Steelseries Stratus Duo: Hotel sem ga za mobilne igre, a nazadnje pristal na PC-ju
Matjaž Ropret 18. aprila 2021 ob 16:30

Igričarski telefoni so v trendu in vsak zaprisežen igričar bo trdil, da ga ni čez fizične tipke oz. sprožilce. Zato sem na test pridobil krmilnik Steelseries Stratus Duo, a nazadnje ugotovil, da ga podpira premalo androidnih iger, ki me zanimajo. Se pa solidno obnese na PC-ju.

Stratus Duo ni najnovejši krmilnik, vendar Steelseries v slabih dveh letih, odkar ga je predstavil, še ni pripravil naslednika. Obstaja še Nimbus+ in kolikor uspem razbrati, je identičen, a prilagojen za Applove naprave. Tokrat testirani je namreč namenjen androidnim in PC-jem. Tudi sicer ni ogromno izbire. Lani je Razer predstavil Kishi, nedavno sem zasledil še plošček Gamesir X2, oba sta tiste raztegljive vrste, kjer se telefon vstavi med oba dela s tipkami in je priklop neposredno čez priključek USB-C. S tem pa odpade uporaba še s kakšno drugo napravo. Stratus se s telefonom poveže prek bluetootha, za osebni računalnik pa je priložen »ključek«, podoben kot pri miškah, vendar malo zajetnejši.

Obe vrsti povezave sta delovali brez težav. Na PC-ju se reč predstavi kot krmilnik Xbox in ne zahteva nobenih gonilnikov. Kaj počne kakšna tipka, pa je tako ali tako mogoče nastavljati v vsaki igri posebej. Večinoma se tudi obnaša kot Xbox-ov plošček, se pa tu in tam zgodi kaj čudnega, ko posamezna tipka ne uboga povsem ali pa se igra zažene tako, da gre malo iz zaslona, kar pa se da rešiti s kašnejšim priklopom krmilnika. Z dvema androidnima telefonoma (najprej z enim in potem z drugim, hkrati ne more biti seznanjen z večimi) se je prav tako uparil v prvem ali drugem poskusu in se potem vedno povezal. Za izbiro povezljivosti (bluetooth ali 2,4 GHz) je sicer stikalo na zadnji strani, kot tudi za vklop in izklop ter tipki za postavitev v način parjenja in prikaz odstotka baterije, slednje prek štirih diod nad tipkami. Niti na mobilni napravi ni po povezavi treba storiti ničesar več, je pa od igre do igre odvisno, kako prepozna in uporabi krmilnik. Na žalost se je tu začela zatikati moja misija »obogatiti« telefonsko igralno izkušnjo.

V mogoče najbolj znani in priljubljeni grafično zahtevni igri za Android, dirkaškem Asphaltu, Stratus Duo funkcionira. Tipke, paličice, križci in sprožilci počnejo točno to, kar morajo. Vendar pa na ta način nisem bil nič hitrejši ali natančnejši kot če sem nagibal telefon in/ali se dotikal zaslona. Genshin Impact noče krmilnikov. Sploh. Poskušal sem ga pretentati z zaledno aplikacijo, ki naj bi preslikala zaslonske komande v tiste na ploščku, a ni bilo uspeha. Call of Duty Mobile je na začetku prav tako zavračal zunanje naprave in zahteval upravljanje na zaslonu, kasneje je prišla podpora za krmilnike, vendar se z dotičnim moj bojevnik ni niti premaknil. Še zadnji poskus – Fifa. Nič boljše, zahteva potege po zaslonu in mečkanje navidezne gobice namesto prave na krmilniku. Morda sem zgrešil s svojim izborom, a če mi pri skoraj nobeni igri, s katerimi bi se rad kratkočasil, taka naprava nič ne pomaga, potem je vse skupaj precej nesmiselno. Nimam izkušenj z igričarski foni, koliko igre prepoznavajo njihove navidezne ali fizične sprožilce, vsekakor pa upam, da je situacija kaj bolj spodbudna.

Več sreče sem imel na PC-ju. Star Wars Squadrons mogoče ni najbolj primerna za plošček, enako Cyberpunk 2077, zato pa so bili Apex Legends, Call of Duty Cold War in Overwatch tisto, kar sem pričakoval. Nasloniš se nazaj, pritiskaš podzavestno in uživaš. Enako z Dirt 5, ki sem ga v času testiranja Stratusa igral šele prvič, a sem se takoj ujel, ker je po eni strani vožnja precej podobna kot v Forzi Horizon 3 in 4 (ali Forzi Motorsport 7) in po drugi strani plošček spominja na Xboxovega. Kdor je torej domač na tej konzoli, se bo tudi s tem pripomočkom na računalniku počutil kot doma. Vprašanje je samo, zakaj bi kupil Stratus Duo namesto Microsoftovega ploščka za Xbox One ali obstoječega s konzole uporabil še na PC-ju. Na žalost ne gre v obratni smeri, saj Steelseries ni zagotovil združljivosti s konzolami. Tako te naprave ni mogoče uporabiti kot denimo drugi plošček na Xboxu. Zasnovan je bil sicer tudi z mislijo na VR, vendar vemo, koliko so prodrli naglavniki za navidezno resničnost.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Izdelava ploščka je dobra, tipke za odtenek trše kot na Xboxovem ploščku, podobno paličici, ki tudi malo hitreje skočita nazaj v sredino, a vseeno se da z njima podobno kvalitetno navigirati naokrog, sprožilnika pa sta, vsaj tak občutek imam, za odtenek mehkejša. Toda vse to so nianse, kot je tudi oblika repkov (držal), ki dajeta malenkost manj oprijema, vendar spet, ni velike razlike. Do sem vse kul in če bi zadeva stala največ 50 evrov, ne 70, bi jo z lahko priporočil vsaj za ležerno, neprofesionalno igranje na PC-ju. Sta pa dve opazni pomanjkljivosti. Stratus Duo ne ponuja nikakršnih vibracij in povratnega odziva, česar smo se pri igralnih ploščkih na konzolah že zdavnaj navadili. Prav tako nima izhoda za slušalke in če dodam še, da se polni čez mikro USB (baterija sicer zdrži dovolj, uradno dvajset ur, meril pa tega nisem), je jasno, da bi bil čas za naslednika ali pa vsaj za konkretno pocenitev.

HVALIMO:
  • Dobra izdelava
  • Zelo podoben občutek pri igranju kot Xboxovim ploščkom
  • Hitro povezovanje in nobenega nastavljanja
  • Dovolj velika baterija
GRAJAMO:
  • Ne vibrira
  • Nima izhoda za slušalke
  • Ne deluje z igralnimi konzolami
  • Precej androidnih iger se požvižga nanj
  • Predrag glede na ponujene lastnosti
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja