Ste za malo znanstvenofantastične nostalgije? (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 7. februarja 2024 ob 05:51

Kljub še nedodelanim računalniškim trikom, so bili nekateri filmi o junakih z nadnaravnimi močmi posneti v prvem desetletju enaindvajsetega stoletja v marsičem boljši od današnjih, ko govorimo o hiperinflaciji, spolni in politični korektnosti ter rahlem poneumljanju gledalcev z instantnimi nedorečenimi zgodbami!

Ne drži v vseh primerih, da so bili takrat filmi boljši. Nekateri so bili ravno tako obupni, kot so danes. Bodisi producenti niso zbrali dovolj denarja ali pa se jim je fučkalo, kaj se bo izcimilo. Nekateri pač vztrajamo in gledamo do konca, čeprav nam je že po uvodni špici jasno, da ne spremljamo presežka. Hkrati nam je tokrat zagodel še menda najbolj depresivni mesec v letu. Januar v videoklubu Telemacha ni bil najbolj ploden. Še več. Večina novosti je starejšega datuma in so kakovostno iz vseh vetrov vkup zmetane.

Dober razlog za ponovni ogled prvega filma je letošnja premiera mini serije, v kateri bomo glede na »prikolico« gledali vizualno povsem prenovljenega slepega junaka. To bo že druga, pri čemer ni odveč pripomba, da ima serija, ki smo jo gledali med leti 2015 in 2018 še vedno zavidljivo visoko oceno na portalu IMDb (8,6). Nečesa pa seveda ne bodo spremenili. Slepi odvetnik Matta Murdocka bo podnevi še vedno zastopal zatirane in preganjene ter se ponoči po zaslugi nadnaravno razvitih preostalih čutov prelevil v maskiranega pravičnika Daredevila.  

IMDb ocena: 5,3

Ko že omenjam slepega pravičnika, je prav, da je zraven še Elektra. Marvelova junakinja, ki pooseblja milino in moč se je prisiljena spustiti v boj med dobrim in zlim. V nasprotju z večino stripovskih junakov Elektra nima nadnaravnih moči. Namesto tega uporablja svojo neverjetno fizično moč in znanje borilnih veščin. To zna biti všeč vsem, ki vihate nosove nad »pristno« znanstvenofantastiko, saj film ravno tako lepo sodi v predalček fantazijske akcije.

IMDb ocena: 4,7

Vsakdo kdaj pomisli, kako lepo bi bilo, če bi bil neviden. Harry Potter je to lepo dokazal in še zdaleč ni bil edini čarovnik. Toda v filmu Mož brez telesa ne gre za čarobni predmet, temveč za odkrite, ki naredi znanstvenika za vedno nevidnega. Žal zaradi tega na plano izplavajo vse njegove slabe lastnosti – zavist in megalomanstvo.

IMDb ocena: 4,7

Film Preboj sodim med ene tistih, ki vedno znova dokazujejo, da angažiranja slavnega igralca, v tem primeru Brucea Willisa, ne zadostuje. Slabe kritike so na mestu, če ne zaradi drugega, zaradi že velikokrat prežvečene in večkrat izpljunjene zgodbe. Zemlja je pred uničenjem in samo peščica srečnežev dobi mesto na evakuacijskih ladjah, kjer gre seveda potem vse narobe. Recept za neuspeh. Ne preživetja človeštva, temveč filma!

IMDb ocena: 2,9

V Trgovcih s časom je magnet Justin Timberlake. Druga pa je bolj kot ne predvidljivo. Potem ko so znanstveniki zavrli učinek gena za staranje, je čas postal denar. Bogati ga imajo dovolj za nesmrtnost, medtem ko revni komaj preživijo do naslednjega dne. V to okolje spada Will, ki si skuša rešiti življenje, ko ga obtožijo umora. Seveda naredi veliko več kot to!

IMDb ocena: 6,7

V filmu Donnie Darko Jake Gyllenhaal vodi zasedbo polno zvezd v vlogi srednješolca, ki ima halucinacije, v katerih ga obiskuje demonski zajec z zloveščimi vizijami preteklosti in prihodnosti. Z originalnostjo te bo zgodba več čas držala na robu, zato visoka ocena ni presenečenja. Obenem ta film dokazuje, kar sem dejal na začetku. Starost za dobre stvaritve nikdar ni ovira.

IMDb ocena: 8,0

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja