Sto evrov je prava cena za »pametni« zvočnik
Matjaž Ropret 15. oktobra 2020 ob 11:37

Se še kdo spomni hi-fi stolpov? Pretiravam, seveda se jih, verjetno jih marsikdo še uporablja, a v precejšnji meri so jih že zamenjali brezžični zvočniki, pri marsikom kar slušalke, povezane s telefonom, vsaj v angleško govorečih državah pa tudi »pametni« in povezani zvočniki. Z vsemi iz zadnje kategorije je mogoče predvajati različne spletne vsebine, lahko tudi datoteke iz lokalnega omrežja ali svojih mobilnih naprav, pri marsikaterem pa za glasovno upravljanje in interakcijo skrbi navidezni pomočnik. Tudi če pustimo ob strani vprašljivo dejansko pamet teh pomočnikov, so tovrstne naprave imele cenovni problem. Tiste najcenejše, za približno 50 evrov, so glasbeno kvečjemu za silo, za zvočno solidne pa je bilo treba odšteti vsaj 150 evrov, če ne več. Do zdaj.

Pred kratkim je najprej Google predstavil svoj novi model zvočnika za sto dolarjev oz. evrov, zdaj pa mu je z enako potezo sledil še Apple. Nest Audio in Homepod Mini bosta skoraj zanesljivo uspešnici, kajti na trg prihajata s pravo ceno, ki je že v območju impulzivnega nakupa, še posebej, če kdaj prideta v kakšno akcijo z 20-odstotnim znižanjem. Poleg tega pa vsaj Nest glede na zapise in videe tujih novinarskih kolegov zveni spodobno, za Apple pa bi bilo nenavadno, če bi na trg poslal v ključni lastnosti znamki nedostojen izdelek. Že Ikein Symfonisk, ki je v bistvu Sonos, je lani pomenil malo prelomnico, saj je zvočnike te vrste z enako ceno kot zdaj omenjena dva malo bolj približal množicam. »Pravi« Sonos, denimo One (SL), namreč še vedno stane dvakrat več.

Pri Applovem in Googlovem novincu tudi ne izgleda, da bi bila kaj prikrajšana glede funkcionalnosti in »pameti«, kot tudi Ikein ni nič drugačen od ostalih ameriškega proizvajalca glede upravljanja in zmožnosti, edino v stereo par z drugimi modeli ali v večsobni sistem se ga ne da vključiti. Tako je Apple predstavil simpatično funkcionalnost Intercom ali po slovensko domofon, ki pa bo seveda dobro delovala v angleščini, v kakšnem drugem jeziku najbrž ne. Poanta je v tem, da si člani gospodinjstva pošiljajo sporočila po zvočnikih in drugih napravah v ekosistemu, tako v hiši kot zunaj nje, lahko na primer iz avta (prek sistema Carplay). Homepod Mini tudi zazna, da je v bližini iPhone in prevzame predvajanje glasbe, podkasta in česa drugega, dva tovrstna zvočnika se znata sama povezati v stereo par. In povsem mogoče bo taka kombinacija zvočno precej dobra ter za dvesto evrov še vedno ne predraga.

Potencialna težava vseh teh predvajal za stotaka je lahko glasnost in popačenje zvoka, ko uporabnika hoče poslušati glasneje. Vendar morajo biti po mojih izkušnjah sobe kar velike, da bi kateri od naštetih ne bi zmogel, sam skoraj nikoli ne grem čez polovično glasnost, kakšnega poslabšanja pa z dodajanjem decibelov tudi ne opazim. Seveda so že v osnovi primerni zgolj za tiste, ki se ne oklepajo tradicionalnih virov, kot sta prizemni radio (FM ali DAB+) in zbirka zgoščenk. Toda za predvajanje internetnega radia, glasbe z naročniških storitev, podkastov s pomočjo priljubljene aplikacije, zvočnih knjig in še česa, kar se pretaka po internetu, so tovrstni zvočniki naravnost sijajni. Vedno je uživanje v teh vsebinah na nečem konkretnem, ne na zvočniku, vgrajenem v telefon ali povprečnih slušalkah, oddaljeno nekaj klikov v aplikaciji, morda je samo ukaz Airplay ali Chromecast stran. Za razliko od zvočnikov bluetooth pa ni omejeno na predvajanje s točno določene naprave in ne predstavlja izgube kvalitete, saj homepodi, nesti, sonosi in ostali sami pridobivajo podatke z interneta, ni nikakršnega prenosa z ene naprave na drugo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Jasno je, da za zvok za sto evrov, sploh ob upoštevanju, da lep del cene odpade na razvoj »pameti«, ne more biti avdiofilski ali blizu temu. Vseeno pa je povsem primerljiv s tem, kar so dali od sebe »stolpi« za podoben denar. Podjetja na predstavitvah sicer prodajajo zgodbo, kakšne za svojo velikost (majhnost) revolucionarne visoko- in nizkotonce ter gonilnike so iznašle. Realnost je malo drugačna, saj sta velikost in prostornina še vedno med najpomembnejšimi dejavniki, ker je to pač fizika. Če zvok lahko zadiha, je to nekaj čisto drugega. A vseeno nekaj napredka zagotovo je, Homepod Mini in konkurenti pa so dobrodošel zasuk v razmišljanju naštetih proizvajalcev in v izbiri za zvočno opremljanje doma s sprejemljivo ceno in elegantnim upravljanjem. Dilema je zgolj v tem, na kateri ekosistem se vezati. A o tem kdaj drugič.

Fotografije: Apple in Google

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja