Ikea SYMFONISK Picture Frame: Bi uganili, kaj je na fotografiji?
Marjan Kodelja 9. julija 2021 ob 06:31

Potem ko je Samsung pravilno uganil, da je lahko v umetnijo zakrit televizor The Frame zanimiv za vse, ki težijo k popolnemu ambientu brez vsakršne vizualne motnje, sta se podobnega podviga lotila še Sonos in pohištvena trgovska veriga Ikea!

Dom je igrišče, kjer je Ikea najbolj mogočna. Ko je veriga vrata trgovine odprla tudi v Sloveniji, smo imeli možnost pravočasno preizkusiti zvočnik za omrežje Wi-Fi, zakrit v sodobno in estetsko nevtralno stensko grafiko. Lepo se zlije z njihovim pohištvom in raznolikimi dodatki, a znajde se tudi v kakšnem drugačnem dekorju. Zvočnik je sicer napravil Sonos, s katerim je Ikea že sodelovala, in je tipičen predstavnik njihovega pogleda na zvok.

Sodobna nevtralna oblika

Slabih 41 x 57 centimetrov velika in šest centimetrov debela »slika« ne skriva plastične osnove. Ohišje namreč ni iz bolj čislanega materiala, toda prav dosti ne moti, kajti v oči pade prednja površina z grafiko. Znotraj je »platno« (sprednja ploskev) oblikovana kot satje, kar skupaj s tankim in za zvočne valove prepustnim blagom zagotavlja, da zvok ni niti malo zadušen. Zvočnik mora biti velik in primerno debel, kajti predvsem nizki toni zahtevajo dovolj prostornine, da lahko govorimo o kakovostnem zvoku. Vsakršno tanjšanje, kar bi morda bilo iz vizualnega stališča dobrodošlo, ne pride v poštev. Sicer pa debelina pretirano ne moti, kajti tudi iz strani je ohišje v beli ali črni barvi minimalistično in estetsko oblikovano.

Platno je preprosto zamenljivo, toda za enkrat je osnovno črno ali belo grafiko mogoče »nadgraditi« z umetnijama Splash in Vinyl, vsaka vas bo stala po 15 evrov. Morda jih bo kmalu več in bomo zvočniku lažje spreminjali podobo in posledično poživili prostor. Toda ni narejen, da bi lahko dodajali slike, ki nekje ležijo in se nam zdijo zanimive ali bi jih našli na spletu in natisnili, kajti pomembno je, da so na pravem materialu, ki zvoka ne duši.

Na steno ali obnjo

Ikein pečat je očiten v podrobnostih ohišja. Kjer se bo okvir dotikal stene, so blažilci iz filca, predvideni sta dve reži za obešanje in po vseh robovih je dovolj odprtin, da napajalni kabel speljete, da najmanj moti. Še bolje sicer je, če imate za zvočnikom v vdolbini električno vtičnico ali v zidu kanal za kable, kajti potem bo pogled nanj brez vsakršne motnje.

Obesimo ga lahko na steno ali postavimo obnjo, pokončno ali vodoravno. Za vse primere so v kompletu dodatki – plastične nogice, ki jih po potrebi vtaknete v zanje predvidene luknje v okvirju, trak, ki preprečuje, da bi se zvočnik prevrnil, in obešalo, ki ga je treba najprej privijačiti na steno. Zraven je še dovolj dolg bel kabel v lični pletenici, kajti za delovanje nujno potrebuje električno energijo. V primeru, da bi želeli imeti dva, potem lahko kabel iz enega pripeljete v drugega, toda kupiti morate ustreznega s pravima priključkoma. Dodan kompletu ima namreč na eni strani priključek za stansko vtičnico.

Preprosta aplikacija z eno napako

Po namestitvi zvočnika na njegovo mesto in priključitev v električno omrežje na telefon naložite aplikacijo ter nato sledite navodilom za povezavo. Zvočnik ustvari začasno omrežje, na katero se povežete, v aplikaciji izberete pravi Wi-Fi, vnesete geslo in zvočnik se prijavi. Pred tem morate še ustvariti uporabniški račun, če ga še nimate. Nanj potem predvajamo glasbo, ki jo v pomnilniku telefona ali izberemo katero od podprtih storitev pretočne glasbe, med katerimi so vse pomembne, ali internetnih radijskih postaj. Žal ima aplikacija in nasploh »konstrukcija« zvočnika napako. Ni podpore za storitev Youtube za uporabnike telefonov s sistemom Android. Zvočnik podpira Applovo tehnologijo AirPlay, zato ni takšnih težav na njihovih napravah, medtem ko se pozna odsotnost podobne Googlove tehnologije Chromecast. Podprta pa je vsaj plačljiva pretočna storitev Youtube Music.

Aplikacija lahko sočasno upravlja več zvočnikov, pri čemer se lahko odločamo in po potrebi spreminjamo, kaj kateri predvaja. Vsak glasbo iz lastnega vira ali vsi iz istega. S tem pa se možnosti končajo, ker zvočnik ne ponuja povezovanja prek Bluetootha, pa tudi klasičnega (3,5 mm) vhoda nima. Tako se nanj na žalost ne da priklopiti drugega vira po kablu niti kakšne naprave, ki bi mu dodala glasovno upravljanje. Glede tega me še najbolj moti, da nanj nisem mogel povezati televizorja, kajti tako bi »ubil dve muhi na en mah«. Izboljšal televizorjev slabi zvok in imel »zvočno« napravo za poslušanje radijskih postaj, pretočnih storitev ali skladb iz lastne zbirke.

Dober zvok, a lahko bi bil glasnejši

Kar prihaja iz membran zvočnih gonilnikov, je dovolj glasno za normalno veliko sobo in zelo poslušljivo. Sploh basovski del je močnejši od pričakovanj. Ali pa tudi ne, ker je to navsezadnje Sonos in vsi modeli te znamke imajo poudarjene base. Prenosni zvočniki, ki jih nekateri uporabljate doma, so definitivno slabši, zvenijo precej bolj plehko in prazno. Enako bi lahko dejali za marsikatere tudi precej dražje sobne zvočnike za omrežje Wi-Fi. Niso kaj dosti boljši, če sploh.

Pri najvišji jakosti zvoka popačenja ni zaslediti, ne glede na zvrst glasbe. Kot vedno sem uporabil običajni testni seznam skladb. Industrijski metal, rok in džez. Zven ni popoln, toda tega niti nisem pričakoval. Nizki toni so dokaj poudarjeni, medtem ko so visoki všečni, kar je skladno s sodobno glasbo in večinskim glasbenim okusom. Nasploh je razpon zvočnih frekvenc soliden, morda bi si želel le nekoliko bolj bogatega zvoka. Naj bo še tako dober, en sam zvočnik to težko doseže. Glasbeni sladokusci naj pogledajo stran, medtem ko je zven zvočnika za vse ostale na primerni ravni.

Ker je zvočnik namenjen, da ga obesite na steno, ne more biti pretežak, kar vpliva na vgrajene komponente, predvsem na ojačevalec vhodnega signala, kar je neposredno povezano z največjo možno jakostjo zvoka. Ta je solidna, a se bo nekaterim zdelo, da bi lahko bila višja. Manko se pokaže v večji sobi, kjer se bolje obneseta dva, vsaj na eni steni, povezana v stereo sistem. Ker si v takšnih primerih verjetno ne želite enakih grafik, do izraza pride možnost menjave platna. Ko bo seveda ponudba le teh pestrejša.

Hvalimo:

 • Sodobna oblika in možnost menjava platna (grafike)
 • Dobra kakovost in solidna jakost zvoka 
 • Preprosta namestitev in povezava z mobilno aplikacijo
 • Lahko je del sistema z drugimi zvočniki Sonos

Grajamo:

 • Ne predvaja glasbe iz Youtuba z androidnih naprav, saj ne podpira tehnologije Chromecast
 • Ni poceni, sploh če jih potrebujete več
 • Ni vmesnika Bluetooth in (ali) 3,5 mm priključka
SYMFONISK Picture Frame
 • OBLIKA IN KAKOVOST IZDELAVE
 • PREPROSTOST PRIKLOPA IN UPORABE
 • JAKOST ZVOKA
 • KAKOVOST ZVOKA
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
3.9

Naj kupim?

Če vam je všeč estetika izdelkov Ikea, potem čemu ne? Na prvi pogled je 180 evrov veliko, toda cena ni tako visoka, kot so cene podobno kakovostnih zvočnikov Wi-Fi z zmogljivostjo povezovanja med seboj. Oblikovno je zanimiv in hkrati dovolj nevtralen, da ne bo že jutri nezanimiv, medtem ko je minimalistična grafična podoba primerna skoraj vsakemu okusa. Kakovost in jakost zvoka sta na ravni, ki se za Sonosove izdelke spodobi. Upoštevajte še to, da boste za primerno zvočno kuliso v večjih prostorih potrebovali dva, kar žal nekoliko dvigne naložbo.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.