Star Trek Discovery, osvežujoč prišlek na znanstveno fantastični sceni.
Marjan Kodelja 11. oktobra 2017 ob 06:15

Kdo bi si mislil, da je minilo že deset let od zadnje pojavitve star trek ideje v televizijski seriji. Takratna serija Enterprise je bila dokaj posrečena reciklaža osnovne ideje Roddenberry, ki se je po »originalni« seriji s Kirkom in Spokom, nadaljevala v Picardovi Novi generaciji, v za odtenek bolj mračnem Deep Spaceu in Voyagerju z žensko v kapitanskem stolu. Ampak vedno smo se spraševali, ali ti raziskovalci, ki pogumno gredo, kamor še niče ni šel, imajo frustracije, ali sploh gredo na WC in podobno, kajti vsi po vrsti so propagirali idealno prihodnost civilizacije. Bog ne daj, da bi prekršili »prvo direktivo« ali utopične ideale federacije planetov.

Kljub temu ali morebiti ravno zaradi tega so bile serije lepo sprejete in redno predvajane na televizijskih programih. Ne pri nas, kajti odgovorni na slovenskih televizijah imajo zmotno prepričanje, da nas znanstveno fantastične serije ne zanimajo. Kakor koli že. V desetih letih se je marsikaj spremenilo na področju televizije, distribucije digitalnih vsebin, pa tudi kako jih gledamo. In temu so se pri ameriški televizijski hiši CBS prilagodili. Samo prvi dve epizodi sta bili namreč predvajani znotraj običajnega programa, naslednje pa tedensko dodajajo v plačljivo digitalno storitvijo. In ko smo že pri njej. Število novih naročnikov naj bi ravno zaradi Discoveryja skokovito naraslo.

Zdaj pa k vsebini. Osnovna ideja federacije planetov je še vedno tu, kakopak drugače, zasnova serija pa je modernejša, bolj v duhu današnjega časa. Dogajanje je umeščeno desetletje pred »Kirkovim« obdobjem (originalna serija), ko se Federacija zaplete v vojno s Klingoni. Spet je v ospredju ženska Michael Burnham, vendar ni kapitanka, temveč prva oficirka, ki se zaradi lastnih prepričanj in demonov iz preteklosti upre kapitanki, ki jo sicer nadspoštuje, zato jo degradirajo in pošljejo v zapor do konca njenih dni. Tu bi se lahko zgodba končala, če …. Malce čudaškemu kapetanu raziskovalno vojaške ladje Discovery se namreč dejstvo, da so edinega človeka, ki je študiral na Vulkanski akademiji znanosti, zaprli, zdi zapravljanje virov, ki so prepotrebni za vojno. Zato »punčaro« spravi pod svoje okrilje, kaj pa se bo iz tega izcimilo, bomo šele videli!

Priznati moram, da že dolgo nisem s takšnim veseljem spremljal katero od zadnjih znanstveno fantastičnih serij. Po eni strani je še vedno opazna startrekovska sterilnost in utopičnost, vendarle je v šov dodana mala merica človeškosti. To velja tako za glavno protagonistko kot za druge like na strani Federacije. Ni vse tako lepo in idealno, kot zgleda na prvi pogled, pod površjem so napetosti, frustracije in še cela vrsta drugih negativnih človeških lastnosti. Svojevrstno presenečenje pa so Klingonci. Rasa je namreč doživela redesign, kajti niti približno niso več grdi in prečokati ljudje, nekakšni neandertalci, temveč humanoidni tujci s svojimi posebnostmi. Predvsem pa so rasisti, ki zagovarjajo čistost svoje rase, ter sovražijo načela enakosti, pravičnosti in pacifizma Federacije. Lahko bi povlekel paralelo s stališči predsednika Trumpa, pa ne bom!

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja