Speedtest pri Telekomu ne šteje v kvoto mobilnih podatkov
Matjaž Ropret 7. oktobra 2020 ob 11:25

Telekom Slovenije je z uvedbo tehnologije 5G še bolj ponosen na svoje mobilno omrežje. Toliko, da želi uporabnike spodbujati k opravljanju čim bolj pogostih hitrostnih testov, ki bi pokazali domnevno superiornost pred ostalimi operaterji. Zato je operater celo izvzel storitev Speedtest iz kvote zakupljenih gigabajtov v naročniških paketih mobilne telefonije. Kar se na prvi pogled zdi simpatična in prijazna poteza, takoj v naslednjem hipu pa kot vrnitev ničelne tarife (angl. zero rating) in s tem kršenja internetne nevtralnosti.

Smo za maksimalno predglednost testiranja hitrosti, spodbujamo uporabo namenskih aplikacij,

je ob komercialnem lansiranju omrežja pete generacije dejal član uprave za tehnologijo Matjaž Beričič. In pojasnil, da so storitev Speedtest izključili iz mesečnih kvot naročniških paketov ter da se pogovarjajo tudi z drugimi podobnimi ponudniki (nPerf, OpenSignal, Akos test) za enak »ugodnost«. Tako bi lahko uporabniki na veliko testirali svoje hitrosti, a s tem ne bi porabljali svojih gigabajtov v paketu. Kar dobra orientacija je taka, da tovrsten test »pokuri« približno toliko MB kot nanese hitrost Mb. Pri 500 megabitih bi torej naenkrat šlo v nepovrat 500 MB. Še pred nekaj leti je bila lahko taka celotna mesečna količina v paketu.

Pred leti smo že videli izvzemanje prometa določenih storitev in aplikacij iz kvot. Spomnimo se samo ničelne tarife pri Deezerju in kasnejših prerekanj ter pravdanj, ali je to dovoljeno ali ne. Nazadnje je obveljalo, da je, vendar so operaterji do takrat že nekoliko izgubili veselje s tovrstno prakso, saj so pred tem močno povišali količine prenosa podatkov v paketih in tako ni bilo več prave potrebe za »subvencioniranje« prenosa glasbe, še videa niti ne. Testiranje hitrosti pa to znova vrača na zemljevid.

Z novo evropsko regulacijo, sprejeto pred nekaj leti, so se sprva zdela vrata za ničelno tarifo vsaj priprta, da se znova pojavi na sceni. Nedavno je sicer sodišče evropske unije presodilo, da je ta praksa vseeno kršitev direktive, a lahko tudi ni. Predvsem je po mnenju sodišča v nasprotju z direktivo, če je možno tudi po izrabi zakupljene količine prenosa podatkov še vedno uporabljati storitve z ničelno tarifo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Tako so tudi v Telekomu Slovenije prepričani, da ne kršijo ničesar. Med drugim pojasnjujejo, da promet pri Speedtestu speljejo na svoje strežnike v Ljubljani ali Mariboru in da storitev ni komercialna (plačljiva). »Zakonodaja brezplačnega prenosa podatkov ne prepoveduje, če je edina razlika cena in ne drugi atributi prenosa podatkov, kot na primer hitrost ali prioritizacija prometa,« navajajo v Telekomu. Potrjujejo tudi, da se ob ustavitvi prenosa podatkov, ker je naročnik porabil vse zakupljene količine v svojem paketu, ustavi tudi brezplačen prenos podatkov za testiranje hitrosti. »Ker so uporabniki na prvem mestu, smo se odločili, da jim omogočimo brezplačen prenos podatkov za namen testiranja našega omrežja,« utemeljujejo svojo potezo.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.