Star Trek Discovery: Bo druga sezona celo boljša od prve?
Marjan Kodelja 1. februarja 2019 ob 06:01

Michael Burnham se je vrnila. Družbo ji dela kapitan Pike, taisti, ki bo čez čas krmilo vesoljske ladje Enterprise predal Kirku, Spock je sam sebe zaprl v umobolnico, kajti dogajanje v vesolju je skregano z logiko, Klingoni pa so za enkrat še mirni. Tu pa so še skrivnostna bitja s srhljivimi angelskimi krili in tendenco pojaviti se ob najbolj neprimernih trenutkih. »Qapla’«

Michael mi gre občasno, ko začne moralizirati, hudo na živce in gotovo je ne bi mogel prenašati vsak dan vse življenje. Po drugi strani pa je glavna protagonistka serije tako zelo drugačna od vseh likov serij »Trek«, da mi je pravzaprav pri srcu. Ampak ženščina odgovorna za smrt obeh svojih kapitanov, posredno za smrt kapitanke, uzurpatorja iz vzporednega vesolja pa je lastno ročno porinila v »brezno« brez povratka. Nepojmljivo! Večina likov serije je bolj človeških, še najmanj Saru, ki je utelešenje načel federacije planetov ter vmesni člen med tokratno serijo in serijami, ki v kozmičnem času potekajo pred ali kasneje. Ampak o tem sem govoril že lani, ko me je navdušila prva sezona serije, ki se je prevesila v drugo.

Klingoni še vedno menijo, da so večvredni od drugih, a vojne s Federacijo planetov je konec. Se pa zato nekaj čudnega dogaja v galaksiji. Tu in tam udarijo bliski rdeče svetlobe naslutene energije, nepredstavljivo velike pa so tudi razdalje med njimi. Logika odpove, dogajanje je videti nenaravno, kot bi se oglašala božanska bitja. Raziskovanje se loti Pike z Enterprisom, vendar »kripa« oziroma najbolj napredna ladja federacije doživi katastrofalno okvaro in Pike se hočeš nočeš preseli na Discovery. Ta ima še vedno delujoč »sporni« pogon. Federacija njegove uporabe zaradi neetičnosti ne odobrava, saj ga lahko »upravlja« le genetsko spremenjen glavni inženir Paul Stamets. A Pike sklene, da so bliski takisto presodnega pomena in Discovery spet hipno skače iz ene točke vesolja na drugo. V dveh epizodah so raziskali dve lokaciji in našli ljudi, ki jim je bilo treba pomagati. Kot bi bili bliski klici na pomoč. Najprej preživelim na »skreširani« bolniški ladji, potem pa ljudem na 150 svetlobnih let oddaljenem planetu Novi raj, ki jih je »nekaj« skupaj s cerkvijo skrivnostno prežarčilo z Zemlje med tretjo svetovno vojno, zdaj pa naj bi jim dobesedno »nebo padlo na glavo«. Oziroma skupek radioaktivnih meteoritov z zlim namenom povzročiti jedrsko zimo. Michael je v prvi epizodi hudo ranjena in v stanju haluciniranja, se ji prikaže rdeči angel – no bolj je videti kot demonski angel s štrclji namesto kril. Izkaže se, da so ga videli tudi ljudje na Novem raju, ko so se na Zemlji skrili v cerkev in čakali na svoj bridki konec oziroma na bombnike z jedrskim orožjem. Zabeležila pa ga je tudi kamera na čeladi vojaka v njej. Kaj za vraga pa je »rdeči angel«, kakšne namene ima in od kod se je vzel?

Znalci dogajanja v serijah so hitro našli možno in zelo verjetno razlago. V prvi sezoni je tako mimogrede omenjeno sektor v beta kvadrantu, saj so ga okupirali Klingoni, kjer je pred 200 tisoč leti vladala napredna civilizacija Ikonianov. Nihče ne ve, kakšna so bila bitja, razen tega, da niso potrebovali zvezdnih ladij, saj so razvili portale, preko katerih so hipno prišli kamorkoli. Vsaka podrobnost s serijo Zvezda vrata je zgolj naključna. Ampak res! Ker so se lahko Ikoniani pojavili tako rekoč iz zraka, so se jih druge manj razvite civilizacije bale. Tako zelo, da so jih imeli za demone zrake in teme, ki jih je treba uničiti. In so jih. Iz orbite so na njihov domači planet zmetali zvrhan koš bomb in ker Ikoniani niso imeli ladij, se niso mogli braniti. Civilizacija je bil uničena, ampak nekaj jih je morda pobegnilo skozi portale. Te so omenjeni vsaj dvakrat. Med dogajanjem »Generacij« je sektor del nevtralnega področja med Federacijo in Romulanci. Ekipa z Dato na čelu se prežarči na opustošen planet, kasneje se izkaže, da gre za domači planet Ikonianov, ter uniči tamkajšnji portal, da ga ne bi dobili v roke sovražniki. Nekaj podobnega pa »kasneje« v zvezdnem času naredi Jem’Hadar in ekipa z vesoljske postaje Deep Space 9, ko portal najdejo daleč na drugem koncu galaksije. Podlaga torej je, za potrditev pa bo treba počakati, da bo v etru kaj več kot le dve epizodi druge sezone.

Pa tudi če se bo na koncu izkazalo, da je v ozadju bliskov nekaj tretjega, je tudi druga sezona vredna ogleda, tudi če niste zaprisežen »Traki«. Posneta je namreč visoki kakovostni ravni, liki so odlično zastavljeni, dialogi med njimi večinoma dodelani ter na mestu, posebni učinki in akcijski prizori pa primerljivi z dobrimi akcijskimi filmi. Občasno člani federacije še vedno moralizirajo in preveč častijo prvo direktivo, a pokažejo, da so ljudje, da se lahko motijo, da imajo slabosti, pa tudi, da gredo na WC, se zaljubijo in da znajo tudi travmatizirati. Ker gre za serijo tudi oprostimo, da občasno zgodba prehitro skoči naprej, ne da bi bilo prejšnje dogajanje dovolj razjasnjeno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja