Spodbujanje investicij ali neposredna pomoč Telekomu Slovenije?
Matjaž Ropret 12. maja 2017 ob 13:04

Telekomunikacijski regulator, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, je izdal analizi veleprodajnih trgov, ki bi utegnili imeti vpliv na cene in konkurenčnost storitev za končne uporabnike. Če bosta uveljavljeni v taki obliki, Telekom Slovenije v mestih ne bo več reguliran pri določanju cen, ko alternativni operaterji preprodajajo njegove storitve brez lastne opreme.

Najprej kratko pojasnilo. Operaterji, ki omrežje za ponujanje svojih storitev najemajo pri drugem, imajo dve možnosti. Lahko med kable namestijo lastno opremo (razvezan dostop) ali pa končnim uporabnikom zgolj ponudijo tisto, kar zagotavlja operater z infrastrukturo (dostop z bitnim tokom) – torej isti signal, samo drugače zapakiran. Na obeh veleprodajnih trgih je bil doslej operater s pomembno tržno močjo in od regulatorja določenimi cenami Telekom Slovenije. Zdaj Akos predvideva rahljanje te regulacije.

Še vedno bo na obeh trgih (označena sta kot upoštevna trga 3a in 3b) status reguliranega operaterja imel zgolj Telekom. Že leta poslušamo mnenja in očitke, da bi morala agencija tudi operaterju T-2 naložiti obveznost, naj spusti druge ponudnike na svoje optično omrežje, saj da ima več priključkov kot Telekom. A v Akosu odgovarjajo, da lahko gledajo samo na trg kot celoto, neodvisno od tehnologije. In da se tudi število optičnih priključkov Telekoma hitro približuje števili Tedvajevih. Reguliran ni niti Telemach, čeprav se tudi o tem, zakaj ne, pogosto sliši v telekomunikacijskih krogih. Akosovi predstavniki pojasnjujejo, da je tehnično zelo težko uporabljati kabelsko omrežje za ponujanje alternativnih storitev in da takih želja med operaterji niti ni.

Polno razvezan dostop bo Telekom še naprej moral ponujati povsod. Razlika bo le v cenovnem modelu. Doslej je agencija potrdila najvišjo ceno, zdaj pa bo to šlo po modelu ekonomske ponovljivosti, kar v praksi pomeni, da vodilni operater lahko ceno oblikuje prosto, a mora biti veleprodajna ustrezno nižja od maloprodajne, da lahko operater, ki najema infrastrukturo, ob svojih stroških ponudi primerljivo storitev za primerljivo ceno kot Telekom. Nov model naj bi omogočil Telekomu rahel dvig cen. Regulirana bodo tudi omrežja GPON, ki so v zadnjem času zelo priljubljena. Pri teh operater postavi en razvod za večje število uporabnikov, ki si tako delijo pasovno širino, kar je na redkeje poseljenih območjih veliko ceneje.

Pri dostopu z bitnim tokom pa namerava agencija tam, kjer je dovolj konkurenčne infrastrukture, umakniti cenovno regulacijo. V mestih, kjer imata svoje kable še T-2 in Telemach, pa morda še kdo, bo Telekom lahko svoj signal preprodajal po takih cenah, kot ga bo hotel. Operaterji pa bodo še vedno lahko postavili svojo opremo in dostop dobili po prej omenjenem cenovnem modelu. Začasna direktorica Akosa Tanja Muha ne pričakuje, da bi prevladujoči operater pri bitnem toku konkretno dvignil cene.

Telekomu puščamo proste roke glede gradnje omrežja. Če bo taka regulacija dala rezultate, jo bomo še naprej rahljali. Če jih ne bo, pa bo treba stopiti korak nazaj,

je napovedala direktorica. Na vprašanje, čemu pomoč Telekomu, zakaj je za trg slabo, če je glavni operater pod pritiskom konkurence, pa je odgovorila, da poskušajo spodbujati investicije. Pri alternativnih operaterjih je ta čas približno 60 odstotkov uporabnikov na polno razvezanem dostopu, 40 odstotkov pa na bitnem toku, a delež teh z omrežji GPON narašča.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.