Suunto 7: Odlična športna ura z energijsko požrešnim Googlovim sistemom (#VIDEO)
Marjan Kodelja 10. aprila 2020 ob 06:04

Pametna ura Suunto 7 me je pozitivno presenetila v natančnosti beleženja športnih aktivnosti, a hkrati pustila tudi nekaj grenkega okusa. Predvsem na račun sistema WearOS, katerega glavna »odlika« je prevelika energijska potratnost.

Apple proda daleč največ pametnih ur, uporabniki pa so sprejeli, da jo je treba polniti najkasneje vsak drug dan. Na strani Androida pa voda niti približno ne teče na Googlov mlin. Samsung in Huawei sta namreč svoje ure opremila z lastnimi procesorji in sistemi, da sta dosegla daljšo avtonomijo. Prav tako se za Googlov sistem, s tem pa tudi za procesorje Snapdragon, ni odločil noben resen izdelovalec športnih ur. Bolj kot število pametnih funkcij in dodatnih aplikacij so jim pomembnejše športne funkcije in pa trajanje baterije. Zato sem pred časom zapisal, da je odločitev za sodelovanje z Googlom briljantna ideja ali pa pogodba s hudičem. Po dveh mesecih odgovora nimam, priznam pa, da me je pametna ura Suunto 7 vseeno bolj pozitivno kot negativno presenetila.

Pričakovane zmogljivosti na pametnem delu

Kdor je imel v roki uro z Googlovim sistemom, ta ve, kaj mu omogoča. Cel kup stvari, od podrobnejšega sporočilnega sistema, preko upravljanja s predvajanjem glasbe ali video posnetkov, boljšo integracijo z napravami zabavne elektronike in tako naprej. Skoraj vse, kar vam sicer ponuja pametni telefon s sistemom Android. Vendar ravno zato, ker je večinoma ves čas pri roki, lahko mirno živimo tudi, če ura tega ne zna. Najbolj zanimiva zadeva, plačilni sistem Google Pay, pa v Sloveniji ne deluje in zelo verjetno še dolgo ne bo.

Na uri imate lahko glasbene datoteke, vendar za poslušanje potrebujete še brezžične slušalke. Morda se bo nekaterim zdelo uporabno upravljanje predvajanja glasbe na zaslonu ure, drugim bo to nepotrebno, saj to počnejo na zaslonu telefona ali govorno z ukazi pametnemu zvočniku. Ura nima zvočnika (ima pa mikrofon), zato ne more sprejeti klica. Vsaj ne na pričakovan način. Na zaslonu lahko klic zavrnete ali sprejmete, vendar se v tem primeru klic vzpostavi na telefonu. A ni potem vsaj v primeru sprejetja klica vseeno, če ga takoj vzamete v roke. Sporočila in klice sicer prikazuje tudi športna ura Suunto 9. Čeprav gre za preprosta obvestila, na katera ni mogoče z ure odgovarjati, je za nekatere to čisto dovolj.

Od vseh sistemom za pametne ure se mi zdi WearOS še najmanj oblikovno dovršen in prijazen za rabo. Menijski sistem je po vzoru Androida, »kot je ta nekoč bil«, malce konfuzen. Kar nekaj časa sem namreč potreboval za iskanje funkcije stalnega beleženja srčnega utripa, saj se nekomu ni zdelo pametno razumljivo je imenovati in postaviti na logično mesto v meniju. Da ne omenjan treh aplikacij, ki so potrebne. Najprej WearOS, ki poveže uro in telefon, prek te pa tudi na uro prenašate glasbene datoteke, izbirate obvestila ali spreminjate številčnice. Potem pride na vrsto Google Fit, v katero se pretakajo podatki o korakih, kalorijah in srčnem utripu, pa tudi zabeležene dejavnosti, čeprav zadnje ni niti približno na uporabni ravni. Na koncu pa potrebujete še aplikacijo Suunto, kamor pa gredo, vsaj za enkrat, izključno podatki o dejavnostih. Na srečo, ko je zadeva postavljena, deluje stabilno in pričakovano dobro.

Pametni del ure Suunto 7 je narejen sicer dobro, čeprav ne najbolj intuitivno in uporabniku prijazno, na voljo je ogromno možnosti, mnogo več kot na drugih pametnih urah, vprašanje pa je, ali to potrebujete, saj gre večinoma za podvojene funkcije pametnega telefona. Ure je oziroma mora biti povezana v brezžično omrežje Wi-Fi, zato lahko deluje dokaj samostojno, če je telefon blizu ali pa ga ni. Z zmogljivostjo ni nikakršnih težav, procesor Snapdragon je celo predimenzioniran, to pa se pozna v ne najboljši energijski učinkovitosti.

Čedna in udobna

Se pa vidi, da je uro oblikovalo podjetje, katerega specialnost so športne ure. Zaslon sicer ni zaščiten s safirnim steklom, ima podobno zaščito kot pametni telefoni, zato pa je robustno narejeno ohišje, luneta in gumbi. Ti so štirje, edini na levi strani je namreč namenjen dostopu do funkcij operacijskega sistema. Nekoliko mi je odveč, saj bi lahko njegovo nalogo preprosto prevzel zaslon občutljiv na dotik in bi zato ura imela le tri. Sicer pa so gumbi dovolj veliki tudi za uporabo z rokavicami in imajo dovoljšni hod ter trdnost, da je neželen pritisk manj verjeten. Zaslon je OLED z lepo sliko visoke ločljivosti živih barv, solidno, čeprav ne najbolje, čitljiv tudi pod močno sončno svetlobo. V takšnih razmerah pa je razlika v čitljivosti zaslona športne ure Suunto 9, ki ima zaslon refleksivnega tipa.

Ohišje ure, ki je malce tanjše od ohišja modela Suunto 9, se lepo nadaljuje v udoben silikonski pašček, ki uro trdno ohrani na zapestju, kar vpliva na natančnost optičnega tipala srčnega utripa. 

Športni del ima nekaj slabosti, a lahko Suunto vse hitro odpravi!

Za razumevanje zasnove morate vedeti, da je Suunto 7 pametna ura s sistemom WearOS, na katerega je Suunto dodal svoj del za beleženje športnih aktivnosti kot privzeto aplikacijo, ki je ne morete odstraniti. Dodal bi, da je glavi in najboljši del te ure. Iz načina delovanja pa so tudi razumljivejše omejitve in nekatere pomanjkljivosti.

Če pogledamo najprej porabo energije. Ura je zdržala tudi dva dneva (48) ur, v tem času pa je bila zabeležena ena dejavnost v trajanju pol druge ure. Sporočil s telefona je bilo malo, zaslon pa večinoma ugasnjen. Če ni tako, bodisi je sporočil veliko ali pa na zaslonu ves čas nekaj počnete, potem bo baterija prazna veliko prej, a pri kolikor toliko normalni uporabi bo zdržala od večera do večera (24 ur). Bolj pereča se mi zdi poraba med beleženjem aktivnosti. Med tekom, hojo in gorništvo, ko je zaslon prižgan dlje časa, delujejo pa tudi sprejemnik GPS in druga tipala, znaša 10 do 15 odstotkov na uro. 6 do 9 ur bo sicer večini zadoščalo, na Triglav prek Rudnega polja pa se raje ne podajte, brez dodatne baterije v nahrbtniku. Poraba energije ni tako slaba, kot sem mislil, da bo in ne predstavlja večjega problema, če ste disciplinirani in baterijo redno vsak dan polnite.

V aplikacijo Suunto na uri vstopite s pritiskom na zgornji desni gumb, nato pa izberete dejavnost, ali spreminjate nastavitve, podobno kot to sicer počnete v sistemu drugih ur tega izdelovalca. Velika prednost pa so zemljevidi, natančneje Googlove topografske karte. Da pa funkcija deluje kot mora, je treba na pomnilnik ure prenesti področje, za delovanje, ko ura ni povezana v internet. Prenos steče samodejno, ko je priključena v domače brezžično omrežje in je baterija dovolj polna – še bolje, je postavljena na polnilec. Prenese se področje površine 61 x 61 km, kar je dovolj za večino vadb, razen morda kolesarjenja na dolge razdalje. Sami izberete, kateri del zemljevidov bo prenesen, kadar pa na hitro odpotuje nekam daleč stran, takrat je dobro pred vadbo preveriti, ali je bil prenos uspešen. Zemljevidi so dobrodošel dodatek vadbi, še posebej ko ste na neznanih terenih in bi se brez lahko izgubili. Podobna funkcija je zemljevid vadb drugih (ang: heat maps), kjer izberete traso v bližini, nakar vas ura vodi po njej. Tretje priljubljene možnosti na Suuntovih urah, izris poti na računalniku ali pametnem telefonu, pa Suunto 7 (še) ne podpira.

Nepodprtih funkcij in možnosti je še nekaj. Ni mogoče z uro povezati dodatnih tipal, kot je Bluetooth pas za merjenje srčnega utripa, športnih načinov ni mogoče poosebljati, v aplikacijo Suunto na pametnem telefonu pa se ne prenesejo podatki stalnih meritev (koraki, kalorije in srčni utrip). To so pomembne slabosti, vendar hkrati tudi preprosto rešljive. Dovolj je, da Suunto ustrezno nadgradi svojo aplikacijo na pametni uri in ta bo dobila novo raven uporabnosti. Ne more pa Google z nadgradnjo rešiti problema porabe energije. Za manjšo porabo bo potreben nov procesor in verjetno še katera elektronska komponenta ure, torej bo za kaj takega treba kupiti morebitno naslednjo generacijo te pametne ure.

Natančnost na ravni drugih ur Suunto!

Beleženje dejavnosti z uro Suunto 7 je podobno natančno, kot na primer z uro Suunto 9, saj ima vgrajena podobna tipala. Različna sta tipalo srčnega utripa in pa sprejemnik satelitske navigacije, saj je ta del procesorja Snapdragon.

Na spletu najdete različne ocene natančnosti Suuntovih ur. Suunto 9 uporabljam že več kot eno leto, do prepovedi zaradi pandemije pa sem tudi redno najmanj enkrat tedensko opravil pohod na priljubljen vrh poleg Ljubljane, Šmarno goro. Dvakrat tudi z uro Suunto 7. Zabeleženi podatki pa so dovolj zgovorni.

Natančnost beleženja prehojene poti je zelo podobno. Bolj kot ne obe uri občasno enako zgrešita pot, po kateri sem hodil, vendar so napake v mejah natančnosti satelitskega sprejemnika. Po številnih ponovitvah je temu primerna tudi meritev skupne prehojene poti. Ker so na poti različni dejavniki sprejema signalov s satelitov, naselje, odprti prostor in gost gozd, se je tudi ura Suunto 7 izkazala za dokaj primernega sopotnika tudi na daljših in zahtevnejših poteh z upoštevanjem omejitve v vzdržljivosti baterije.

Več razlik pa je v merjenju srčnega utripa, saj so meritve med seboj različne, čeprav sem imel v vseh primerih pašček kolikor je mogoče zategnjen, medtem ko je bila ura na optimalnem mestu za merjenje. Razlike v grafikonih so opazne že med potmi, na katerih sem imel ves čas na roku Suunto 9, različna pa je tudi meritev ure Suunto 7. Na trenutke je srčni utrip izmerjen z uro Suunto 9 previsok, nato nepričakovano pade, kjer ne bi smel, preprosto povedano je opaziti preveč skakanja gor in dol. Edino kolikor toliko normalno je približen trend spreminjanja srčnega utripa. Meritev ure Suunto 7 pa manj skače go in dol, trend pa je bolj izrazit.

Kritike so letele že na natančnost optične meritve srčnega utripa ure Suunto 9, ki uporablja tipalo Valencella. Merjenje srčnega utripa na zapestju ni preprosto in kaže na sposobnost algoritmov, da iz podatkov tipala izlušči povezane s srčnim utripom in izniči podatke, ki nastanejo zaradi premikanja roke in ure na njej. Delno na to vpliva tudi velikost ure, večje so običajno manj natančne od manjših, ni pa nujno vedno tako. Zato so se za Suunto 7 odločili za manj znano tipalo PixArt ter za algoritem LifeQ. Kot je razvidno, je zato natančnost srčnega utripa vsaj v mojem primeru boljša, težave pa se pojavljajo pri merjenju po načelu 24/7, saj tipalo meri srčni utrip v predolgih časovnih intervalih. Na srečo pa je tudi to mogoče izboljšati z ustrezno nadgradnjo programske opreme in upam, da bo to Suunto enkrat tudi naredil.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Čas bo pokazal, ali je bila odločitev Suunta za sodelovanje z Googlom boljša odločitev od samostojne poti do lastne pametne ure, kajpada s poudarkom na športnih funkcijah. Morda bi lahko izboljšali prikaz obvestil in dodali najbolj pomembne funkcije, kot sta mobilno plačevanje in predvajanje glasbe, prepričan pa sem, da bi to trajalo dlje. Gotovo pa je bil čas prihoda na trg pomemben razlog odločitve za sodelovanje, žal pa je tudi razlog, zakaj aplikacija Suunto na uri (še) ne deluje, kot bi lahko.

Hvalimo:

 • Lepa, kakovostna in vzdržljiva ura.
 • Boljše beleženje športnih aktivnosti od večine pametnih ur.
 • Kakovosten in solidno svetel zaslon.
 • Zemljevidi so dobrodošel dodatek.
 • Veliko pametnih funkcij in aplikacij.
 • Dober in preprost za uporabo vmesnik aplikacije Suunto na uri.

Grajamo:

 • Slaba avtonomija baterije.
 • Ni možnosti poosebljanja športnih načinov.
 • Ne podpira dodatnih tipal.
 • Ni sočasne podpore več športov (na primer triatlon)
 • Uporabniška izkušnja sistema WearOS ni najboljša.

Naj kupim? Cena ure je relativno visoka, ker se Suunto ceni, vendar je njena realna tržna vrednost nižja od 475 evrov, kolikor zanjo zahtevajo. Če iščete najprej pametno uro, potem je verjetno boljša od vseh na trgu, razen od Applove, torej je najboljša za uporabnike telefonov s sistemom Android, tisti z iPhoni pa se bodo verjetno odločili drugače. Hkrati pa je tudi zelo dobra športna ura, ki bo večini nudila vse, kar potrebujejo, če se bodo sprijaznili in baterijo polnili vsak dan. Največja konkurenta pa sta ji pametni uri Samsung Galaxy Watch Active 2 in Huawei Watch GT 2, ki sta občutno cenejši, imata daljšo avtonomijo baterije, pa tudi za odtenek manj pametnih in športnih funkcij.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
1 komentar
 • Pozdravljeni,
  kupujem športno uro – trenutno imam Garmin Instinct Tactical – vendar nisem zadovoljen s prikazom poti in navigacijo nasploh (poleg tega mi je meni težaven). Odločam se med Garmin fenix 6X (zaradi odlične baterije) ali Suunto 7 ali Suunto 9 Baro – najbolj me zanima sledenje poti – vse ostalo – sto različnih načinov vadb mi ni toliko pomembno – važno je, da vem kje sem in kam želim … in da ima ura tedaj zemljevid v On ali Off internet načinu?
  Kaj bi svetovali – hvala Brane

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja