Sprostitev roaminga že vpliva na strukturo naročniških paketov in viša cene
Matjaž Ropret 2. marca 2018 ob 11:58

Opozarjali smo, kaj se bo zgodilo. In zdaj se je to začelo dogajati. Ko so veljaki Evropske unije »odpravili« dodatne stroške za gostovanje v mobilnih omrežjih oz. s tujko roaming, so se trkali po prsih, kako so državljanom prihranili veliko evrov. Kar za tiste, ki dosti potujejo drži. In nasploh se težko pritožujemo nad tem, da nam v tujini ni več treba nujno iskati omrežij Wi-Fi, lokalnih kartic SIM ali kar izklapljati prenosa podatkov. Toda vse skupaj bo imelo posledice doma. Tu bomo vsi skupaj plačevali več, pa naj gremo v tujino desetkrat letno ali nikoli.

Telekom Slovenije, ki je spremembe čisto resno napovedal za prvi april, sicer tokrat ni zvišal cen – to je storil že pred nekaj meseci – je pa znižal količine, ki jih lahko naročniki brez doplačila izkoristijo v roamingu znotraj EU. V bistvu je prešel na toliko gigabajtov, kolikor jih po evropski uredbi uporabnikom pripada. A1 pa je za 3. april napovedal podražitev vseh naročniških paketov za en evro, paketa A1 Orto Tripster+ pa za dva evra, a bo pri slednjem tudi zvišal količino »domačih« gigabajtov z osem na dvajset. Poleg tega bo dražji tudi dodatni zakup prenosa podatkov. Naročnik bo za en gigabajt (po preseženi količini v paketu) moral plačati pet evrov, ne več tri evre.

Medtem ko Telekom svojih podražitev in brkljanja po paketih nikoli ne komentira, ampak samo objavi spremembe, so v A1 nekoliko bolj odkriti. V sms-ih, ki so jih poslali, naročnikom, so zapisali:

Od junija lani vam omogočamo brezskrbno uporabo mobilnih storitev v EU/EGP. Zaradi rasti stroškov mobilnega gostovanja v teh državah bomo 3. 4. 2018 zvišali mesečno naročnino mobilnih paketov za en evro.

Na spletu pa so bili še nekoliko bolj podrobni. Omenili so, da se je v tem času »količina prenosa podatkov med gostovanjem pri uporabnikih A1 povečala za šestkrat.« In da pričakujejo nadaljnje povečevanje. Nenazadnje letos stopa v veljavo odprava zemljepisnih omejitev za pretočni video. Prav lahko se zgodi, da je to šele prva v nizu podražitev. Veleprodajne cene, torej zneski, ki jih operaterji lahko zaračunavajo eden drugemu, se resda vsako leto znižujejo – trenutno znaša šest evrov brez DDV na gigabajt. Toda s tem se povečuje tudi količina, ki jo uporabnik lahko brez dodatnih stroškov porabi v tujini. Če bi operaterji že osnovi pristali na bistveno nižje veleprodajne cene, bi bili tudi njihov stroški nižji. Toda s tem bi se prehitro znižale tudi marže (EBITDA), kar bi bilo težko pojasniti delničarjem, mnogi najmočnejši operaterji pa so tudi neto »prejemniki« roaminga. Torej več ljudi gostuje pri njih kot njihovih uporabnikov gostuje drugje. Za slovenske operaterje velja ravno obratno. Slovenci veliko hodimo v tujino, turisti, še posebej poslovni, pa v Sloveniji niso tako zelo številčni.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Ravno ta razlaga, ki jo je navedel A1, postavlja celo podražitev na zelo šibke noge. EU je namreč prepovedala dodatne stroške za gostovanje. Obvestilo A1 pa si lahko razlagamo tako, da bodo vsakemu zaračunali dodatno 1€ za uporabo roaminga, kar pa ni dopustno. Po uredbi EU se mora gostovanje v EU financirati iz stroškov domače naročnine in gostovanje na to ne sme vplivati. Če bi kdo hotel, bi gotovo lahko dosegel, da se podražitev razglasi za nedopustno. Telekom že ve, zakaj ne omenja razlogov. Včasih je boljše molčati, kot povedati preveč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja