SteelSeries Arctis 9: Morda te bo zmotila cena teh igričarskih slušalk
Marjan Kodelja 20. oktobra 2020 ob 06:43

Značilnost slušalk Arctis 9 je poleg nezgrešljive igričarske namembnosti dvojna brezžična povezljivost. Bluetooth za povezavo s pametnim telefonom in dodatek USB z radijskim vmesnikom na frekvenci 2,4 GHz za povezavo z računalnikom. Ko med igro sprejmete klic, vam jih ni treba sneti. Da v nobenem trenutku ne bi trpela izkušnja uporabe, je tu še priključek za kabel!

Slušalke udobne in igričarjem všečne oblike sodijo med izdelke, ki v celoti prekrijejo ušesa. V teoriji to pomeni boljše pasivno dušenje zvoka, kar v tem primeru ravno ne velja. S poveznjenimi in nedelujočimi še vedno dobro slišite večino zvočnih frekvenc okolice, kar je dobro vsaj iz enega razloga. Potomec vas bo slišala, ko se boste drli, naj bo tišji, saj vam gre njegovo dretje silno na živce. Ako so vključene, na to kajpada pozabite. Takrat bo (skoraj) popolnoma izoliran iz resničnega sveta.

Niti malo »kričeč« dizajn

Izdelek danskega izdelovalca veja pohvaliti, ker koleščki za nastavljanje jakosti zvoka nista na isti strani. Na desni ušesni »skodelici« je poleg tipk za utišanje mikrofona, seznanjanje preko povezave Bluetooth ter priključkov mikro USB za polnjenje in 3,5 mm za kabel, koleščke za nastavljanje splošne jakosti zvoka. Na levi je zato le še kolesce za nastavljanje jakosti klepeta.

Z baterijo so nekoliko težje (379 g) od izključno ožičenih slušalk, vendar to na udobje uporabe veliko ne vpliva. Dizajn je minimalističen, ohišje iz črne plastike z značilnim elastičnim trakom pod naglavnim držalom in z iztegljivim mikrofonom v levi skodelici. Le ta ima rdečo sijalko LED, »razsvetljavo« RGB tako značilno za igričarske izdelke, boste namreč zaman iskali.

Elastični trak ima kajpada namen. Zagotovi, da so ušesne skodelice vedno natančno tam, kjer morajo biti in ni potrebe po prilagodljivem naglavnem držalu. To je zato enovito in ga ni mogoče krajšati ali podaljševati, kar zna biti občasno silno zoprno, če stopnje (zareze) ne odgovarjajo. Trak prilagajte s tekstilnim ježkom in imate zato »neskončno« možnosti prilagoditve. Rešitev vpliva še na udobje nošenja, saj slušalke držalo manj tiščijo. Skupaj z mehkimi ušesnimi blazinicami trak omogoča izredno udobnost uporabe med večurno uporabo.

Vsestranskost uporabe

Zaradi raznovrstnih priključkov so slušalke primerne za uporabo z računalniki, pametnimi telefoni in vsemi igralnimi konzolami. Kakovost zvoka iger je solidna, odlično pa simulirajo smer zvoka, kar je želena lastnost med igranjem iger različnih zvrsti – ne samo streljačinah. Slabše se slušalke obnesejo med predvajanjem glasbe ali gledanjem filmov. Čeprav je zvok na splošno dober, mu manjka podrobnosti in globine. Še posebej je to opazno pri glasbi, katere zven ne sloni pretirano na nizkih tonih (basih). Ko je jakost zvoka na slušalkah in brezžično povezanem pametnem telefonu na najvišji jakosti, je opaziti malenkostne popačitve. Že majhen premik kolesca za jakost težave odpravi. Igričarji bodo verjetno cenili še možnost nastavljanja profile delovanja s programom na osebnem računalniku. Istim, kot ga uporabljate za nadzor tipkovnice in miške tega izdelovalca. To je mogoče, ko so slušalke preko kabla USB priključene na osebni računalnik. Prilagajate občutljivost mikrofona, nivoje tonov in omogočite simulacijo prostorskega 7.1 kanalnega zvoka.

Mikrofon je pomemben del igričarskih slušalk, saj se igralci med igranjem obvezno pogovarjajo. Lepo je skrit v levi skodelici, izvlek in ponovni potisk vanjo pa je preprost in hiter. Hkrati nimam pripomb na njegovo kakovost, kajti zvok glasu je bil v vseh primerih čist in jasen. Zaradi mikrofona so slušalke uporabne še za druge namene, sestankovanje ali izobraževanja od doma, kar na žalost spet postaja aktualno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Sklepna beseda

Z okoli dvema stotakoma so slušalke nekoliko držaje od predhodnic, s katerimi si delijo obliko, solidno kakovost zvoka in jasnost mikrofona. Višja cena gre na račun vmesnika Bluetooth, kar boste sprejeli ali ne. Odvisno ali povezavo potrebujete. A to pomeni, da so Arctis 9 med dražjimi igričarskimi slušalkami na trgu. Nekatere cenejše nudijo celo boljšo kakovost predvajanja glasba, v čemer opisane ravno ne izstopajo.

GRAJAMO:
  • Priključek mikro USB – v dobi priključka tipa C ta postaja zastarel.
  • Za nekatere premajhne ušesne blazinice.
  • Ne najbolj kakovostno plastično ohišje.
HVALIMO:
  • Veliko načinov priključitve.
  • Zelo udobne za nošenje.
  • Elastični trak za prilagajanje.
  • Dvojna brezžična povezava.
  • Dobra avtonomija baterije (do 20 ur).
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja