Ste se vprašali, zakaj ima Xiaomi toliko različnih modelov? (#video)
Marjan Kodelja 30. aprila 2022 ob 16:03

Namestnik generalnega direktorja Xiaomija za regijo, v katero sodi tudi Slovenija, Andrzej Gładki, je zanimiv možakar, ki nam je na evropski predstavitvi novih premijskih pametnih telefonov razodel, zakaj ima podjetje tolikšno ponudbo raznolikih modelov in odgovoril še na nekatera druga, ravno tako pereča vprašanja.

Kljub temu, da dobro poznam mobilno industrijo in predvsem ponudbo pametnih telefonov, ne razumem čisto natančno, zakaj Xiaomi nudi tolikšno paleto različnih modelov pametnih telefonov, med kateri dostikrat ni velikih razlik. Mi lahko pomagate?

Pogosto vprašanje. 🙂 Pravzaprav je razlogov več. Prvi in morda glavni je ta, da želimo biti s svojimi telefoni prisotni v vseh cenovnih razredih. Doseganja tega cilja pa seveda zahteva zelo široko ponudbo. Naslednji razlog so azijski trgi, kjer izdelovalci prodajo največ svojih naprav. Tam se ustvarjajo trendi, ki se nato razširijo še drugod. Eden izmed njih je tudi široka ponudba, da kupci lažje najdejo napravo, ki je popolna za njihove potrebe. Seveda pa ne moremo spregledati niti težav pri dobavah polprevodnikov. Tudi, če bi na primer želeli v več modelih pametnih telefonov uporabiti enak procesor, tega v zdajšnjih razmerah preprosto ne moremo. Izdelovalci nam dostavljajo omejene količine določenih modelov. In ko imata dva v drugih pogledih podobna telefona različna procesorja, ne bi bilo pošteno, da bi oznaka ostala enaka.

Omenili ste težave na trgu polprevodnikov, ki se bodo, kot kaže, nadaljevale vsaj še v tem letu. V kolikšni meri jih bodo občutili kupci? 

Ne glede na vpliv, ki ga povzročajo omenjene težave, Xiaomi ostaja zvest svoji obljubi, da dobiček pri prodaji strojne opreme (o. p. telefonov) omeji na 5 odstotkov. Tudi na ta način in pa na podlagi obsežnih raziskav se odločamo, kateri naši modeli bodo na voljo na določenih trgih.

Kakšno prihodnost napovedujete pametnim telefonom s prepogljivim zaslonom?

Kot pri vseh novih tehnologijah lahko tudi pri zložljivih zaslonih pričakujemo inkrementalen in hiter napredek. Kolikšen je dejansko potreben, da bo zasnova postala prevladujoča, pa bo pokazal čas.

Po mojem videnju je Xiaomi napravil velik napredek na fotografskem področju. Toda še vedno so področja, kjer so potrebne izboljšave, da bodo fotografije bližje okusu evropskih uporabnikov. Ali se obetajo kakšna nova partnerstva s specialisti na področju fotografije?

Vem, kam ciljate z vprašanjem, toda ostajamo zvesti svoji politiki, da se ne ukvarjamo s tem, kaj počnejo tekmeci. Namesto tega nas vodi zaveza, naš glavni cilj, izpolniti naraščajoče potrebe in zahteve naših uporabnikov. Zato sodelujemo s številnimi raziskovalnimi podjetji, ki poznajo lokalne posebnosti, upoštevamo želje uporabniki in če ste že omenili mobilno fotografiji, s številnimi fotografi, ki nam pomagajo bolje razumeti fotografijo in trende.

Glede na to, da ste vpeti v mobilno industrijo, me zanima še vaše mnenje, katere mobilne tehnologije bodo v prihodnosti najhitreje napredovale?

Na vaše vprašanje bo odgovori čas, vendar lahko domnevamo, da bomo vse, kar počnemo v industriji danes, še močno izboljšali. Prav tako upam, da bo napredek predvsem koristil uporabnikom.

V kratkem nagovoru slovenskim uporabnikom, posnel sem ga med prestavitvijo družine telefonov Xiaomi 12, Andrzej Gładki napove odpiranje še treh trgovin v slovenskih mestih (od takrat so že odprli trgovino v ljubljanskem središču Supernova na Rudniku) in utrjevanje poslovnih dogovorov s slovenskimi operaterji. Nagovor je sicer v angleščini.  

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja
  • Marjan jaz se bolj vprašam,ali bo letošnji MI12 ULTRA imel kaj bolj naravne barve fotografij,drugo ima vse super.

    • Glede Ultre je letos tako, da je ne bo na Evrospkih trgih. Namrreč lani je bil na kitajskem na voljo model Pro in Ultra povsod drugje, letos so se odločili, da bo ravno obratno. Tako mi je povedal Gladky. lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.