Soundcore Liberty 3 Pro: S toliko nastavki ni vrag, da ne bi popolnoma zatesnile sluhovoda
Marjan Kodelja 22. aprila 2022 ob 06:15

Ankerju je uspelo velikanom na področju zvočnih naprav pod nos pomoliti slušalke za v uho z boljšo kakovostjo zvoka od pričakovane po ne pretirano zasoljeni ceni. Odlikuje jih še dvojni zvočni gonilnik v vsakem čepku, aktivno dušenje hrupa, odpornostjo po standardu IPX4, brezžično polnjenje, sočasna povezava z dvema napravama in podpora formata glasbe visoke razločljivosti LDAC.

Ko odprete škatlo s slušalkami, ste zmedeni, kot ko odprete bombonjero. Tam se ne morete odločiti, s katerim se boste najprej posladkali, tu po katerih tesnilnih nastavkih za prileganje čepka obliki in velikosti ušesa poseči. Silikonsko tesnilo ni samo eno, tisto na konici čepka, temveč je v kompletu še eno, ki ga namestite višje na telo. Ker so različno velika, je ravno tako veliko kombinacij, ki se jih splača preizkusiti. Svojevrsten izziv, ki zahteva kar nekaj vadbe, je še pravilno nameščanje čepka v uho. Zaradi tega je bolje najprej zagnati aplikacijo Soundcore, v kateri boste našli video s prikazom, kako mora čepek »ležati« v sluhovodu in kako namestiti nastavke, da je zvočna izolacija učinkovita. Poleg tega so na voljo še testne funkcije, ki bodisi izmerijo obliko sluhovoda ali pa vam le pomagajo nastaviti delovanje, da bo zvok čim boljši. Spoznavanje s slušalkami zahteva nekaj časa, nekaj poskušanja, toda na koncu boste ugotovili, da se je splačalo. Največkrat je namreč bolje, če imate poleg privzetih nastavitev, ki običajno poskušajo zadovoljiti okus povprečnega poslušalca, kar največ možnosti prilagajanja. Čeprav silikonska tesnila različnih velikosti in oblik naredijo videz čepka neobičajen, to še ne pomeni, da so zaradi tega slušalke grde. Nisi sicer niti lepe, a priznam, da so zanimive in, kar me je zaradi relativne velikosti posebej presenetilo, udobne.

Za polnjenje čepkov poskrbi polnilna škatlica, ki je ravno tako posebna. Oblika spominja na eliptični kamen, medtem ko pokrov zdrsne navzgor (ali spodnji del navzdol, odvisno od perspektive). Ležišči za čepka sta opremljeni s sijalkami, ki zasvetita, ko sta pravilno vložena. Poleg žičnega (priključek USB tipa C) škatlica podpira brezžično polnjenje, česar na primer ne podpirajo niti nekatere dražje. Vgrajena baterija zadošča za trikratno polnjenje izpraznjenih baterij čepkov.

Slušalke podpirajo vmesnik Bluetooth 5.2 in z njim možnost, da so sočasno povezane z dvema napravama. Pri tem je treba upoštevati zakonitosti brezžične povezave Bluetooth. Zaradi omejitev v pasovni širini ne morete namreč poslušati glasbe visoke razločljivosti (LDAC), ko so slušalke povezane z dvema napravama. Zato vam aplikacija omogoča, da izberete eno ali drugo možnost. Boljša kakovost vpliva tudi na porabo energije. Osemurna avtonomija brez aktivnega dušenja hrupa bo v tem primeru padla za polovico (na štiri ure). V primeru predvajanja glasbe v standardni kakovosti (na primer format ACC) in aktivnim dušenjem hrupa pa lahko pričakujete do šest ur delovanja.

Slušalke se oblikovane kot popolna čepka, zato ta nimata stebel, ki bi štrleli iz ušesa. Že res, da to ni najbolj lepo, toda nikar ne pozabimo, da ima namen. Anteno brezžične povezave premakne ven iz ušesa, zato naj bi bilo vsaj v teoriji manj prekinjanja povezave. Med uporabo slušalk Liberty 3 Pro sicer nisem zasledil, da bi bila kadarkoli motena, ker stebel ni. Morda tudi zaradi tega, ker sta čepka relativno velika in malenkost štrlita iz ravni ušesa. Razlog ni v bateriji, temveč kar dva zvočna gonilnika. Eden skrbi za nizke tone (base) ter drugi za srednje in visoke. Zvenijo precej prefinjeno in sploh ne slabo, čeprav me jakost zvoka ni prepričala, a ne tako uravnoteženo kot nekatere najboljše na trgu. Marsikomu bo sicer všeč na trenutke poudarjeni basi in visoko toni predlaganih zvočnih nastavitev. Komur ne bo, pa bo vesel dokaj obsežnih možnosti prilagajanja zvoka potrebam oziroma sluhu zahtevnejšega poslušalca.

Namenoma sem za konec pustil aktivno dušenje hrupa. To je zadnje čase izredno priljubljeno in pričakovano, ko se odločamo za nakup novih slušalk. Do nekje je Anker izboljšal tudi to funkcijo, čeprav še ne dosega učinkovitosti nekaterih najboljših. Slušalke Liberty 3 Pro solidno utišajo moteče konstantne zvoke, toda ne nudijo občutka izklopa zvokov iz okolice. Ta je še vedno prisoten, le utišan. Učinkovitost dušenja je vsekakor odvisna od uspešnosti, ki ste jo imeli z izborom tesnilnih nastavkov in posledične optimalne zvočne izolacije sluhovoda. Ker so slušalke ravno tako namenjene telefoniranju in video konferencah, so opremljene z mikrofonom in sposobne ohraniti govor in hkrati zatreti neljub hrup okolice. Še posebej tozadevno uporabna funkcija je dušenje hrupa vetra med pogovorom na prostem.

Za slušalke Anker Liberty 3 Pro boste sicer v naših trgovinah odšteli med 150 in 170 evrov.

HVALIMO:
  • Priloženi nastavki za prilagajanje čepka obliki in velikosti ušesa
  • Podpora formata LDAC in sočasne povezave dveh naprav
  • Kakovosten zvok in veliko možnosti prilagajanja v mobilni aplikaciji
GRAJAMO:
  • Glasnost bi lahko bila višja
  • Aktivno dušenje hrupa še ni na ravno najboljših slušalk
  • Privzeto preveč poudarjeni nizki in visoki toni
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.