Soundcore Liberty Air 2 in Liberty 2 Pro: Ene za avdiofile, druge za vse ostale (#video)
Matjaž Ropret 27. julija 2020 ob 14:09

Slušalke brez kablov so zdaj že tako razširjene, da so zelo opazne različne smeri razvoja. Pred časom smo primerjali modele, ki naj bi bili zelo vsestranski in v vseh pogledih kakovostni, kar jim večinoma tudi uspeva. Vendar so zaradi tega zunaj cenovnega dosega marsikaterega kupca. Ali, drugače rečeno, predragi glede na to, koliko se določenim uporabnikom zdi primerno odšteti za tak izdelek.

Tokrat smo testirali Ankerjev model Souncore Liberty Air 2, pri katerem je bil cilj ponuditi nekaj primerljivega za približno polovično ceno. Konkretno te slušalke stanejo 80 evrov, medtem ko so tiste, o katerih je bilo govora v uvodu in v prejšnji primerjavi od 150 naprej (se pa nekatere da kje najti tudi ceneje). Ima pa tudi znamka Soundcore višje ambicije, zato je izdelala še model Liberty Pro 2, kjer pa je bil v ospredju kar najboljši zvok. Seveda to ceno znova vrne na tistih 150 evrov (zdaj so že za kakšen evro cenejše). A pristop pri enih in drugih slušalkah ne bi mogel biti bolj različen.

Liberty 2 Pro

Doslej »najhušji« model znamke Soundcore, kitajskega podjetja Anker, ki je sicer bolj znano po polnilnikih in kablih, so izdelali z misijo ponuditi kar najboljši zvok. Zato so ti čepki precej veliki in je malce težko ugotoviti, kako naj bi sploh sedli v uho, vseeno pa se potem lepo zasidrajo. Po daljšem času se začne čutiti, da so slušalke zajetne in težje od večine ostalih, a ni prehudo. Zvok pa je res dober. Vse od basov do visokih tonov je močno, poudarjeno in čisto, zato je poslušanje pravi užitek. Čisto najnižje base, ki jim mogoče nekoliko zmanjka, se da v izenačevalniku še malo poudariti, kar na srečo ne poslabša srednjih in visokih tonov in godba je tako še na višjem nivoju kot pri slušalkah Jabra Elite 75t, ki so bile doslej zvočno najboljše popolnoma brezžične slušalke, kar sem jih slišal. Ankerju oz. Soundcoru je torej uspelo, kar so si zadali s tem izdelkom.

Zato pa malce šepa na drugih področjih. Na voljo je aplikacija Soundcore, kjer je kopica možnosti za prilagajanje zvoka (izenačevalnik) s prednastavljenimi, celo »profesionalnimi« profili, in pa možnostjo ustvarjanja svoje krivulje. V aplikaciji je tudi nastavljanje dvojnega ali dolgega pritiska na tipki na čepkih, da si lahko izbereš, ali to spreminja glasnost, premika »komade« ali kaj drugega. Ni pa prikaza odstotkov baterije v slušalkah in v škatlici, pa tudi ne »spuščanja« ambientalnega zvoka med telefonskimi pogovori in tudi ni zaznavanja, če so čepki v ušesih, da bi se predvajanje samodejno ustavilo, kadar uporabnik enega vzame iz ušes. To je zame ena najbolj uporabnik funkcionalnosti te vrste slušalk in je škoda, da je pri »profesionalnem« modelu niso vključili, pri cenejšem pa so jo.

Kar zanimiva je polnilna škatlica. Ni majhna, a ima zato veliko baterijske zaloge, menda kar trikrat toliko, kolikor je kapacitete v samih čepkih. Tako je skupno trajanje baterije blizu tridesetih ur, brez vmesnega polnjenja pa bi slušalke delovalo nekje od sedem do osem ur, kar je tudi zelo dobro. Škatlica ima tudi zanimivo odpiranje, je izdelana iz prijetne plastike ter polni prek USB-C in tudi brezžično (po standardu Qi). Za telefonske pogovore in video konference so ti čepki v redu, a se za ta namen najdejo boljši. Podobno za rekreacijo. So primerni tudi za ta namen, vendar bi raje imel kakšne manjše, neopazne in bolj udobne, denimo Samsungove Galaxy Buds+.

Soundcore Liberty 2 Pro se mi tako zdijo primerne predvsem za tiste, ki v ospredje postavljajo zvok, saj so v tem pogledu res prepričljive. Kot vsestranske popolnoma brezžične slušalke pa niso v ospredju.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

HVALIMO:

– Res odličen in uravnotežen zvok

– Še dodatno prilagajanje zvoka v aplikaciji

– Zelo dobre glede baterije in polnjenja

– Kakovostna izdelava

– Solidna cena glede na zvočno kakovost

GRAJAMO:

– Ni samodejnega ustavljanja predvajanja in možnosti ambientalnega zvoka med pogovori

– Čepka in škatlica so (pre)veliki

Liberty Air 2

Drugi model znamke Soundcore v tokratni primerjavi, Liberty Air 2 (če bi vsaj imeli enotno poimenovalno politiko), je precej drugačen. Že po sami obliki, pa tudi glede zmožnosti. Zvočno je kajpak slabši, zato pa ponuja več funkcionalnosti. Zmore samodejno ustavljanje predvajanja glasbe ali videa, ko eno slušalkico vzameš iz ušesa. To je zame tako priročna in uporabna funkcionalnost, da se mi zdi ena od osnov za to vrsto slušalk. Škoda, da ne zna predvajanja potem še nadaljevati, ko zadevo znova vstaviš nazaj. Mogoče je tudi uporabljati samo levo ali samo desno, kar je nekaterim uporabnikom zelo po godu, še posebej za pogovore ali video konference.

Liberty Air 2 so sicer po obliki in načinu vstavljanja v uho nekakšna kopija Airpods Pro, čeprav je osnovna silhueta bližje običajnim Airpods. Repek, ki štrli iz ušes, je precej debel, in se malo drgne ob uhlje. Vendar zvok to večinoma prevpije. Vgrajeni so precej solidni mikrofoni, zato je ta model boljši za pogovarjanje kot Liberty Pro 2.

Zvok za 80 evrov seveda na more biti na »profesionalnem« nivoju, a je še vedno precej spodoben. Največjo luknjo ima pri basih, sicer pa je zvočna slika kar celovita in uravnotežena, vendar manj čista in udarna. Slišal sem že precej slabših slušalk za podobno ceno. Pri enem od telefonov sem v desni slušalkici zaznal pokanje, z drugim pa ni bilo težav, tako da upam, da je bila zadeva naključna. Prej omenjena aplikacija Soundcore podpira tudi ta model in zato je prav tako mogoče nastavljati izenačevalnik, pa tudi določiti, kaj naredi trepljaj ali daljši pritisk na zunanjo stran slušalkice. Seveda je na voljo tudi nadgrajevanje programske-strojne opreme slušalk (firmwarea). Trajanje baterije je tu malce krajše, ampak od šest do sedem ur se mi še vedno zdi več kot dovolj, škatlica pa tudi poskrbi za precej zaloge. Poleg tega je bistveno manjša in se enako polni tako prek USB-C kot brezžično, na katerem koli podstavku, ki podpira standard Qi. Na njej je tudi tipka, ki zadevo postavi v način za seznanjanje z novo napravo. Na žalost pa je lahko na enkrat vzpostavljena samo ena povezava in treba jo je najprej prekiniti na eni napravi, da jo lahko vzpostaviš na drugi.

Liberty Air 2 so zame bolj simpatične kot Liberty Pro 2, čeprav glasbeno niso tako dobre. Za dostopno ceno ponujajo vse glavne lastnosti, ki bi jih tovrstne slušalke morale ponujati – soliden zvok, samodejno ustavljanje predvajanja, dobro trajanje baterije, aplikacijo z nastavitvami in izenačevalnikom ter škatlico z dovolj zaloge ter polnjenjem prek USB-C in Qi.

HVALIMO:

– Soliden zvok glede na ceno

– Samodejno ustavljanje predvajanja

– Možnost uporabe samo leve ali samo desne

– Prijazna in uporabna aplikacija (Android in iOS)

– Polnjenje prek USB-C in Qi

– Razumna cena

GRAJAMO:

– Obstajajo manj zajetne slušalke podobne oblike

– Aplikacija ne daje informacij o stanju baterije

– Predvajanje se ne nadaljuje, ko slušalko znova vstaviš v uho

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • A imas mogoče kakšno garmin uro k podpira poslusanje muzike prek bluetootha? Me zanima, ce normalno deluje s temi slusalkami… Ker z vsemi brezzicnimi slusalkami, ki sem jih poskusil do sedaj mi z nobenimi ne deluje tako kot je treba. Al se noče konektat, al se ne da spreminjati glasnosti na uri al pa nonstop prekinja zvok k gres vn tect (v zaprtem prostoru deluje ok). Thx. Morm rect, da me je tale Garmin kr posteno razočaral

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja