Surface Laptop GO: So v Microsoftu ustrelili svetovnega kozla?
Marjan Kodelja 14. decembra 2020 ob 06:01

Ne da tega prenosnika ne bi maral. Zares me je motila le neosvetljena tipkovnica, vendar imam z njim težave. S tem, komu je namenjen, kajti tu je Microsoft namreč, vsaj po mojem mnenju, zgrešil tarčo!

Ko gre za doseganje želene nizke cene, izdelovalci bolj ali manj uspešno sklepajo kompromise. Microsoftu je, ko gre za materiale ohišja, videz in kakovost izdelave ter za izbor procesorja, pod pogojem, da mora biti Intelov, to dobro uspelo, a je hkrati na nekaterih drugih doseženo ritensko zrušil. Naj bom kar se da jasen, predno grem podrobneje skozi test. Na voljo so tri različice, ki se med seboj razlikujejo le v velikosti obeh pomnilnikov. Na nemškem Amazonu, kjer imajo do konca leta nižji davek, boste za najslabšo odšteli 594 evrov. To sem edino našel v eni od slovenskih trgovin, vendar za veliko več – 719 evrov. S 4 GB delovnega pomnilnika in shrambo velikosti 64 GB je le pogojno uporabna in še manj kot to, če niste naročniki paketa Microsoft 365 in nimate na voljo več prostora v oblačni shrambi. Edina solidna je najdražja različica s pomnilnikoma 8 GB in 256 GB, vendar cena na Amazonu naraste 958 evrov, kar bi pri nas pomenilo konkretno preko tisočaka. Zdaj pa paradoks! Microsoft je prenosnik namenil študentom in nadomestek za prenosnike s sistemom Chrome OS. Lepo, da se Microsoft ceni, vendar lahko »študent« za tisočaka dobi marsikaj boljšega.

Surface Laptop GO
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • OPREMLJENOST IN DELOVANJE
 • TRAJANJE BATERIJE
 • RAZMERJE MED CENO IN ZMOGLJIVOSTMI
3.3

Naj kupim?

Na koncu se vse začne in konča pri ceni. Kolikšna bo cena najbolj zmogljive različice v Sloveniji, mi ni znano, pa tudi najbolj pomembno ni. Kar nekaj velja, je cenovno razmerje do podobno zmogljivih tekmecev, ki se borijo za pozornost kupcev. Če ostanem pri ceni okoli tisoč evrov, potem je cel kup prenosnikov, ki za podobno ceno nudi več! Predrag je, da bi lahko tekmoval v razredu cenovno dostopnih naprav in vključuje preveč kompromisov, da bi se lahko zavihtel na vrh naprav srednjega cenovnega razreda.

Korektnega videza in ergonomije

Del razlogov za višje cene se skriva v blagovni znamki. Microsoft je zveneče ime in tozadevno verjame, da so uporabniki za njihove izdelke pripravljeni plačati več. Tako kot so pripravljeni več odšteti za Applove prenosnike. Saj ne, da bi bil izdelan slabo. Ravno nasprotno. Čeprav je ohišje plastično, je ravno prav oklepljeno s tanko kovinsko prevleko, da je prenosnik ljubek in opazno premijskega videza. Izdelava je na dovolj visoki ravni, da zlahka položi test odpiranja zaslona z enim prstom. Ker je ta velik vsega 12,5 palca (31,75 cm) je prenosnik majhen, lahek (1,11 kg) in s temu primerno odlično prenosljivostjo. Če je že namenjen študentom, z nekaj stotakov nižjo ceno, se ga nihče ne bi branil, se bo zlahka našel prostor v torbah in nahrbtnikih.

Mladim bo velikost zaslona zadoščala, meni bolj ustrezajo tisti velikosti med 13 in 14 palci in prav tako tipkovnica. Ima namreč presenetljivo odzivne tipke, ki so ravno prav med seboj razmaknjene, da je tipkanje v užitek. Tu bi nehal, če ne bi imela velike pomanjkljivosti. Ni osvetljena in zato manj uporabna med delom v temi. Velika škoda, kajti dati sijalke pod tipke ni niti konstrukcijsko in še manj cenovno prevelik zalogaj. Prej menim, da je nekdo med oblikovanjem naprave na to funkcijo, ki bi jo moral imeti vsak prenosni, preprosto pozabil. Še ena malenkost na tipkovnici me je zmotila. Položaj tipke za vklop naprave, ki ni ne izven tipkovnice ali zadnja leva v zgornji vrstici. Navajen, da je zadnja, sem poskušal neštetokrat prenosnik prižgati s tipko »del«.

Strojna uravnoteženost dobra, če zamižimo na eno oko

Prenosnik nekoliko dvigne iz povprečja Intelov procesor i5 (1035G1), ki nudi uravnotežene zmogljivosti za večino opravil, kar nekoliko zmoti le 4 GB delovnega pomnilnika pri najcenejši različici. Združiti tak procesor s toliko pomnilnika in shrambo veliko 64 GB, ki jo žal gradi počasnejši pogon SSD (eMMC) pa je približno tako, kot bi samokolnici vgradili avtomobilski motor. Grafika je del leto dni starega procesorja, zato na tem področju presežkov ni pričakovati. Zaslon je druge gore tič. Všeč mi je razmerje 3:2 in me ne moti, da sta robova nad in pod med predvajanjem filmov ali videa širša, a me je razočarala slaba ločljivost 1536 x 1024 točk. Že res, da je zaslon občutljiv na dotike in zaradi dovoljšne svetilnosti ter brez občutnih odsevov primeren za uporabo na prostem, vendar bi moral podpirati ekvivalent polne visoke ločljivosti, da bi drugačno razmerje prišlo do izraza.

Ostale komponente so bolj kot ne pričakovane. Zvočnik ni pretirano glasen, a je kakovost na zelo solidni ravni. Spletna kamera ni podkrepljena z IR kamero in ne podpira sistema Windows Hello. Še dobro, da je v tipko v vklop vgrajeno odzivno tipalo prstnega odtisa. Razočarani boste še v primeru, če pričakujete veliko priključkov. Dva SB, po eni tipa C in A, 3,5 mm priključek za slušalke in na drugi strani še priključek za polnjenje lasten napravam Surface. Še dobro, da sta vgrajena brezžična vmesnika Wi-Fi 6 in Bluetooth 5.0.

Povprečju je tudi življenjska doba baterije. Od naprave, ki zagovarja prenosnost in je namenjena študentom, bi pričakovali celodnevno avtonomijo. Koliko časa baterija zdrži, je odvisno od marsičesa, a predvsem kaj počnete in kako svetel je zaslon. Lahko vzdrži do šest ur, vsaj meni je toliko, ali pol tega.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Za katere stvari je dober in za katere ne najbolj?

Iger na njem ne boste igrali, ker preprosto nima smisla, kajti v vseh pogledih je za kaj takega prenosnik podhranjen. Ne nazadnje temu ni namenjen. Podobno velja za ustvarjalna dela, ki zahtevajo visoke grafične zmogljivosti. Vendar, opremljeni z dovolj potrpežljivosti, boste na njem lahko uredili fotografije in zmontirali video posnetek. Le trajalo bo veliko dlje. Z ostalimi nalogami ne bo težav, kar od prenosnika s sistemom Windows in namenom uporabe pisarniških programov istega, brskanju po spletu in podobnim, pravzaprav pričakujete. Vse našteto deluje gladko in razen, da mi je občasno pošteno šlo na živce samodejno nižanje svetilnosti po daljši neuporabi tipkovnice v želji po nižji porabi, še dobro, da je funkcijo mogoče izklopiti, drugih tozadevnih pripomb nimam.

Hvalimo
 • Kompakten in majhen
 • Zaslonsko razmerje 3:2, primernejše za resna opravila
 • Korekten in čisto spodoben procesor!
Grajamo
 • Tipkovnica ni osvetljena
 • Nizka ločljivosti zaslona
 • Omejen izbor priključkov
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.