Sprejemnik Eon: Potencial v širokem bazenu uporabnikov
Marjan Kodelja 30. oktobra 2019 ob 06:35

Po enem letu se je sprejemnik Eon izkazal za mnogo boljšega od vsega, kar je Telemach svojim uporabnikom nudil pred njim. Večino poporodnih težav so odpravili, ostajajo pa področja, ki kličejo po nadgradnji. Najbolj pereče so izboljšanje elektronskega vodiča v povezavi z glasovnim iskanjem, dodati tipko »nazaj« na daljinec in pri naslednji nadgradnji strojne opreme razmislek o vgradnji vmesnika Wi-Fi .

Sejem IBC 2019 je očitno ploden za slovenska operaterja, saj je nagrado prejel tudi Telemachov digitalni televizijski sprejemnik Eon. Izbrali so ga namreč za najboljšega v kategoriji tehnologij za domačo zabavo (Custumer Premise Technology). Namenjen je najmanj trgom držav nastalih iz nekdanje Jugoslavije, kar pomeni nekaj milijonov potencialnih gospodinjstev in upam temu primerno sredstev in virov za razvoj. Pri tovrstnih napravah, pa naj bodo Applove, Googlove ali naprave v globalnih razmerah manj pomembnega operaterja, je nadgrajevanje in dodajanje funkcij namreč celo pomembnejše od prve predstavitve.

Po enem letu sem z delovanjem sprejemnika bolj kot ne zadovoljen, večjih težav namreč nisem zasledil, čeprav v hiši nimam najboljšega signala. Krivda je moja, ker bi moral menjati koaksialne kable, pa preprosto ne najdem časa. Glede stabilnosti naprave pa imam mešane občutke. Prvih nekaj mesecev ni bilo nikakršnih težav, delovanje je bilo stabilno in kot bi dejali v žargonu, »bp«. Po tem je naprava zaplavala v nekakšno megleno obdobje. Ni bilo večjih težav, vendar je občasno prišlo do sesutja in ponastavitve naprave, takrat je bilo gledanje moteno, a vsakič manj kot za minuto. Postopek je bil namreč dokaj hiter, hitrejši, kot če napravo ugasnete in ponovno prižgete. Razlog za to je, tako vsaj ocenjujem, lahko tudi v omenjenem slabšem signalu, kajti težave so se vedno pojavile med gledanjem televizije v živo, ko je naprava signal prejemala preko koaksialnega kabla, nikdar med gledanjem za nazaj, ko vsebino dobiva preko internetnega priključka. Tako je bilo. Kajti zadnji mesec spet opažam stabilnejše delovanje. Verjetno imate podobne izkušnje tudi vi, so pa mi na Telemachu potrdili, da so bile ponekod težave, a so jih odpravili. To so moja opažanja, podkrepljeno z zahtevnim delovanjem naprave, ki je dnevno prižgana vsaj pet ur (včasih pa celo več). Smo namreč ena tistih družin, pri kateri je televizor vključen, če je le kdo doma.

Daljinski upravljalnik je s sprejemnikom povezan preko Bluetootha, zato deluje, tudi če ni neposredno usmerjen v napravo. Žal pa ni tipke »nazaj«, da z enim pritiskom skočiš nazaj na program, ki si ga gledal pred spremembo. Manjša »stvar«, ki pa jo pogrešate šele, ko ni na voljo. Predvidevam, da bi se verjetno dalo težavo rešiti tudi z nadgradnjo programske opreme.

