Star Wars Andor: V Vojno zvezd prinaša kanček svežine (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 28. septembra 2022 ob 06:23

Po dobrih serijah, narejenih natančno po kopitu znanstvenofantastičnega vesterna, zdaj spremljamo predzgodbo filma Rogue One, ki je tako ali tako predzgodba Novega upanja (epizoda 4) in s katerim so hoteli dokazati, da je vesolje Vojne zvezd tudi drugačno od takšnega, kot smo ga vajeni v večini filmov in serij.

Leta 5 BBY po galaktičnem koledarju se karizmatičen in prepričljivi tat Cassian Andor (Diego Luna) zaplete v konflikt z varnostno službo korporativnega konglomerata Preox-Morlana na industrijskem planetu Morlana One. Pet let kasneje bo kot uspešen operativec žrtvoval življenje ob kraji načrta Zvezde smrti, kar je kakopak bistvo finančno uspešnega filma Rogue One iz leta 2016. Ni še upornik, kaj šele junak, toda oblikovanje opozicije zlobnemu galaktičnemu imperiju je nevidno, a vedno prisotno ozadje nove serije. Ne bo veliko jurišnikov, Sithov, Jedijev in drugih priljubljenih likov, saj se Cassian bori proti ekipi varnostne službe podjetja, ki vlada pod patronatom Imperija. Vodi jo preveč ambiciozen in častihlepen namestnik inšpektorja Syril Karn (Kyle Soller). V seriji nastopi še cela vrsta zanimivih likov ne eni in na drugi strani. Mehaničarka in preprodajalka Bix Callen (Adria Arjona), Cassianova krušna mater Maarva Andor (Fiona Shaw) in član zavezništva upornikov Luthen Real (Stellan Skarsgård). Če omenim le najbolj zanimive. Zgodba se več čas prepletajo s prizori iz mladosti Cassiana na planetu Kanari, ki je bil uničen po ponesrečenem rudarskem projektu. Verjetno ga bo ravno to definiralo kot najbolj strastnih upornikov, predno bosta vajeti v svoje roke vzela Luke Luke Skywalker in Han Solo!

Gotovo ima Disney kup scenografije in rekvizitov, ki jih vedno znova reciklira, in da potrebuje čim več zanimivih serij za svojo pretočno storitev, saj že dolgo ni bilo sočasno v zraku toliko različnih. Obiju Van Kanobiju, Mandalorijanu, Bobi Fettu se je zdaj pridružil še Andor. Ni bojevnik, niti lovec na glave, prej lik, ki skuša napol legalno preživeti v do posameznikov ne najbolj prijaznem okolju. Obenem ima še čisto človeške težave. Morda na trenutke preveč dolgovezno prikazane. Nekateri prizori so namreč za odtenek razvlečeni. Lahko bi bistvo povedali v par minutah, a so prizore razvlekli v daljše sekvence. Verjetno, da bi lažje ujeli načrtovan polurni okvir epizode. Predvsem je to značilno za prva dva dela, ki sta nekakšen uvod za spoznavanje v okolje in protagoniste. Tretji del je tako že bolj dinamičen in glede na pričakovan potek, je veliko upanja, da bodo naslednji še bolj.

Čeprav so mi misli na trenutke zaplavale drugam, tipično se mi to dogaja med manj zanimivi prizori, katerih namen je zapolniti čas, bi lagal, ko bi dejal, da je serija slaba. Nasprotno. Odlična je in predvsem osvežujoča. Svetove v galaksiji daleč proč namreč kaže v drugačni luči, saj boj med dobrim in zlim ni v ospredju in predvsem ni jasno definiran. Nekateri liki so nekje v vmes in prikaz njihovega življenja še zdaleč ni idealiziran pod predpostavko večjega dobra. Delati morajo, da preživijo, uporabljati javni prevoz, jesti in opravljati še celo vrsto drugih človeških potreb, ki so bile v večini dosedanjih serij in filmov nekje v ozadju. Predvsem gre za preživetje posameznika, ki mu je sojeno, da postane nekaj več. Vprašanje je, kako bomo prišli do tja. To so razlogi, poleg odlične produkcije in igre, da ogled serije vsekakor priporočam!

Kaj: Znanstvenofantastična serija Star Wars Andor

Kje: Pretočna storitev Disney+

Ocena 4: Čeprav netipična za legendarno franšizo prinaša nov veter, zaradi katerega jo bodo morda sprejeli gledalci, ki jim originalna zasnova ni najbolj pri srcu. Novost je ta, da namesto vesterna, tokrat gledamo psihološko kriminalni triler.

Priporočilo: Primerno skoraj za vse, razen za najmlajše, za katere je bolje, da si jo ogledajo skupaj s starejšimi. Čeprav neprimernih vsebin skoraj ni. Za spremljanje poznavanje starejših filmov in seriji ni nujno, a tudi ni odveč.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.