Space Sweepers: Kot igrana japonska anima na južnokorejski način! (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 17. februarja 2021 ob 06:54

Režiser Jo Sung-hee je za Netflix preprosto in delno klišejsko zgodbo, ki bi se jo dalo zaobjeti v 30 minutah, raztegnil na dve uri in 15 minut zaradi pogostih akcijskih prizorov večinoma dokaj gledljivega filma.

Zgodba je ne samo klišejska, temveč ravno tako že ničkolikokrat prežvečena. Človeštvo je Zemljo spremenilo v neplodovito puščavo, kjer životari večina, medtem ko peščica najbogatejših uživa v biosferi v lasti korporacije UTS visoko nad površjem. Planet bi zlahka rešili, če ne bi 150-letni direktor, zlobna kombinacija Jobsa in Muska s konca 21. stoletja, imel drugačnih načrtov. Pred časom je namreč znanstvenik na smrt bolno hčerko rešil z nano robotki, ki jih je po tistem sposobna nadzirati. James Sullivan, tako je zlobnežu ime, jo izkoristi za teraformiranje Marsa, kamor bi zdaj rad preselil ljudi, ki si to lahko privoščijo. Mimogrede obenem se nameni uničiti dekletce in povrh še Zemljo, kajti zelo dobro ve, da če je njena moč spremenil Mars, potem bi lahko »popravila« še Zemljo. Zlobni načrt bi mu celo uspel, če ne bi bilo posadke vesoljke ladje Victory. Zbrani iz vseh vetrov, vsak je tako ali drugače povezan s korporacijo in na koncu ga premagajo. Način, kako to storijo, je verjetno edini nepričakovani zaplet v filmu!

Brez težav povlečem vzporednico s celo plejado ameriških filmov. Morda z Elizijem ali novejšo predelavo Popolnega spomina, če ne bi bil cel kup bitk me »smetarskimi« orbitalnimi plovili in če ne bi bili glavni igralci vsi po vrsti južno Korejci. »Uradni« jezik je sicer angleščina, z občasnim žlobudranjem nekaterih v francoščini, španščini in nemščini. Samo delno originalno, kajti čemu potem Korejci v filmu govorijo angleško? Medtem v dinamiki zgodbe, maski in kostumografiji nikakor ne moremo spregledati vpliva priljubljenih japonskih anima risank. Če bi imeli igralci velike okrogle oči, potem bi bila podobnost še bolj izrazita. Zanimiv je izbor igralcev, kajti medtem ko so Korejci doma dokaj znana, drugi like upodabljajo manj znani igralci iz vseh vetrov.

Kljub temu da je Netflix filmu namenil veliko vsoto in gre za prvi visoko proračunski južno korejski znanstvenofantastični film, je njegova kakovost na ravni – »zlahka ga zamudite, ker ne bo večje škode« Predolg je. Zato sem ga najprej pogledal pol in šele naslednji dan drugo polovico. Se pravi, da me niti toliko ni pritegnil, da bi ga pogledal v enem kosu. Ampak če vam je všeč veliko akcijo podkrepljene z ne preveč poglobljeno zgodbo in več plastnimi liki, potem vam bo morda celo všeč.

Namenoma nisem omenil Bubsa. Ni Korejec, celo človek ni, kajti vsaka vesoljska ladja potrebuje humanoidnega robota. Ampak kot bivši vojaški android zaradi cinizma in občasno pretiranih človeških lastnosti ostane v spominu. Čeprav za moje pojme naredi film zanimivejši, ne pretehta do te mere, da bi vam priporočal ogled!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Originalno ime filma je Seungriho v korejskem pomeni »vesoljska zmaga«, metem ko je v filmu Victory ime ladje za lovljenje smeti v orbiti, katerih prodaja pomeni za posadko vir prihodka.

Kaj: Južnokorejska vesoljska opera Space Sweepers (Seungriho)

Kje: Netflix

Ocena 2,5: Prvi visokoproračunski južnokorejski filmski spektakel, ki je zamudil priložnost biti originalen. Namesto tega gre za križanca filmov Elizij, Varuhi galaksije in Vojne zvezd.

Priporočilo: Film po različnih deželah nosi oznake starostne primernosti nad 12 pa tja do nad 18 leta. Razen umirjenega akcijskega nasilja druge neprimerne vsebine preprosto ni.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja