Sprejemnik NEO: Snemalnik in prasketajoča polena
Marjan Kodelja 18. decembra 2019 ob 09:43

Za sodobne tehnikalije velja, da so obsojene na zaton, takoj ko jih prenehajo razvijati. Digitalni sprejemnik Neo v tem pogledu ni nikakršna izjema, zato je »kamin« dobrodošla domislica, nepotrebna, a zabavna, pomembnejši pa sta uvedba snemalnika in podpora novim tipalom pametnega doma.

Neo je edini televizijski sprejemnik, ki omogoča glasovno spreminjanje programov v slovenskem jeziku. Funkcija preverjeno deluje, ko se spoprijateljiš z nekaterimi posebnostmi. Če na primer želiš preklopiti na kanal »Sci-Fi«, ti zavijanje kot Američan ne bo veliko pomagalo. A ko boš dejal po principu, reci »scifi«, kot je zapisano, potem deluje. In to dobro. Ko rečeš »kamin« ali »zebe me« (programsko mesto 999), pa dobiš posnetek prasketajočega ognja v kaminu v sliki in zvoku. Novosti je še nekaj. Odslej je privzeta nastavitev, da daljinec hkrati prižge televizor in sprejemnik, v pametni dom sta dodana stenski termostat in pametni ventil za radiator, prenovljena pa je tudi aplikacija Youtube. Žal pa je še vedno ni za Netflix.

So primeri, ko snemalnik pride prav

Snemalnik ni, recimo temu nujna »funkcija«, je pa ena izmed tistih, za katero običajno rečem, dobro da je, pa čeprav je morda nikdar ne bom uporabil. Večinoma namreč zadošča 7-dnevni ogled za nazaj. Snemanje oddaje, ki je trenutno na sporedu ali je že navedena v elektronskem programskem vodiču, je na voljo v 68 programih, med njimi pa so tudi Slovenija 1 in 2, Pop TV, Kanal A, Planet TV, HBO in Viasat Nature in Explorer. Posnetek je v razdelku »Knjižnica/Posnetki« na voljo 30 dni od dneva, ko je bil predvajan na televizijskem kanalu. Posnameš lahko tudi oddaje, ki so del funkcije ogleda za nazaj, vendar se v tem primeru čas ustrezno skrajša. Na primer – oddaja je bila na sporedu pred tremi dnevi, zato jo najdeš med vsebinami ogleda za nazaj in posnameš. Posnetek bo na voljo še 27 dni, po tej logiki je najkrajši čas obstoja 23 dni. Ko rok poteče, jih sistem samodejno izbriše, omejena pa je tudi tudi količina vseh na 100 ur. Ni malo, saj posnetkov ne moreš hraniti neomejen čas. Če pa vendarle trčiš ob omejitev, te funkcija snemalnika obvesti, da izbrišeš nekaj starejših, preden lahko posnameš nove. Sicer pa je kakovost enaka kakovosti televizijskega kanala, na katerih so bile oddaje predvajane. Posnetki oddaje standardne ločljivosti so v tej kakovosti in tako naprej do polne razločljivosti HD, snemanje pa se začne nekaj minut pred in zaključi nekaj minut prek ure, ki sta navedeni v EPG-ju. Sporedi namreč niso vedno točni, zato v tem primeru nikdar ne boš zamudil začetka oddaja ali ostal brez zaključka.

Na dopust greš za štirinajst dni, oddaje prvega tedna odsotnosti posname snemalnik, tiste v drugem tednu pa so na voljo v ogledu za nazaj. Tako ničesar ne boš zamudil.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zvrhan koš nagrad

Telekom Slovenije je sprejemnik pokazal tudi onkraj meja in upam, da mu ga bo uspelo prodati tudi na tuje. Na prireditvi IBC, ki je septembra potekala v Amsterdamu, je prisotne navdušil s tem, da je bil ena izmed redkih platform, ki je bila predstavljena kot že delujoča in ne le kot demonstracijska različica, pritegnila pa je predvsem uporabniška izkušnja, preprosta uporaba, hitrost vmesnika, naprednost in dodelanost rešitve, spremljanje gledanosti v realnem času in potencial za širitev. V začetku decembra je sicer NEO na globalnem tekmovanju VideoTech Innovation Awards prejel priznanje za najboljšo uporabniško izkušnjo, nekaj dni pred tem pa je daljinec NEO v kategoriji izdelkov s področja zabave prejel prestižno nagrado s področja oblikovanja »German Design Award 2020 – Excellent Product Design«. To pa je le nekaj zadnjih nagrad, s katerimi se lahko sprejemnik Telekoma Slovenije pohvali.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja