Stari znanci v boju za frekvence za 5G
Matjaž Ropret 15. februarja 2021 ob 16:45

Za frekvence, ki jih bodo uporabljali za storitve mobilne telefonije, se bodo pomladi na dražbi po naših predvidevanjih potegovali operaterji A1, T-2, Telemach in Telekom Slovenije. Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) je namreč prejela štiri prijave na javni razpis in čeprav ni razkrila prijaviteljev, so stvari bolj ali manj jasne.

Danes se je iztekel za dva tedna podaljšani rok za prijavo na razpis, ki je osnova za sodelovanje na večfrekvenčni dražbi frekvenc, predvidoma marca ali aprila. V Akosu so tudi že izvedli javno odpiranje ponudb, vendar so pri tem prijavljena podjetja imenovali samo s šiframi. »Do roka za oddajo ponudb, ki se je iztekel danes ob 11. uri, je agencija prejela 4 ponudbe. Ker je javni razpis anonimen, bo identiteta ponudnikov znana šele po zaključku dražbe,« so zapisali v agenciji. Svojo namero za prijavo je javno napovedal T-2, prav tako so v Telemachu poudarili, da se bodo od letos naprej osredotočali na tehnologijo 5G, kar lahko počnejo zgolj z dodatnimi frekvencami. Telekom Slovenije je omrežje 5G že zagnal in za njegovo nadaljnjo širitev ter pohitritev prav tako potrebuje dodatne frekvenčne pasove. Ostane le še A1, ki je pred časom že demonstriral novo tehnologijo, a kasneje o njej ni veliko govoril, za svojo konkurenčnost pa jo na srednji in dolg rok potrebuje, kakor tudi frekvence.

Iz Akosa so še sporočili, da so ponudbe vsebovale vse obvezne elemente v skladu z razpisno dokumentacijo. »V nadaljevanju bo komisija za vodenje javnega razpisa preverila ustreznost dokumentov, priloženih v ponudbah, ter pripravila poročilo, v katerem bo navedla, ali posamezni ponudniki v celoti izpolnjujejo pogoje za sodelovanje na javnem razpisu.« Nato bo sledila izvedba dražbe, na kateri bodo na voljo frekvenčni pasovi 700 MHz, 1500 MHz, 2100 MHz, 2300 MHz, 3600 MHz in 26 GHz. V večini pasov frekvence za mobilne komunikacije razdeljujejo prvič, izjema je pas 2100 MHz, v katerem se prihodnje leto iztečejo obstoječe odločbe. Vsak operator bo lahko kupil največ 2 x 35 MHz skupaj v (FDD) pasovih 700 MHz, 800 MHz in 900 MHz; 160 MHz v pasu 3600 MHz TDD; 800 MHz v pasu 26 GHz TDD in 425 MHz skupaj v pasovih 700 MHz FDD, 2100 MHz FDD, 2300 MHz TDD in 3600 MHz TDD, vključno z že obstoječimi pravicami do uporabe frekvenčnih pasovih 800 MHz FDD, 900 MHz FDD, 1800 MHz FDD in 2600 MHz FDD in TDD.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Akos je tudi zaključil dražbo za »dodelitev frekvenc za zagotavljanje poslovno kritičnih komunikacij M2M preko namenskih omrežij v frekvenčnem pasu 700 MHz.« Na dražbi sta sodelovala dva ponudnika, frekvenčni blok 2 x 3 MHz (733 – 736 MHz/788 – 791 MHz) pa je pridobilo kranjsko podjetje BeeIN, ki je zanj ponudilo 970 tisoč evrov.

V BeeIN izpostavljajo, da je njihov namen »pospešiti digitalizacijo slovenske industrije, predvsem področij energetike, logistike in pametnih tovarn.« Kot so še dodali, so morala za kritično infrastrukturo slovenska podjetja in institucije v preteklosti postavljati in upravljati lastna omrežja, odslej pa se bodo tudi za ta namen lahko zanašala na zunanjega ponudnika. Če jih bo ta seveda uspel prepričati s svojimi storitvami, dodajamo mi.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.