Surface Laptop je to, kar bi moral biti že Surface Book in kar Apple ne dopusti Macbooku Air
Matjaž Ropret 2. maja 2017 ob 21:36

Skupaj z Windows 10 S je Microsoft predstavil še prenosnik Surface Laptop. Ta je na prvi pogled tisto, česar Apple noče izdelati, in kot si je večina predstavljala Surface Book. Kljub temu, da bo cenejši od slednjega, pa bo tudi novinec še vedno premijski izdelek, saj je ameriška osnovna cena (brez davka) tisoč dolarjev. Kar pa ne pomeni, da je računalnik brez prodajnih adutov.

Za tega novinca so v Microsoftu opustili vztrajanje pri konceptu »križanca«, ki je lahko v enem trenutku tablica v drugem pa prenosnik. Surface Laptop je klasičen prenosnik, ki pa vseeno ima zaslon na dotik. Menda celo najtanjšega sploh. S svojo maso (1,25 kg) in debelino (1,5 cm) naj bi ugajal predvsem tistim, ki pogledujejo proti Macbooku Air in podobnim ultralahkim računalnikom. V osnovi so na njem nameščeni Windows 10 S, ki podpirajo samo aplikacije iz Trgovine, toda do konca leta jih bo mogoče zastonj preobraziti v Windows 10 Pro (kasneje pa menda za 50 dolarjev oz. evrov).

Osnova vsega skupaj je ravno zaslon, ki ne samo, da podpira dotikanje, ampak ima tudi dobro ločljivost in naj bi bil nasploh kakovosten. Torej je Microsoft vgradil to, kar bi Apple moral v Macbook Air. Ločljivost ekrana z diagonalo 13,5 palcev je 2256 x 1504 (to je razmerje 3:2), zadevo prekriva steklo Gorilla Glass in podpira pisalo Surface Pen.

Procesor je lahko ali core i5 (7200U) ali i7 (7660U) z grafičnim delom Iris Plus. Osnovna konfiguracija za tisočaka (v evrih bo to zagotovo več) ima zgolj 4 GB pomnilnika in 128 GB diska SSD, kar se mi zdi premalo. Premik na kombinacijo 8/256 GB zadevo podraži za 300 dolarjev (verjetno bo v evrih podobno), za i7 je treba dodati še toliko, različica 16/512 GB pa nanese že 2200 dolarjev (plus davek). Zgolj druga po vrsti od štirih konfiguracij bo na voljo v štirih barvah (sivi, rdeči, modri in zlati), ostale tri samo v osnovni sivi.

Ena od posebnosti tega prenosnika je tkanina (alkantara) na tipkovnici. Nekaj podobnega, a ne tako pristnega je nekoč imela Lenovova Yoga. Priključkov ni veliko, zgolj en USB 3.0, mini displayport in izhod za slušalke. Na USB-C so v Microsoftu pozabili, tudi za polnjenje so vgradili svojo rešitev, ki so jo uporabili že pri prejšnjih napravah Surface. Obljubljajo 14 ur in pol trajanja baterije. Če bo dejanska številka kjer koli blizu temu, bo to naravnost odlično. Zelo verjetno pa to velja za Windows 10 S, ne za Pro.

Kot vsi izdelki Surface tudi ta uradno ne bo v prodaji v Sloveniji, bi ga pa lahko ugledali pri kakšnem trgovcu, sicer pa se ga bo dalo najti v soseščini. V prodajo prihaja 15. junija.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja