Suunto 9: Namesto kozmetičnih uporabne izboljšave
Marjan Kodelja 25. junija 2018 ob 06:40

Nova športna ura, ki je s tem tednom na voljo tudi pri nas, je namenjena najzahtevnejšim športnikom. Onim, ki cenijo natančnost beleženja podatkov ter zelo vzdržljivo baterijo. V skrajnem primeru zdrži do 120 ur, medtem pa ves čas deluje sprejemnik GPS.

»Devetica« je naslednik družine športnih ur Suunto Spartan Ultra, ki sodijo v sam vrh finskega izdelovalca. Medtem ko tekmeci v svoje izdelke vpeljujejo »seksi« dodatke, kot sta predvajanje glasbe ali brezkontaktno plačevanje, ter okrašujejo uporabniški vmesnik, je Suunto vpeljal spremembe oziroma novosti, ki so pisane na kožo najbolj zahtevnih uporabnikov.

GPS podatki brez GPS-a

Pravzaprav je večina »novosti« podrejena večji avtonomiji baterije. Suunto je zamenjal dobavitelja GPS čipov, ki naj bi mu jih po novem zagotavljal Sony. Njihov »GPS čip« je narejen v tehnologiji izdelave FDSOI (Fully Depleted Silicon On Insulator) zaradi katere je energetsko varčnejši. GPS pa je verjetno največji samostojni porabnik v športni uri. To pa ni edina sprememba na tem delu. Uvedli so namreč funkcijo Fusedtrack oziroma sposobnost uro, da pridobi geografske podatke brez GPS podatkov. Deluje podobno kot Fusedalti (funkcija ure Spartan Baro), ki kombinira podatke barometra in GPS sprejemnika za določanje natančne nadmorske višine. Baterija zdrži dlje, če GPS sprejemnik preverja položaj v daljših časovnih intervalih, recimo na eno ali celo na dve minuti. V tem času pa se lahko veliko zgodi, še posebej med kolesarjenjem, delno pa tudi tekom recimo na atletski stezi. Zato »9« uporabi podatke drugih tipal ure (merilec pospeška, kompas), da izračuna geografske položaje ure za tiste »manjkajoče« čase, ko GPS ne zagotavlja natančnih meritev. Nato jih kombinira z njimi in končni rezultat je po ugotovitvah športnikov, ki so imeli možnost to uro že preizkusiti, dober.

Več možnosti »nastavljanja« vzdržljivosti baterije

Največja težava uporabnikov športnih ur je skrb, da ne bo med beleženjem aktivnosti zmanjkalo energije. Ker ura ve, kdaj običajno počnemo časovno daljše športne aktivnosti, naj bi nas ura že dan prej obvestila, da bi bilo dobro napolniti baterijo. Poleg tega so v meni dodani baterijski »načini«, uporabnik pa si lahko oblikuje tudi sebi lastnega (»custom«). Ko jih spreminjamo, kajpada vplivamo na natančnost beleženja podatkov, a bo zato baterija zdržala dlje. Najbolj na natančnost GPS-a. V načinu »Performance« GPS položaj izračunava vsako sekundo (baterija zdrži 25 ur), v načinu »Endurance« na vsako minuto (50 ur) ter v načinu »Ultra« vsake dve minuti (120 ur). Predno sprožimo beleženje aktivnosti dobimo podatek, koliko časa bo to ob trenutnih nastavitvah ter stanju napolnjenosti baterije to možno. Načine pa lahko prilagajamo tudi med beleženjem oziroma lahko zaženemo super varčni način. V tem »načinu« ura resnično varčuje z energijo, saj izklopi vse razen beleženja časa.

Druge izboljšave niso tako »atraktivne«. Pašček je moč zamenjati (24 mm), gumbi za odtenek večji, vgrajen ima optični čitalnik srčnega utripa zadnje generacije, s tem pa tudi možnost stalnega beleženja (24/7). Ura lahko podatke pošilja na dve osnovi in sicer MoveScount ter Sports Tracker za katerega je na voljo tudi nova mobilna aplikacija, vendar verjetno ne na obe hkrati.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja