Soustanovitelja Googla se (znova) umikata iz aktivnega vodenja korporacije
Matjaž Ropret 4. decembra 2019 ob 06:10

Poslovni svet je sinoči zatresla novička, ki pa je v bistvu pomenila samo formalizacija stanja, kakršno je bilo že vsaj leto ali dve. Soustanovitelja Googla Larry Page in Sergej Brin sta namreč odstopila z mest glavnega izvršnega direktorja (Page) in predsednika (Brin) krovnega podjetja Alphabet. Slednje bo odslej tudi formalno, v zakulisju ga je menda že nekaj časa, vodil prvi mož Googla Sundar Pichai.

Page tako že drugič odstopa kot glavni izvršni direktor, saj je bil v tej vlogi pri Googlu že v prvih letih, od 1998 do 2001, ko sta skupaj z Brinom za vodenje hitro rastoče družbe poiskala Erica Schmidta. Ta je iz podjetja, ki se je ukvarjalo s spletnim iskalnikom, v desetih letih ustvaril spletno-oglaševalsko- vsebinsko-storitveni konglomerat, brez katerega si sploh ni več mogoče zamišljati skoraj ničesar v digitalnem svetu. Leta 2011 ga je ponovno zamenjal Page, Schmidt pa se je umaknil v vlogo predsednika upravnega odbora in jo držal (najprej v Googlu in nato Alphabetu) do leta 2017. Nasledil ga je priznani znanstvenik in poslovnež John Hennessy. Brin, ki se je vedno držal nekoliko ob strani in ni želel imeti odločevalskih vlog, in Page bosta sicer ostala v upravnem odboru. Še vedno pa sta s 14 odstotki lastništva in 56 odstotki glasovalnih pravic tudi prevladujoča delničarja podjetja, ki se morata strinjati z vsemi ključnimi odločitvami.

Po vnovičnem prevzemu funkcije je bil Page na začetku dokaj aktiven in je tudi občasno kje nastopil, a bolj kot iskalnik, oglaševalski posel, Youtube, Zemljevidi ali ostale spletne storitve, so ga zanimali »drugi projekti«, kot so baloni za internetni dostop v odročnih predelih, samovozeči avti (Waymo), umetna inteligenca in ostalo. Tisto, kar so v Googlu razvijali poleg glavnih dejavnosti, ker so pač lahko zaradi enormnih prihodkov. To je tudi botrovalo ustanovitvi Abecede (Alphabet), znotraj katere so ti projekti postali samostojni. A tudi Pageova želja, da se pretežno umakne iz soja žarometov, je verjetno prispevala k odločitvi za drugačno korporativno strukturo, ki so jo izpeljali l. 2015. V zadnjem času so bila vse pogostejša vprašanja, kje za vraga se drži Page. Denimo na poletni skupščini delničarjev, koder se glavni izvršni direktor ni pojavil.

Dobra poznavalka dogajanja v Googlu, novinarka Kara Swisher, je na twitterju zapisala, da je Pichai že pred uradnim prevzemom dodatne funkcije imel vse pristojnosti v dveh glavnih vejah Alphabeta – Googlu in Youtubu. Njegovo imenovanje pa spominja na napredovanje Tima Cooka (na direktorsko mesto takrat že bolnega Steva Jobsa) pri Applu. Kot izjemno kompetentnega direktorja, ki je nekoliko bolj umirjen in ki se bo moral v prihodnje soočati v večjimi izzivi kot njegov predhodnik – soustanovitelj.

Zelo verjetno zato večjih sprememb v Googlovem delovanju ni pričakovati in to ne bo sprememba v slogu menjave Steve Ballmer – Satya Nadella, ki je v nekaj letih povsem preobrazila Microsoft in spremenila poslovanje te korporacije.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja