Spojena zaslona boljša rešitev od enega prepogljivega?
Matjaž Ropret 13. avgusta 2020 ob 10:04

Podobno kot nekateri uporabniki prisegajo na delovno okolje z več monitorji, se tudi določenim proizvajalcem zdi bolj smiselno ali lažje tako ali drugače spojiti skupaj klasična telefonska zaslona kot se ukvarjati s prepogljivim in vsemi njegovimi tegobami. Microsoft svojo tovrstno napravo napoveduje že skoraj eno leto in zdaj jo je tudi uradno predstavil, zdi pa se, da bo vsaj na začetku ostala omejena na ZDA in pretežno na poslovno uporabo. Vprašanje je tudi, kaj bi domači uporabniki sploh pridobili s tem izdelkom.

ZTE, LG in še kdo je že poskušal z dvozaslonskim telefonom. Nekateri so imeli zaslona stalno speta skupaj, drugi koncept pa je ovitek z dodatnim zaslonom, v katerega uporabnik vstavi telefon. Ključni težavi vseh teh pripomočkov sta zelo velik razmak med ekranoma, zaradi česar se nikakor ne obnese raztegovanje kakršne koli vsebine čez celotno površino, in precej neprilagojena programska oprema, ki pogosto želi vse izvajati na eni polovici, kot bi telefon imel klasičen zaslon. Microsoft je pri obojem storil korak naprej, toda ostajajo drugi pomisleki, ki pa jih niso niti poskušali odpraviti.

Surface Duo je zaprt kot nekakšna beležnica, odprt ima pa dva zaslona OLED z dokaj minimalnim robom ob strani in tudi v sredini, kjer se naprava vrti, tako da bi tukaj najbrž celo lahko izpadlo v redu, če bi denimo spletno stran raztegnil čez celotno 8,1-palčno diagonalo (pri razmerju strani 3:2). Vsak od zaslonov ima sicer posamično diagonalo 5,6 palcev ob razmerju strani 4:3 in ločljivost 1350 x 1800 (skupna je tako 2700 x 1800). zadevo poganja procesor Snapdragon 855, ima baterijo s kapaciteto 3577 mAh ter en sam fotoaparat z 11-milijonskim tipalom ter zaslonko f/2,0. Ko je reč odprta, je debela vsega 4,8 mm, zaprta pa ob tečaju 9,9 mm.

Zelo očitno je to naprava za delo ali kot rečejo v Microsoftu, za »produktivnost«. Strojna oprema se v bistvu ni spremenila od lani, ko so Surface Duo prvič pokazali, kar tudi pojasni lanski procesor. Od takrat naprej so delali le še na prilagajanju sistema Android, tudi skupaj z Googlom, da bo bolje podpiral dvozaslonski koncept, kot ga je pri vseh tovrstnih napravah doslej. Tako lahko pričakujemo, da bodo aplikacije znale »živeti« ena ob drugi in sodelovati. Da bo klik na povezavo v aplikaciji na eni »polovici« zaslona to povezavo odprl na drugi polovici. Mogoče si bo v nekakšno opravilno vrstico postaviti dvojice aplikacij za njihovo hitro odpiranje. Ko bo naprava v takem položaju, v kakršnem običajno uporabljamo prenosnike, bo lahko na spodnjem zaslonu tipkovnica (žal pa ni videti, da bi Microsoft pripravil razdeljeno tipkovnico za lažje tipkanje z dvema palcema) in precej enostavno bo menda prenašati vsebino med aplikacijami, pri čemer bo »prejemna« znala interpretirati tisto, kar bo uporabnik povlekel vanjo. Zraven bo še podpora za pisalo in vse to obeta povsem uporaben mali prenosnik. Kolikor bo reč tudi stala, saj bo njena cena v ZDA 1300 (s 128 GB shrambe) ali 1500 dolarjev (256 GB), k čemur je seveda treba prišteti še davek.

Pri Microsoftu so celo izpustili NFC, češ da je vloga prve generacije v »osredotočanju na ključne scenarije, ki rešujejo uporabniške izzive.« Surface Duo je »narejen posebej za mobilno produktivnost in daje uporabnikom nov način opravljanja kompleksnih nalog, kadar niso za računalnikom. Poslušali bomo odzive kupcev in v tej luči prilagodili zasnovo prihodnjih generacij,« so še zapisali v Microsoftu. Za biometrično prijavo in potrjevanje je vgrajen čitalnik prstnih odtisov ob strani.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Vse tovrstne naprave, najsi imajo združena zaslona ali enega prepogljivega, imajo enako, za zdaj neobhodno težavo. Pri tehnologiji, kakršna jim je na voljo, morajo proizvajalci za dosego končnega cilja – izdelati mini tablico, ki se lahko zloži – žrtvovati marsikaj od tega, zaradi česar imamo običajne pametne telefone tako radi. Dvozaslonski in prepogljivi »telefoni« so ali bistveno debelejši ali širši od klasičnih, pogosto jih je treba odpreti za uporabo in jih je nato težko uporabljati enoročno, imajo (v najboljšem primeru) povprečne fotoaparate in majhne baterije, ne morejo biti vodotesni in še marsikaj drugega bi lahko naštel. Surface Duo nobene od teh težav ne odpravlja, temveč jih kvečjemu še potencira. Zato in zaradi ekstremno visoke cene sem skeptičen, da ta izdelek lahko karkoli spremeni.

Fotografije: Microsoft

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja