Starlink za 99 dolarjev ob letu osorej v Sloveniji?
Marjan Kodelja 5. julija 2021 ob 06:28

Muskov satelitski sistem obljublja visoke hitrosti dostopa do interneta na vsakem kvadratnem metru planeta, razen na polih! Bo postal »rešitev« za sicer redka področja v Sloveniji, kjer ni na voljo nikakršnega (uporabnega) internetnega priključka?

Astronomi so na nogah, kajti nekaj tisoč satelitov v nizki zemeljski orbiti bo dodobra omejilo pogled na nočno nebo. Toda Musk, Starlink je omenil v svojem govoru na okrnjenem svetovnem mobilnem kongresu (MWC) v Barceloni, se s tem pretirano ne ukvarja. Čeprav vanj »meče« na milijarde dolarjev, namerava morebitni dobiček nameniti življenjskemu cilju, osvojitvi Meseca in Marsa.

Napovedal je, da bo Starlink v naslednjih 12 mesecih doseglo 500 tisoč uporabnikov in globalno pokritost, kar bo pravzaprav veliko korak naprej od zdajšnjih slabih 70 tisoč iz dvanajstih držav. Ker je znan po prenagljenih in preveč optimističnih izjavah, je tudi to treba vzeti z rezervo. Nenazadnje je aktivnih vsega 1700 satelitov od nekaj deset tisoč načrtovanih, medtem ko je sistem v bata fazi.

Predno bo začel prinašati denar, bo vanj po prepričanju Muska vanj vloženih 5, morda celo 10 milijard dolarjev. Končna cena izgradnje sistema pa bo med 20 in 30 milijardami.

Predvsem pa niti približno ni poceni. Komplet s sprejemnikom, satelitsko anteno in usmerjevalnikom brezžičnega omrežja Wi-Fi uporabnika stane 499 dolarjev, čemur moramo dodati še mesečno naročnino v višini 99 zelencev. Cena terminala je sicer subvencionirana. SpaceX zanj odšteje dobrega tisočaka, ker pravzaprav ni veliko, kajti do nedavnega je bila cena še višja. 3 tisoč dolarjev. Kakor koli že. Če je sreča mila in so razmere na lokaciji uporabnika optimalne, potem mu je dosegljiva obljubljena dotočna 100 Mb/s in 20 Mb/s odtočna hitrost dostopa v internet pri dokaj visokih zakasnitvenih časih v povprečju okoli 40 milisekund.

Na spletni strani www.starlink.com lahko preverite, kdaj bo na voljo in če želite, oddate prednaročilo. V Sloveniji naj bi bil na voljo predvidoma enkrat leta 2022.

SpaceX dostop do interneta trži neposredno, toda pričakovati je, da bo začel sklepati dogovore z operaterji v posameznih državah. Musk meni, da je Starlink komplementaren omrežjem pete generacije (5G) oziroma storitev, ki bo zapolnila vrzel med mobilnimi in optičnimi omrežji za dostop v internet.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.