Sphero Mini: Mnogo več kot le igračka!
Marjan Kodelja 26. oktobra 2020 ob 06:47

Briljantna igrača si zaradi didaktičnih vidikov zasluži, da jo dobi vsak malček, željan spoznati se z načeli programiranja.

Originalna kotaleča se krogla Sphero ima že dolgo brado, vendar je zanimanje zanjo zaradi tuzemeljske replike simpatičnega robotka BB-8, vodenega avtomobilčka Strela McQueen in še nekaterih drugih posnetkov stvari iz popularne filmske kulture, nekoliko zbledelo. Da bi ji povrnili nekaj slave in utrdili položaj didaktičnega pripomočka, so vse najboljše iz originalne različice velikosti žogice za tenis vgradili v kroglico velikosti ping-pong žogice. Tako je nastal Sphero Mini, ki z aplikacijo, karticami z nalogami in plastičnimi deli za manjši poligon tvori izobraževalni komplet Sphero Mini Activity Kit. Z okoli 90 evri je predrag, da bi ga kupili le kot igračo, a če izkoristite njegove izobraževalne vidike, potem se bo nakup zagotovo splačal.

Preprost, a učinkovit dizajn

Sphero Mini je torej kroglica z barvitim ohišjem, motorji, sijalkami LED in žiroskopi. Ohišje je zamenljivo, če se naveličate barve, ga dokupite v drugi. Ali ne, kajti barvo določajo še sijalke in v kakšni barvi svetijo, je mogoče po mili volji spreminjati. Aplikacija Sphero Play za sprehajanje kroglice in uporabe le te kot krmilnik vdelanih igric, je pregledna, preprosta in zabavna. Ko hočete več, morate poseči po izobraževalni.

Velikost je prijetna za uporabo in za nošenje, ko se sprijaznite s slabostmi. Odloženo nekje jo zlahka spregledate in stopite nanjo, zaradi česar skoraj gotovo odide v večna lovišča. Ker se silno hitro premika, nekam zatava in jo od tam težje dobite ali se celo izgubi. Dokler je hrupna in svetla, jo boste lažje našli, kot ko utihne zaradi izpraznjene baterije. Po drugi strani jo lahko imate vedno v žepu, da se z njo zabavate kjerkoli ali kadarkoli.

Veliko zabave

Aplikacija Sphero Play je narejena z mislimi na malčka kot uporabnika, zato bolj preprosta ne bi mogla biti. Po zagonu na veliko, kajpada v angleščini pozove, da približate telefon kroglici in počakate. Očitno ima ves čas prižgan vmesnik bluetooth in ker so sodobni nizko energijski, se baterija počasneje prazni. Ko se napravi med seboj povežeta, takisto se zgodi vsakič, ko povezavo izgubita, je na zaslonu obroč za obračanje kroglice, dokler modra sijalka ne gleda neposredno v vas. S tem ji namreč razložite smeri iz svoje perspektive. Nato sledi zabavna plat. Igralna palica je najbolj enostavni pripomoček za vodenja, bolj zabavni so frača, golf udarec, med katerim s telefonom zamahnete po zraku in kroglica odleti v želeno smer in frcanje nogometne žoga, da se na zaslonu vrti v izbrano smer, ki ji kroglica sledi.

Še en način ima ta aplikacija. Namreč »bloke«, v katerem ploščice z ukazi za premik v izbrano smer in spreminjanje barv postavljate v niz, kjer se potem izvršijo eden za drugi. Kot se v računalniku ukaz za ukazom izvrši program. Prej lahko na tleh postavite poligon, labirint skozi mora kroglica in naloga otroka je narediti primerno zaporedje, da bo kroglica prišla na cilj. To mu zna vsaj na začetku vzeti nekaj časa, vendar je prav v tem ideja. Dati otroku v roke igračo, ki ga bo kaj pametnega naučila.

Mnogo več nudi izobraževalna aplikacija Sphero Edu. V njej morate najprej ustvariti račun, vendar nato nudi mnogo več, tudi pisanje programov za Sphero Mini v programskem jeziku JavaScript. Začnete s preprostimi koraki, s prostim na zaslon narišete pot kroglice, nato postavljate ploščic v niz, vendar je teh več in tudi omogočajo več, kot v aplikaciji Sphero Play in na najvišji ravni napišete čisto pravo programsko kodo. Za slednje so na voljo gradiva za učenje programskega jezika JavaScript.

Omejen čas uporabe

Polnjenje baterije preko priključka mikro USB traja približno eno uro, nakar kroglica zdrži uradno 45 minut igranja. Nima gumba za vklop in izklop, zato se baterija počasi prazni tudi, ko je ne uporabljate. Ker je igračka tako zelo zabavna, si boste želeli daljši čas avtonomije, vendar žal to ni mogoče zaradi velikosti kroglice, ki omejujejo velikost baterije.

Naj kupim?

Kroglica Sphero Mini je preprosta za rabo in silno zabavna. Zaradi veliko načinov vodenja in zaradi njene didaktične vrednosti je veliko več kot še na relativno draga tehnološka igrača. Zato jo toplo priporočam, sploh če vam jo na spletu uspe dobiti za ugodno ceno. V kompletu ali samostojno.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:
  • Nudi veliko zabave.
  • Uporabna kot pripomoček za učenje programiranja.
  • Preprosta uporaba aplikacije Sphero Play.
GRAJAMO:
  • Zaradi majhnosti jo zlahka pohodite.
  • Dokaj visoka cena kompleta.
  • Želeli boste daljše trajanje baterije.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja