T-2 kot tretji od velike četverice modernizira televizijo
Matjaž Ropret 8. oktobra 2019 ob 06:33

Dva od štirih velikih operaterjev sta svojo televizijo popolnoma prenovila lani, tretji »revolucijo« uvaja danes, četrtega pa bomo verjetno še nekaj časa čakali. Tokrat je velika sprememba na vrsti pri T-2, ki si zanjo sicer ni izbral imena iz kombinacije črk E, N in O, toda glede na opisano v sporočilu za javnost novost ni dosti manjša kot pri Telemachu in Telekomu Slovenije.

T-2 je že pred dnevi naročnike pozval, naj se pripravijo na novosti in si na sprejemniku ustvarijo uporabniške profile. Po novem bo televizija namreč po netflixovsko personalizirana, s predlogi za vsakega posameznega gledalca. Pogoj za to bo verjetno ta, da bo tisti, ki bo želel izbirati vsebine, ob vklopu sprejemnika izbral svoj profil. Čisto vsi pa bodo videli drugo spremembo. T-2 je namreč iz svojih programskih shem odstranil 58 programov v standardni razločljivosti in jih nadomestil z identičnimi programi HD. Pri čemer naročnikom ne bo nič dodatno zaračunal. Trdi pa tudi, da bodo »celo tisti s sprejemniki SD spremljali programe v boljši kakovosti.« V čemer najbrž je zrno resnice, saj bo vir slike kvalitetnejši. Je pa to poteza, ki bi jo morali že zdavnaj narediti vsi operaterji. Telemach in Telekom sta delno že, prvi je denimo dodal večje število kanalov HD v osnovno shemo, platformi EON in NEO pa ne razlikujeta več med programi v standardni in visoki razločljivosti, temveč sama prilagajata podatkovni tok napravi, omrežju in naročniški shemi.

Glede filozofije je T-2 ubral Telekomovo pot. »Uporabniki televizije T-2 lahko pozabijo na iskanje vsebin na programih in videotekah in lahko televizijo gledajo neposredno z domačega zaslona,« so zapisali pri tem operaterju. Poanta je v tem, da bo vsak uporabnik na osnovni strani svojega profila imel na voljo »vsebine, ki so namenjene prav njemu.« V praksi to pomeni, da bodo na levi že znane možnosti Glej TV, TV programi, Videoteka in Moji posnetki – torej dostop do starega principa za tradicionaliste – na desni pa tri kategorije vsebin, vsaka s svojim trakom predlogov. Enako kot pri Netflixu, Filmih Google Play, Voyu ali pravzaprav kateri koli storitvi pretočnega videa. Te kategorije so Priporočamo, Ne zamudite in Nazadnje gledano.

Pri operaterju so prepričani, da bodo ljubitelji TV-serij navdušeni nad temi kategorijami, saj bodo vedno dobivali nova priporočila, ki »bodo ustrezala njihovemu okusu in priljubljenemu žanru.« V kategoriji Ne zamudite bodo uporabnike čakala nova nadaljevanja, ki jih še niso pogledali. Ljubitelji športa pa bodo denimo tam videli prihajajoče tekme. Na enem mestu, da jih ne bo treba iskati naokrog po programih. In verjetno bo podobno tudi za druge okuse, ko bo »televizija« ugotovila, kaj posameznik rad gleda. Kako dobra in koristna je pri tem ugibanju, pa se bo seveda pokazalo, kajti pogosto tovrstni algoritmi sklepajo prehitro in dajejo preveč poudarja posameznemu ogledu, zato poznam posameznike, ki se aktivno odpovedujejo gledanju priporočenih vsebin iz nenavadnih tematik, četudi bi jih zanimale.

Televizija bo prikazovala tudi najbolj pogoste žanre in za njimi še dodatne kategorije, denimo Nazadnje gledano, Trenutno najbolj gledano, Top oddaje tedna (zakaj ne Naj oddaje tedna?), otroška priporočila in še nekatere. Podobno kot pri omenjenih konkurentih, pa bo na voljo tudi glasovno iskanje. Kdor pa bo želel preskočiti ta »domači zaslon«, bo lahko s tipko OK na daljinskem upravljalniku šel neposredno v TV-program, ki ga je gledal nazadnje. Nato se s puščico desno prestavi v izbiranje priporočenih vsebin. Domači zaslon se sicer samodejno izklopi po pol minute in preklopi na zadnji predvajani kanal. Kar vendarle dokazuje, da tudi pri novem pristopu klasična linearna televizija še vedno ostaja osrednja vsebina.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja