Star Trek Strange New Worlds: Kako se bo kapitan Pike spoprijel s kruto usodo? (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 18. maja 2022 ob 06:23

Zanimivo bo. V manj kot pol leta smo dobili tri serije Zveznih stez in skoraj dve Vojne zvezd – konec meseca se namreč na zaslone vrne Obi Van! Obe daleč najpomembnejši znanstvenofantastični franšizi sta torej še kako živi in privlačita gledalce vsaka k svoji pretočni storitvi. Gre za enega redkih primerov, ko ne iščemo odgovora na vprašanje, katera je boljša, kajti pravi ljubitelji obožujejo in spremljajo obe.

Čeprav znanstvenofantastične serije spremljam že štiri desetletja, nikdar še nisem bil priča tolikšni inflaciji Zvezdnih stez. Tako rekoč iz naftalina so potegnili kapitana Picarda. Pretirano čustvena Michaela Burnham je preživela četrto sezono Discoveryja, prvo v kapitanovem stolu. Serija Strange New Worlds oziroma čudoviti novi svetovi se navezuje nanjo. Nekateri, ki ste jo gledali vsaj do konca druge sezone, ko še niste rabili dovoljšnega odmerka inzulina, veste, da se je takrat marsikaj vrtalo okoli kapitana Christopherja Pika (Anson Mount) vesoljske ladje Enteprise. Natanko tiste, ki jo bo nekaj zavednih let kasneje prevzel James T. Kirk in jo v originalni seriji Zvezdnih stez popeljal med legende. Kompletna posadka Discoveryja in del Enterpriseve najprej išče izginulega Spoka (Ethan Peck), da bi se proti koncu sezone spopadli z odpadniško umetno inteligenco. Epilog je znan. Ena ladja odsurfa v daljno prihodnost, medtem ko se druga odpravi novim dogodivščinam naproti.

Očitno ne za prav dolgo. Kajti v prvem delu nove serije izvemo, da je Enterprise na popravilu in Pike razdvojen, ali naj se vrne v službo. Zdaj je jasno, od koga se je Kirk nalezel občasne naveličanosti. A tako kot on se tudi Pike odloči pogumno odpraviti tja, kamor nihče še ni odšel. Zakaj koleba? Razlog tiči v njegovi usodi, ki se prepleta med vsemi tremi serijami. Ko v Klingonskem samostanu na planetu Boreth primer časovni kristal vidi, kaj ga čaka. Zaradi tega se noče vrniti, a se mora. Usodi ni mogoče ubežati.

Čudoviti novi svetovi so lepo postavljeni v časovni trak Zvezdnih stez in upošteva dogajanja v originalni seriji. Od teste posadke so na krovu poleg Spoka še vezistka zdaj kadetinja Nyota Uhura (Celia Rose Gooding) in medicinska sestra Christine Chapel (Jess Bush). Potem pa sta tudi še vsaj dva zanimivi častnici. Prva častnica Una Chin-Riley (Rebecca Romijn) in častnica zadolžena za varnost La’an Noonien-Singh (Christina Chong). Njen lik je po prvih dveh delih še v »zraku«, kajti potrjeno je, da je v sorodu s Khanom Noonienom Singhom. Enim hujših »negativcem«, ki jih v svoji karieri premaguje Kirk. Posadki se pridruži tudi Kirkov brat znanstvenik poročnik Samuel “Sam” Kirk (Dan Jeannotte George). Bomo videli, ali bo njegov lik doživel razcvet, kajti v prvih dveh delih je bolj kot ne obrobnega pomena.

Nova serija obuja klasični prikaz Zveznih serij, brez pretiranega eksperimentiranja. Lahko bi celo dejal, da gre za »remake« originalne serije, pač z drugimi igralci. Vseeno pa se ne morem znebiti občutka »deja vu«. Na primer v drugem delu z naslovom »otroci kometa«, ko se odprave prežarči na površino kometa. Tam najdejo umetno strukturo, nekakšno veliko jajce, ki onesposobi Samuela Kirka. Povezave z ladjo so prekinjene in zato ne morejo nikamor, dokler ne rešijo skrivnosti. Scena se mi je zdela tako domača, da sem jo gotovo že videl. Samo spomnim se ne, kje. Ker je bilo do zdaj ogromno delov različnih serij, je verjetno težko biti popolnoma originalen. Upam, da podobnih »domačih« prizorov v kasnejših delih ne bo preveč.

Tudi v drugih elementih je serija zvesta ideji, ki se je daleč tega utrnila arhitektu Zvezdnih stez Genu Roddenberryju. Pozitiven pogled, prepričanje, da je načelnost nad vsem, nekaj humorja, veliko samokritike in »skupinskih terapij«, ko se posadka pogovarja med reševanjem težav. Produkcijsko je na primerno visoki ravni, scenografsko ravno tako. Morda boste nekateri pogrešali več akcije oziroma posebnih učinkov za ponazoritev dogajanja v vesolju. Prave Zvezdne steze, kar najbrž pomeni še nekaj. Da bomo priča približno polovici izredno dobro zastavljenih delov in polovici slabših, med katerimi zehanje in prekladanje na fotelju ni izključeno. Toda kljub temu bi vas z veseljem povabil k ogledu. Predvsem zaprisežene »trekije«. A ne bom. Zakaj? Ker bi spodbujal piratstva, saj legalni ogled za enkrat (še) v naši lepi deželici ni mogoč!

Kaj: Serija Star Trek: Strange New Worlds

Kje: Pretočna storitev Paramount+ (oziroma VEŠ KJE!)

Ocena 3,5: Za enkrat sem zadovoljen. Toda bojim se, da bodo »scenaristi« zgodbo pokvarili, kot so jo v jokajoči in objemčkov polni seriji ST: Discovery!

Priporočilo: Čemu bi sploh razmišljali o primernosti. Vendarle gre za utopično prihodnost, polno načelnosti, razumevanja, pozitivnega razmišljanja. Se pravi popolna odsotnost nasilja, spolnosti, grdega govorjenja oziroma vsega tistega, kar za mlajše ali občutljive duše ni primerno.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.