Osnova naprave je Googlov sistem Android, na katerem teče aplikacija Eon. »Konfiguracija« ima nekaj prednosti, med drugim preprostejše predvajanje vsebin iz pametnega telefona (prek protokola Chromecast) in možnost povezave z Googlovim pomočnikom. Sicer pa ima tudi Eon solidno prepoznavo slovenskega govora, slabše pa je, kar sledi potem. Večino vsebin namreč najde na Youtubu, le redko tudi v aplikaciji Eon (oddaje na televizijskih programih ali v videoteki). Pričakujem, da bodo z izboljšavo elektronskega vodiča, katerega baza je osnova, rešili tudi to slabost. Znotraj sistema je tudi tržnica z aplikacijami, vendar prečiščena. V njej žal ne najdete aplikacije za Netflix, ki je ena izmed nujnih, da bo sprejemnik popolnoma zamenjava za pametni televizor. Ta je še vedno potreben zaradi omenjene in njej sorodnih aplikacij. Je pa v tržnici medijski predvajalnik Kodi, ki dostop do različnih vsebin dvigne čisto na novo raven.

Sprejemnik EON Smart Box in paketi EON so na voljo vsem uporabnikom v Sloveniji, ne glede na to ali so v omrežju Telemacha ali izven njega in ne glede na ponudnika interneta.

Med delovanjem se naprava pretirano ne greje, strojno pa je dovolj zmogljiva za sodobne razmere, saj sta med televizijskimi programi dva razločljivosti 4K. Je hibridne zasnove, tako da linearno televizijo sprejema preko koaksialnega priključka, vsebine na zahtevo in vsebine storitve ogleda za nazaj, pa preko internetnega. To dvoje dobro sobiva in sinhrono deluje, glede uporabniškega vmesnika in možnosti, pa tudi nimam večjih pripomb. Pogrešam pa vmesnik Wi-Fi. Priklop bi bil udobnejši, saj nimajo vsi naročniki ožičenega priključka poleg televizorja. Kot verjetno veste, televizijsko omrežje Telemacha temelji na kabelskem omrežju in prenosnem standardu DVB-C in ne na tehnologiji IP-TV kot ponudba tekmecev. Od tod tudi potreba po obeh priključkih, da ima uporabnik na voljo vse sodobne funkcije.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naprava Eon je tipični digitalni sprejemnik, ki jih je na globalnih trgih veliko, večini pa je najbolj poznan Apple TV, čeprav ni neposredno povezan z linearno televizijo. Temu primerna so tudi pričakovanja uporabnikov po rednih nadgradnjah funkcionalnosti, krpanje varnostnih lukenj, vsake nekaj let pa tudi po nadgradnji strojne opreme. Verjetno Eon ne potrebuje zvezdišča pametnega doma, to je lahko prav tako del domačega brezžičnega usmerjevalnika, gotovo pa bodo pričakovali več aplikacij v tržnici ter izboljšavo stvari, ki sem jih omenil.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
5 komentarjev
 • @Marjan
  Kateri ti je boljši Eon ali Neo Box ?
  Bodo ponudili uporabnikom tudi druge verzije Eon Boxov (samo OTT, dongle, s podporo DVB-S2,…) ?

  • Pozdravljen. Nimam favorita. Vsak sprejemnik ima svoje prednosti in slabosti, po svoje sta oba zanimiva. Če bi pa moral, potem bi zaradi zasnove vseeno dal kanček prednosti Neotu. Tehničnih ovir za druge naprave ne vidim, je pa to odločitev, ki jo mora sprejeti operater.

  • Kot OTT dotični operater že ima aplikacijo za pametne TV-je, zakaj bi podpiral druge načine sprejema slike, pa ne razumem najbolje. Poleg tega ima praktično vsak televizor, kupljen v zadnjih desetih letih, kompletno podporo za sprejem po standardih DVB(C/T/S).

    • Total TV je bil vedno v malo hecni situaciji. Sodi pod isto okrilje, ampak nikoli ga Telemach ni prav zares predstavljal kot svojo ponudbo, tudi nima paketov in škatle EON, tako da ne vem, ali nameravajo to kdaj ponuditi ali ne. Vsekakor ne pričakujem, da bi EON box, ki ga dajejo kabelskim naročnikom, imel podporo za DVB-S.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.