Suzuki S-Cross še naprej daje točno to, kar potrebujete, brez odvečnega lišpa (#video)
Matjaž Ropret 16. decembra 2021 ob 06:45

Suzukijevi avtomobili so skoraj sinonim za štirikolesni pogon, a verjetno bi malokdo uganil, da v Sloveniji med vsemi modeli največji delež kupcev, ki izberejo izvedenko Allgrip (4×4), dosega model SX4 S-Cross. Po novem le še S-Cross, saj je japonsko podjetje nedavno predstavilo nov model, ki je že na zalogi pri slovenskih trgovcih (približno 50 primerkov, kdaj pride naslednja pošiljka, pa še ni znano).

Tako na globalni kot na slovenski predstavitvi so izrecno poudarjali, da je to robusten SUV, čeprav v resnici ni zelo drugačen od prejšnjega, niti po obliki niti po merah ali oddaljenosti od tal. Tudi platforma je enaka in če pogledamo še silhueto brez upoštevanja sprednjih luči in bolj izrazite maske ter »napihnjenih« zadnjih luči, bi se lahko pogovarjali, ali gre za nov model ali bolj za konkretno prenovo. Kakorkoli, večina znanih dobrih lastnosti je ostala, tudi kakšna slaba, precej pa so izboljšali, posodobili tehnološko plat, nad čemer se nikakor ne pritožujemo.

S 4,30 m dolžine je to še naprej dokaj kompakten avto. Primerjajo ga tako s Qashqaijem kot s T-Crossom, ker ga je težko nekam umestiti. Prvi in tudi večina ostalih v njegovem razredu je konkretno večji, drugi pa manjši, nekje na dolžini Vitare. Vseeno bi rekel, da je bolj konkreten od SUV-jev razreda A0, kamor bi lahko uvrstil še denimo Arono, Capturja, Crosslanda in podobne. Če nič drugega, ima znotraj več prostora, tako spredaj kot na zadnji klopi, prtljažnika pa je 440 l, kar je podobno ali malce več kot prej.

Zunaj so ga res poskušali narediti bolj odločnega, »mišičastega«, a hkrati tudi elegantnega. Težko bi rekel, da je lepotec, prav veliko pripomb pa na dizajn tudi nimam. Bolj na odpiranje vrat, ki še vedno spominja na 80-ta leta prejšnjega stoletja, ter na gumijaste tipke za zaklepanje in odklepanje brez ključa, ki res ne delujejo ugledno, so pa vsaj funkcionalne. In prav to je rdeča nit pri tem avtu. Vse je podrejeno funkcionalnosti, kupec naj bi dobil vse, kar potrebuje, od zmogljivosti in delno terenskih zmožnosti do tehnoloških pripomočkov in varnosti. Le da brez kakršnega koli pompa in šminke, mogoče z generacijo staro tehnologijo, toda večinoma zadosti dobro. Če česa, bi se morali znebiti inštrumentne plošče s klasičnimi merilniki, vmesnim 4,2-palčnim zaslonom in štrlečo paličico za (enosmerno) pomikanje med prikazi. Na srečo je vsaj osrednji zaslon z infozabavnim sistemom povsem nov. V prvih dveh nivojih opreme 7- v najvišjem pa 9-palčni. V vsakem primeru s podporo za Android Auto in Carplay, pri večjem tudi brezžično. Notranjost je sicer lepša in ima kar solidne materiale, precej je oblazinjenja, a tudi nekaj manj drage plastike se najde.

Za pogon tokrat skrbi en sam, že znan motor. Govorimo o 1,4-litrskem bencinskem agregatu s turbo polnilnikom in sistemom blagega hibrida, kjer mala baterija, ki se polni med zaviranjem, malo pomaga pri speljevanju in pospeševanju. Nič zelo opaznega, toda motor je, to vemo že iz Vitare in prejšnjega SX4 S-Crossa, živahen in poskočen, ter tokrat ni tako glasen, ker so avto bistveno bolje zvočno zatesnili kot v tem pogledu res podpovprečno Vitaro. V drugi polovici prihodnjega leta prihaja še pravi hibrid z 1,5-litrskim bencinskim motorjem in večjo baterijo. Do takrat sta pri zdajšnjem »Boosterjetu« na voljo tako ročni kot samodejni šeststopenjski menjalnik in oba se mi zdita v redu izbira, pač po želji.

Aktivna varnost je povečini serijska, kar je pohvalno. Izboljšali so denimo delovanje samodejnega zaviranja, držanja znotraj voznega pasu in radarskega tempomata, ki zna v navezi s samodejnim menjalnikom tudi povsem ustaviti in speljati, če vmes ne mineta več kot dve sekundi, dodali so prepoznavanje prometnih znakov, opozarjanje na prečni promet in uporabno kamero s 360-stopinjskim pogledom (pri najvišji opremi Elegance). Seveda so še vedno na voljo različni vozni načini, če ima S-Cross štirikolesni pogon, da avto glede na razmere ali počutje voznika drugače razporeja moč med kolesi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cene se začnejo pri 20.500 evrih, a relevantne izvedbe so nekje od 24 tisočakov naprej. Toliko bo treba odšteti za štirikolesni pogon, srednjo opremo in ročni menjalnik. Skok na Elegance doda še dva tisočaka in na samodejno menjalnik tudi približno toliko. Najdražji S-Cross bo tako na voljo za nekaj več kot 28 tisoč evrov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja