Stanje zaposlitvenega trga v Sloveniji: septembra manj kot 70.000 brezposelnih
PR 24. oktobra 2019 ob 11:41

Zavod za zaposlovanje (ZRSZ) je pred kratkim v rubriki Aktualno o trgu dela objavil poročilo za mesec september 2019. Po podatkih ZRSZ je bilo konec septembra 2019 registriranih 69.834 brezposelnih, kar je 1.710 oseb oziroma 2,4 odstotka manj kot avgusta.

V primerjavi s septembrom 2018 je bila brezposelnost manjša za 3.947 oseb ali za 5,3 odstotkov.

Brezposlenost v Sloveniji

Največ ljudi se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (29.733). Prijavilo se je še 4.884 iskalcev prve zaposlitve ter 7.477 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Če primerjamo s podatki ZRSZ se je brezposelnost v primerjavi z avgustom 2019 zmanjšala v vseh območnih službah Zavoda, najbolj pa v območni enoti Maribor (-3,9 odstotke). Sledijo območne enote Velenje, Nova Gorica, Trbovlje, Murska, Kranj, Ptuj, Celje, Koper, Novo mesto, OS Ljubljana in Sevnica.

Prosta delovna mesta na zaposlitvenem portalu Deloglasnik so razpršena po celotni Sloveniji, seveda pa je nekoliko večja ponudba delovnih mest v Ljubljani. To je razvidno tudi  iz  podatkov ZRSZ, kjer opazimo, da se v Ljubljani ni zgodila bistvena sprememba stopnje brezposelnosti.

Prosta delovna mesta v Sloveniji

Tudi na zaposlitvenem portalu Deloglasnik opažajo, da so na njihovi spletni strani, kjer lahko iskalci zaposlitve s spletno registracijo dostopajo do širokega nabora prostih delovnih mest, zabeležili bistveno večje število obiskov portala kot v poletnih mesecih.

Kljub temu pa naj vas v primeru, da ste med iskalci zaposlitev tudi vi, to nič ne skrbi. Zaposlitven portal Deloglasnik nam je zagotovil, da kljub povečanem številu registracij iskalcev zaposlitve, beležijo tudi visoko in pestro število ponudb za prosta delovna mesta s strani delodajalcev. Tako zaključujejo, da je na zaposlitvenem portalu Deloglasnik stopnja ponudbe in povpraševanja za delovna mesta pravzaprav v zelo zdravi meri.

Podatek o zdravi meri ponudb dela potrjuje tudi ZRSZ. Delodajalci so septembra 2019 Zavodu sporočili 13.726 prostih delovnih mest, ker je kar 7,6 odstotkov več kot avgusta (vir).

Največ prostih delovnih mest je bilo ZRSZ sporočeno za naslednje poklicne skupine:

  • Delavci za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih (št. delovnih mest: 686)
  • Čistilci, strežniki in gospodinjski pomočniki ipd. v uradih, hotelih

in drugih ustanovah (št. delovnih mest: 584)

  • Visokošolski učitelji in sodelavci na visokošolskih zavodih (št. delovnih mest: 577)
  • Vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev (št. delovnih mest: 465)
  • Natakarji (št. delovnih mest: 450)
  • Prodajalci (št. delovnih mest: 423)
  • Zidarji ipd. (št. delovnih mest: 359)
  • Varilci ipd.(št. delovnih mest: 330)
  • Strokovni sodelavci za zdravstveno nego (št. delovnih mest: 312)
  • Strokovnjaki za zdravstveno nego (št. delovnih mest: 299)

Zanimiv pa je še podatek izhajajoč iz Ankete na zaposlitvenem portalu Deloglasnik. Uredništvo zaposlitvenega portala je registrirane iskalce zaposlitve vprašalo: Zakaj iščete novo delovno mesto?

Rezultati so bili sledeči:

Želim boljšo plačo (42 odstotkov)

Iščem boljše delovno okolje (36 odstotkov)

Želim delati nekaj drugega (22 odstotkov)

No mogoče pa kakšen nasvet za vse delodajalce, ki se sprašujejo kaj si želijo slovenski delavci?

Po besedah iskalcev zaposlitve na zaposlitvenem portalu Deloglasniku je to predvsem solidna plača in prijetno delovno okolje.

V kolikor iščete zaposlitev in želite dostopati do širokega nabora prostih delovnih mest se lahko registrirate tukaj.

V kolikor ste delodajalec s prostim delovnim mestom se lahko registrirate in objavite oglas za prosto delovno mesto tukaj.

***

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor PR
mm
Prebral(a) si sporočilo za javnost ali zgodbo oglaševalca. Morda je koristno, za naše mnenje o dotični storitvi ali izdelku pa spremljaj avtorske članke.
PR - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.