Spam se širi na telefone
Matjaž Ropret 16. avgusta 2016 ob 21:32

V e-poštnem predalu smo slame že dolgo navajeni, kot pride lažen sms, pa ga je še vedno težko prepoznati. Tako sem pred nekaj dnevi dobil sporočilo s povezavo na fotografijo, ki so zdaj menda kar pogosta, ampak sem se vseeno moral malo pozanimati, za kaj gre, čeprav se mi je zadeva takoj zdela sumljiva.

Po navadi spam izdaja čudna slovenščina in tudi tu je bil to prvi znak za alarm. »Ropret, ste prejeli -1- novo fotografijo sporocilo« in potem povezava na to domnevno fotografijo. Saj bi lahko kakšna storitev e-razglednic ali kaj podobnega dala od sebe tako spakedravščino, ampak verjetno bi se vseeno malo bolj potrudila z jezikom. In drugi znak – telefonska številka. Res izgleda kot slovenska, ampak je nimam v imeniku in prav pogosto, v bistvu nikoli, mi neznanci ne pošiljajo fotografij.

Aplikacija gifties preži na osebne podatke naivnih uporabnikov.
Aplikacija gifties preži na osebne podatke naivnih uporabnikov.

Kot so raziskali v centru za posredovanje pri omrežnih incidentih (Si-cert), povezava v sporočilu dejansko ne vodi na fotografijo, ampak v trgovino play, kjer poskuša uporabnika prepričati, naj si namesti aplikacijo gifties, ki obljublja nagradne kupone za znane trgovine in podobno. Seveda v zameno za kopico osebnih podatkov in dovoljenje za nadaljnje spamanje. Druga možnost je, da se s klikom na povezavo uporabnik vpiše v t. i. sms-klub, kar pomeni da od takrat naprej dobiva plačljive sms-e (vsak stane evro ali dva). Dokler se ne odjavi, kar navadno niti ni najbolj preprosto.

Tako kot so lovci na osebne podatke in denar naivnežev že zdavnaj izpopolnili ponarejanje izgleda »pravih« e-poštnih obvestil – izgleda, kot da je e-pošta res prišla do Amazona, Paypala ali vaše banke – so tudi tu na precej preprost način ponaredili pošiljateljevo »slovensko« številko. Operaterji pa tako pošiljanje z lažnih številk precej težje odkrivajo in blokirajo. Mojo ali tvojo številko pa so dobili tako, da je nekdo kliknil in dovolil namestitev omenjene aplikacije, ta pa si je pridobila dostop do imenika in razposlala zgornje sporočilo vsem kontaktom. Ampak vmes spremenila številko pošiljatelja. Sporočilo mi je torej poslal nekdo, ki ima mojo številko shranjeno pod imenom Ropret. Toliko koda za to mobilno slamo spremeni, personalizira vsako sporočilo. Ne dvomim, da se bo kmalu pojavila še kakšna nova oblika in še kje drugje, mogoče na snapchatu ali na kakšnem drugem priljubljenem komunikacijskem »kanalu«.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Pozdravljeni…. Jas sem dobil isto podobno sporočilo vendar je bil naslovnik :SMS: takoda bodite previdni tudi na to.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.