Suunto 5: Prvi vtisi uporabe najnovejše Finske športne ure!
Marjan Kodelja 24. maja 2019 ob 06:10

Dve leti staro športno uro dolgega imena Suunto Spartan Tranier bo v začetku prihodnjega meseca zamenjala ura številka 5. Finska ponudba je tako skorajda popolna. Suunto 3 Fitness za najmanj zahtevne, saj nima sprejemnika za satelitsko navigacijo, potem Suunto 5 kot ura s podporo več športov za srednje in na koncu modela Suunto 9 in 9 Baro za najbolj zahtevne športnike. Čisto po Finsko nerazumljivo pa imata manj dragi uri celo funkcije, ki ju dragi nimata.

V novem poimenovanju je kanček logike, ki je prej ni bilo, a če ga zanemarimo, potem je Suunto 5 preprosto manjša 9 Baro z manj zmogljivo baterijo, brez barometra in kompasa. S 329 evri pa hkrati tudi njihova ura z najboljšim razmerjem med ceno in kakovostjo. Beleži več kot 80 različnih športov s sposobnostjo sočasnega različnih (funkcija multi šport), šteje korake in meri srčni utrip na zapestju (24/7), vodi po poteh (rutah), ki jih naredimo ali najdemo v aplikaciji Suunto ter sledi spanju in oceni kako dobro smo spali.

Marsikomu pa bo všeč zaradi majhne velikosti in tozadevne primernosti za beleženje teka, hoje in pohodništva. Verjetno najbolj popularne rekreativne dejavnosti med Slovenci, ki jih tudi radi beležimo. Kako primerne so športne, pametne ure ter telefoni v tem, preberete v članku, ki smo ga napisali za portal Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav, ki bo tudi letos organizirala vsakoletni Triglav tek.

Na videz je ura Suunto 5 res podobna predhodnici Spartan Trainer, vendar prinaša tudi nekaj pomembnih izboljšav. Luneta okoli zaslona ni več plastična, kot pri osnovnem modelu Trainer, temveč iz nerjavečega jekla, steklo pa je mineralno. Na voljo bo v treh osnovnih barvnih kombinacijah, v popolno črni, beli ter bordojsko rdeči + bakreni ter ponekod tudi v grafitno + bakreni.

Čas delovanja baterije med beleženjem dejavnosti je iz do 10 podaljšan na do 20 ur pri največji natančnosti oziroma do med 30 in 40 ur v varčnem načinu, ko ura manj pogosto preverja podatke tipal. Če jo uporabljamo le kot ur (brez povezave s telefonom), potem bo zdržala do 14, ko pa prikazuje obvestila s telefona ter hkrati tudi ves čas meri srčni utrip, potem pa uradno do 7, v praksi pa kakšen dan manj. Delovanje baterije je podprto s pametnim algoritmom (programom), ki spremlja vzorec uporabe, zato bo ura po določenem času uporabo sposobna pred običajno vadbo prikazala obvestilo, da je morda pametno baterijo napolniti. Prav tako pa pred zagonom beleženja na zaslonu prikaže predviden čas delovanja do izpraznitve baterije, ko pa zazna, da je v njej premalo energije, tudi predlaga uporabo manj potratnega programa delovanja. Izbiramo lahko med načini Performance, Endurance in Custom. Namenoma uporabljamo angleške izraze, saj vmesnik ure žal ni preveden v slovenščino.

Toliko glede zunanjosti in baterije, ki pa je za veliko uporabnikov presodnega pomena, ko izbirajo med športnimi, vse bolj pa tudi pametnimi urami, a posodobitev je bila deležna tudi funkcionalna plat. Dodani so prilagodljivi tedenski načrt vadb, zaradi katerega ura postaja navidezni osebni trener, spremljanje kakovosti, ne le ur spanja, merjenje obremenitve (stresa) ter ravni telesnih virov. Viri so namreč pokazatelj energetske ravni telesa in določajo zmožnost obvladovanja obremenitev. Stres in fizična dejavnost izčrpavata vire, počitek in okrevanja pa jih obnavlja, predvsem pa je pomemben dober spanec. Poleg tega ura zna izmeriti tudi osebno fitnes raven VO2Max. Izračuni pa temeljijo na analitiki podjetja Firstbeat.

Na podlagi prvih vtisov je natančnost beleženja dejavnosti na ravni ure Suunto 9, kar pa na žalost pomeni tudi že znane težave z optičnim merjenjem srčnega utripa. Natančnost meritev namreč ni odvisna le od vgrajenega tipala, bolj kot ne vse športne ure vgrajujejo tipala istega dobavitelje, temveč od sposobnosti algoritma, da podatkov le tega hitro in pravilno izluščijo želeno. V tem so na primer boljše ure, ki uporabljajo algoritme umetne inteligence. To pa ne pomeni, da meritev ure Suunto 5 ni dovolj natančna, le paziti moramo, da je pravilno nameščena na zapestju, pašček pa dovolj zategnjen, ter se sprijazniti, da se bo ura na začetku beleženja nekaj časa »matrala« in morebiti prikazovala previsok srčni utrip. Zato je uporaben naslednji nasvet, ki velja za vse ure tega proizvajalca. Ko izberete dejavnost in se pojavi njen “zaslon”, počakajte nekaj minut, preden pritisnete na gumb za start, saj bosta imela satelitski sprejemnik in tipalo srčnega utripa več časa za prilagajanje.

Za nekatere je natančnost določanja položaja bolj pomembna od meritev srčnega utripa. Tudi Suunto 5 ima Sonyjev sprejemnik. Finci so ga sprejeli med prvimi, ker porabi manj energije. Izkazal pa se je tudi v natančnosti, zato ga boste po novem našli v vse več urah. Poleg tega je nova ura obdržala kupolo na paščku, pod katerim je antena. Čeprav ni nobenih pravih dokazov, pa menimo, da je sprejemnik tudi zaradi te podrobnosti natančnejši. Načina delovanja pa sta dva, Best/Good (povezano z varčevanjem z energijo), poleg sistemov GPS, GLONASS pa je podprti tudi Galileo (novejši sistem z bolj natančnim pozicioniranjem).

Zdaj pa poglejmo, kaj uri manjka v primerjavi z modelom Suunto 9. Na prvem mestu je barometer, ki pa ga mimogrede nima tudi osnovni model »devetke«. Prav tako nima kompasa, trajanje baterije pa je krajše. Za upravljanje je na uri pet gumbov, saj nima na dotik občutljivega zaslona. Ta bi sicer lahko bil večji, glede na občutno debel rob med koncem zaslona in začetkom ohišja. Škoda, da Suunto tega ni naredil, kajti večji zaslon nikdar ni odveč. Ure tudi ni mogoče povezati s spletno osnovo Movescount in istoimensko aplikacijo, temveč le z novo Suunto. Ta je z vsako nadgradnjo boljša, v »risanju« poti na zaslonu telefona je ena boljši, tega pa ne moremo reči za spletno osnovo Sport Trackers, ki nikakor ne zmanjšuje razkoraka z Movescountom.

Menija niso spreminjali in ostaja enak in preprost za rabo, kot je značilno teko rekoč za vse zadnje modele Suunto. Uporabniki katerikoli ure bodo Suunto 5 lahko takoj začeli uporabljati, brez, da bi se morali njene uporabe privaditi. Kaj več, predvsem o natančnosti, pa vam bomo povedali čez nekaj časa, ko bomo novo uro dobro preizkusili v realnih razmerah teka in pohodništva ter zbrane podatke primerjali s podatki drugih modelov. Po prvih nekaj dnevih pa se nam zdi, da bo poleg ne prevelike velikosti, njena odlika tudi natančnost satelitskega določanja položaja.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja