Matjaž Ropret 3. decembra 2016 ob 10:00

lahkonocnice2Včasih so se otroci pazili doma in pravljice so jim brali stari starši. Danes so ti v domu starejših občanov, otroci pa v vrtcu, zato je malo priložnosti, ko sploh še pridejo skupaj. Ampak pravljice morajo biti, če jih preberejo starejši, so lahko še lepše. Kot pravi Žiga X Gombač:

Interpretacija naredi pravljico

Gombač je eden od osmih avtorjev, ki so sodelovali v Simobilovem projektu Lahkonočnice. Ostali so še: Ana Duša, Boštjan Gorenc – Pižama, Cvetka Sokolov, Damjana Kenda Hussu, Jana Bauer, Tinka Bačič in Tomo Kočar.  Ti so napisali povsem nove kratke zgodbice, prebrala jih je deseterica stanovalcev doma starejših občanov Fužine, ilustracije pa so prispevali Milanka Fabjančič, Miha Hančič in Anja Držanič. Prvih deset pravljic je že objavljenih in jih je možno ali poslušati ali prebrati, nato pa bodo v Simobilu do konca leta vsak dan dodali še po eno. Skupaj je tako 40 pravljic.

Vsi vpleteni so poudarili, da so se priprave končnega izdelka lotili izredno resno in da so veseli takih oblik medgeneracijskega sodelovanja. Starejši pa s tem dobijo občutek, da je njihovo delo še vedno nekaj vredno. Pravljice je mogoče poslušati na spletni strani lahkonocnice.si, tam so tudi njihova besedila. Škoda je samo, da jih Simobil ni vključil še v podcastovske platforme (itunes, …), da bi bile dostopne še prek mobilnih aplikacij, kjer bi se samodejno prikazale med novimi vsebinami.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja