Steve Jobs kot plazilec in božanstvo na temni strani meseca (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 16. decembra 2020 ob 06:47

Medtem ko Adolf Hitler jezdi tiranozavra, plazilec Steve Jobs požre vernike, zaslepljene v njegovo presvetlo obličje zaprtega ekosistema.

Jekleno nebo 2: Prihajajoča rasa je nadaljevanje izvirnega finsko-nemškega znanstvenofantastičnega filma iz leta 2012 z glasbo zasedbe Laibach. Razlog, da so NSK-jevci in še marsikdo drug, drveli v kino. Pomnite tovariši časov, ko so delovali in smo lahko pred uživanjem na dolgo spremljali napovednike za naslednje filme? Zabavni časi. Spomnim se, da sem še pred predvajanjem filma skoraj umrl od smeha med spoznavanjem, da je bil Abraham Lincoln pravzaprav lovec na vampirje! Še en hollywoodski umotvor iz tistih časov. To ni zmotilo kasnejšega uživanja v filmu, igralski zasedbi in celem kupu odličnih prebliskov. Glavni nemški znanstvenik pokaže na tekoče metre omar, češ to je računalnik in ne majhna napravica, ki mu jo je dal ameriški astronavt afriškega porekla. Bil je kajpada eden prvih iphonov (ali pa je bil ipod, kdo bi se spomnil). Sveta Jobsova cerkev v ostalinah trdnjave na mesecu, kjer bivajo potomci nacistov iz druge svetovne vojne in peščica preživelih po jedrski kataklizmi na Zemlji, ima torej poreklo.

Zemlja je negostoljubna življenju, tako vsaj mislijo in kar je ostalo od človeštva, se gnete v starodavni nacistični lunarni bazi (Neomania), kjer se starosti primerno vse kvari. Izkaže se, da je Zemlja votla in tam poleg dinozavrov živijo še nad inteligentni Vrili. Plazilcem podobna bitja, ki so v času dinozavrov prišla na Zemljo, spočela človeštvo, se umaknila pod površje, da bi od tam kot lutkarji vodili ljudi. Jobs, Hitler, Džingiskan in cela vrsta bolj ali manj znanih zgodovinskih osebnosti, za katere smo menili, da so naše gore listi, so po zaslugi svetega grala nesmrtni in so, če želijo, videti kot mi. Kajpada jih vrli človečki premagajo, ukradejo srčiko dolgega življenja, ki je hkrati še ultimativni energijski vir in po krajšem boju v bližini Meseca odfrčijo proti Marsu. Tako nekako. Pravzaprav nepomembno. Film je uro in pol dolg preblisk bolj ali manj uspelih posebnih učinkov, intelektualnih prebliskov, teorij zarot in komičnih vložkov.

Če za prvi film lahko mirne duše rečem, da je bil inovativen in drugačen od večinskega recepta za dobro znanstveno fantastiko, nekakšen Doctor Who med filmi, je drugi sodobno korekten in zato manj avantgarden. Nasmejal vas bo, vendar ne odstopa veliko od filmskih parodij oziroma ne nosi unikatnega pečata prvega dela. Lahko bi bil tudi »N-ti« del Jurskega parka/sveta ali ne vem katera interpretacija Skrivnostnega otoka. A vsaj zabaven je. In ker je glasbo tudi tokrat prispeval Laibach, se splača dati zvok do konca. Bi uganili, katerega pevka je posodila glas? 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

  • Kaj: Akcijska Z.F. komedija Jekleno nebo 2: Prihajajoča rasa (Iron Sky: The Coming Race)
  • Kje: Zasledili smo ga na televizijskem programu CineStar TV Premiere 2 zadnjič v ponedeljek (14. 12. ob 22. uri), a se bo zagotovo do konca leta še »svaljkal« tam«!
  • Ocena: 3 (Kot vedno je nadaljevanje manj domiselno od izvirnika, bolj na prvo žogo in z željo, ugajati čisto vsem. Še vedno pa je silno zabavno.
  • Priporočilo: Kakšnega pretiranega nasilja ni, tudi dinozavri v votli Zemlji so presenetljivo miroljubni, zato je skoraj primerno za vse rase in dobe. Obenem obvezno gradivo za teoretike zarot, saj jih bo film okrepil v prepričanju, da nič ni tako, kot je videti!
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja