Svoboden kot ptiček na veji tudi onstran Unije
Marjan Kodelja 5. junija 2019 ob 06:35

Pred ekspanzijo mobilnega prenosa podatkov je bilo normalno, da so operaterji sočasno z mobilnim omrežjem gradili tudi brezžične Wi-Fi točke, ki so postale del njihove ponudbe. Do omrežja Unifi, ki ga svojim uporabnikom brez dodatnih pogojev ponuja Telemach, pa so bili podobni poskusi drugih slovenskih operaterjev ne najbolj resno zastavljeni in zatorej tudi manj uspešni.

Ko so tuji operaterji gradili točke Wi-Fi ter jih kot plačljivo dodatno ponudbo vključevali v pakete, ki tedaj niso imeli vključenih količin, temveč je bil obračun po porabi, je temu želel slediti tudi naš največji operater. Naredili so nekaj točk, storitev pa imenovali Neo WLAN. Ni se prijela, kajti dostopov je bilo malo, niso bili zastonj in vse več gostincev je ponudilo brezplačna omrežja. Kaj bi plačeval, če si hitro našel brezplačno alternativo. Nekaj let kasneje je bil še en odmevnejši poskus, ko je isti operater skupaj z mestno občino Ljubljano zgradil ljubljansko brezžično omrežje. Še vedno deluje, vendar omrežja ne širijo, saj obstoječe ni dovolj zasedeno. V ozadju pa je ves čas deloval tudi Telemach. Gostincem je ponujal fiksni dostop do interneta in jih opremljal s primerno opremo. Poleg omrežja, ki ga je uporabljal naročnik, je vedno bil tudi brezžični del, največkrat dva. Eno logično brezžično omrežje z imenom Telemach, v katerega se lahko brez težav priključi vsak in drugo, ki je namenjeno njihovim uporabnikom. Unifi točka pa je lahko tudi v okolici domov naročnikov tega operaterja, ki uporablja njegove brezžične usmerjevalnike.

Telemachovi naročniki imajo dostop do omrežji Unifi in Unifi Travel vključen v naročniški paket.

V Sloveniji, zakaj pa ne?

Glavno pri točkah Unifi je v tem, da uporabniku ni treba preverjati, ali je v bližino kakšno primerno Wi-Fi omrežje ali iskati gesel zanj. V storitev vključene točke uporabnikova naprava takoj prepozna in se tudi samodejno vanje priključi, ko so v dosegu oziroma to želimo. Takoj tudi pridobi povezavo v internet, tudi če jo imamo v žepu ali torbi, po potrebi pa se prenesejo tudi prejeta sporočila. Uporaba omrežja Unifi je tudi varnejša od uporabe javnih Wi-Fi točk, kajti v omrežje ne moremo vstopiti vsi, ki bi to hoteli. To pa je prav tako pomembno kot takojšna in samodejna povezava. Zato je primerno, da storitev »vključijo« vsi uporabniki, tudi tisti z veliko podatkovnimi količinami, največ od nje pa bodo imeli na primer naročniki na mobilni paket Več. Ima sicer dovolj vključenih podatkov za prebiranje elektronske pošte, udejstvovanje v družbenih omrežjih ter priložnostno brskanje po internetu, ne pa tudi za gledanje video posnetkov in uporabo enako podatkovno požrešnih storitev. Ko pa so priključeni v točko Unifi, imajo mesečno na voljo dodatnih 100 GB (5 GB naročniki na Telemachove fiksne storitve)

Ponekod po svetu zlata vredne!

Ker ima skoraj vsa naročnik vključenih več podatkovnih količin, kot jih porabi v Sloveniji in državah Evropske unije, so obstoječe javne Wi-Fi točke mnogo manj oblegane, a še vedno jih ljudje uporabljajo. Zlata vredne pa so v državah, kjer so stroški mobilnega gostovanja tako visoki, da si jih večina ne more privoščiti. Od bližnjih so to Švica ter večina držav nastalih iz bivših jugoslovanskih republik. To pa so hkrati tudi države, kamor potuje veliko slovenskih mobilnih uporabnikov.

Uporaba storitev Unifi in Unifi Travel je preprostejša z aplikacijo, v kateri imaš tudi podatke o lokacijah točk.

Omrežje Unifi je regijsko s prek 650 tisoč točkami za brezplačno povezavo v internet. Unifi Travel pa je širši, saj je število točk preseglo 68 milijonov v 120 državah. Uporaba te storitve pa za uporabnika ni omejena, ne glede količine podatkov ali števila povezanih naprav.

Iskanje točk je preprosto, najdemo pa jih v aplikaciji na zemljevidu, kjer je prikazan tudi naš trenutno položaj. Če nismo ravno sredi divjine ali pa v naselju, ki ga je razvoj obšel, je največkrat treba prehoditi nekaj metrov, da se povežemo v svet. V tem pa je tudi čar in pa razlog, zakaj nekatera omrežja Wi-Fi točk niso uspela. Nimajo veliko smisla, če niso povezana v regijsko ali svetovno omrežje. Le v primeru, ko ni nobenega dodatnega stroška, ko se naprava samodejno prijavi v omrežje Wi-Fi v dosegu, ko jih je na voljo veliko in so povsod, imajo dodano vrednost tudi danes, ko smo se nekako privadili, da mobilni internet zadošča. Zadošča, dokler ne gremo iz varnega zavetja evropske unije.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.