoimenska storitev s svojim smislom in pomembnostjo vpliva na cel svet.

Musk pa je ob prevzemu, za katerega bo pri bankah najel skoraj 24 milijard evrov posojila in bo plačeval skoraj milijardo obresti na leto, napovedal: »Svoboda govora je temelj delujoče demokracije in Twitter je digitalni mestni trg, na katerem se pogovarjamo o temah, pomembnih za človeštvo. Želim ga izboljšati z novimi funkcionalnostmi, narediti njegove algoritme odprtokodne za povečanje zaupanja, poraziti robotske profile in overiti vse dejanske uporabnike (ljudi).«

Twitter je bil pred leti bolj pomemben, kot je zdaj. Marsikje dogajanje na platformi stagnira in ni več živahno, predvsem pa ga razpihujejo politični provokatorji, mnogi od njih lažne »osebe« in z množico botov za sledilce. Napoved čiščenja za številko ali za širjenje propagande, zmerjanje, žaljivke ali druge nečedne posle ustvarjenih profilov je zato spodbudna. Prav tako avtentikacija za vse resnično žive uporabnike. Poprej je Twitter to omogočal bolj ali manj zvezdnikom ali zahteval precej dokazil, tovrstni uporabniki pa so pridobili kljukico k imenu.

Ameriški tehnološki novinar Lance Ulanoff je že predlagal način za potrjevanje identitete.

Ena od prelomnih točk, ko so debate na tej platformi začele zamirati, je bil prehod na privzeto prikazovanje »najboljših« tvitov (Home). Zaradi tega je mogoče marsikaj ali spregledati ali pa se, podobno kot na Facebooku, posamezniku preprosto ne prikaže. Za storitev, kjer naj bi bilo v ospredju informiranje in debata, ne zgolj branje posameznih domislic, je bila to sprememba na slabše. Uporabnik še vedno lahko preklopi na klasično časovnico (Latest Tweets), ki prikazuje tvite kot so objavljeni (od profilov, ki jim sledim, ne kar naključnih), vendar nisem prepričan, koliko ljudi to stori ali sploh najde. Sprememba nazaj bi bila zelo dobrodošla.

Nekateri so napovedovali odhod s platforme, če jo res prevzame Musk. Vendar novi lastnik upa, da si bodo tudi njegovi najhujši kritiki premislili, saj da je to svoboda govora.

Kakšne bodo spremembe, ne bom ugibal, prepričan pa sem, da bodo. Elon zagotovo ne kupuje Twitterja zaradi denarja, čeprav si bo zagotovo želel prej ali slej povrniti vložek. Najbrž tudi ne zgolj za zabavo, ampak ima določene ideje, ki jih želi uresničiti. Poleg tega ni dvoma, da ima veliko več menedžerskih izkušenj od ljudi, ki so v zadnjih letih dokaj neprepričljivo vodili Twitter.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.