Matjaž Ropret 20. septembra 2016 ob 13:15

Ne da se vsega zajeti s 35 mm formatom. In razmerje 3:2 ni edino zveličavno za fotografiranje. Tako so prepričani v japonskem Fujifilmu, kjer so na kölnski Photokini presenetili zbrane s predstavitvijo novega fotografskega sistema s tipalom srednjega formata. Formatu se bo reklo GFX.

Fuji ni med proizvajalci fotoaparatov s tipalom »polnega« formata (angl. full frame), ki je enake velikosti kot nekoč fotografski film (36 x 24 mm). Snovalci v tej korporaciji so se odločili, da raje zasnujejo povsem nov format in poskušajo aparat z njim približati velikosti aparatov »full frame«. Prvi iz družine GFX z oznako 50S bo namreč, ker je brezzrcalni in tako nima prizme, še nižji od tipičnih zrcalnorefleksnih aparatov in bo tehtal 800 g. Resda brez iskala, če ga bo uporabnik namestil, bo aparat izgledal, kot da ima prizmo. Elektronsko iskalo bo priloženo v škatli.

Tipalo teh aparatov bo veliko 43,8 × 32,9mm, kar pomeni, da je za 1,7-krat večje od polnega formata. Razmerja bodo lahko različna, od 1:1, prek 5:4 do 6:7 in vse vmes. Prvi primerek ima 51,4 milijonov točk. V Fujifilmu pa trdijo, da so objektive zasnovali tako, da bodo dovolj ostri tudi za tipala z več kot 100 mp. Na začetku bodo na voljo trije objektivi – 63 mm f/2,8, zum 32-64 mm f4 in 120 mm f4 makro, potem pa sledijo še trije, med njimi širokokotni in portretni. Napovedujejo ceno »precej pod« 10 tisoč dolarji za komplet ohišja in objektiva 63 mm. Ta napoved lahko skrbi predvsem Hasselblad in Pentax, morda pa tudi proizvajalce, ki izdelujejo vrhunske aparate s tipali polnega formata. Fujifilmov novinec bo sicer najbolj prav prišel modnim, pokrajinskim, arhitekturnim in podobnim fotografom.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.