Spremeniti piščančje medaljone nazaj v živega piščanca? #VIDEO
Marjan Kodelja 14. marca 2018 ob 06:54

John Oliver je HBO-jev kulturni fenomen in nič čudnega, če so si idejo za njegov humoristični šov izposodili marsikje po svetu, tudi pri nas. Mar ne, Planet TV? Vendarle je original vedno original in kar si John lahko privošči, tega si drugi niti v sanjah ne morejo. Recimo odpotovati v Rusijo in tam v glavo »zajebavati«, oprostite mi to besedo, Edvarda Snowdna.

Ni presenetljivo, da se je prejšnji teden spravil razlagat navidezni denar ter podložno tehnologijo veriženja blokov (blockchain). Salve smeha, močno poenostavljeno, a vendarle kot bi dejali, je zadel bistvo. Zakaj je zadeva zanimiva? Ker so transakcije hitre, decentralizirane, ne podležejo regulacijam držav (ali koga drugega) ter so varne. Pri tem je predvajal mnenje nekega »strokovnjaka«, ki je varnost tehnologije orisal s prispodobo, da bi morali za uspešen vdor hekerji narediti nekaj podobnega, kot bi mesarji spremenili medaljone nazaj v piščanca. Pa še znane je spraševal, kaj menijo o tem tehnološkem fenomenu. Je pa tudi opozoril investitorje na stvari, kot so umetno dviganje vrednosti oziroma je dejal, »Bitcoin ima vrednost, ker so se ljudje zmenili, da jo ima.«

Toplo priporočam, da si oddajo ogledate vsi, ki vas omenjena problematika zanima. Tehničnih podrobnosti ne boste dobili, a bistvene informacije so v oddaji, pa še sila se boste med gledanjem zabavali.

»Kombiniranje tega, kar se vam ne sanja o financah s tistim, kar nimate pojma o računalnikih, pa dobimo navidezni denar ter veriženje blokov«.

»Navidezni žetoni: prodajajo jih zagonska podjetja, da dobijo denar za razvoj storitev, v katerih bodo ti nekoč veljali za plačilno storitev, če bodo idejo uspeli spraviti v prakso.«

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.