Soundcore Flare+: Več basov, več baterije, več vsega
Matjaž Ropret 14. marca 2019 ob 06:46

Ankerjev modrozobi zvočnik Soundcore Flare je več kot zanimiv tako zaradi svojih lastnosti kot zaradi cene. Zdaj je na voljo tudi v Sloveniji (med drugimi ga prodajata Mimovrste in Big bang) in za razliko od pogoste prakse naših uvoznikov in trgovcev je celo ugodnejši kot v tujini. Toda za resen žur je morda malo premajhen, premalo glasen in ne zdrži dovolj dolgo z enim polnjenjem. Vse to odpravlja večji in nekoliko dražji Flare+ (spet preusmerjam v Big bang ali na Mimovrste).

Soundcore je podznamka znanega proizvajalca Anker, namenjena avdio izdelkom. Primarno slušalkam in zvočnikom bluetooth. Med zvočniki sta po moji oceni Flare in Flare+ ta čas vredna največ pozornosti. Modeli Mini, Motion in drugi so še nekoliko cenejši, vendar tudi ponujajo manj, tako zvočno kot glede ostalih funkcionalnosti, zato se absolutno splača odšteti nekaj deset evrov več, razlika res ni velika. Toda tokrat nas najbolj zanima, kaj za približno 40 evrov več prinaša Plus, kajti že običajni Flare je na testu pustil zelo dober vtis.

Plus je sicer na pogled enak, kot nekakšen tulec, ki se proti vrhu počasi oži, a je opazno večji. Predvsem višji (za tri cm), a tudi za približno cm širši, pa za dobrih 30 dag težji. Mogoče ima tudi zato integrirano zanko za prenašanje naokrog. Tudi glede upravljanja ni kakšnih sprememb. Na samem zvočniku (zgornjega plastičnega »pokrova« je nekoliko več) je pet tipk, želel bi si še dve. Levo in desno sta tipki za glasnost, v sredini za začetek predvajanja, kvadrat zaključujeta še tipki za bas in za svetlobne učinke. Za naslednji in prejšnji »komad« si je treba pomagati z večkratnimi pritiski srednje tipke, bolje bi bilo, če bi vgradili še kakšno dodatno. Aplikacija Soundcore je ista in ponuja enake možnosti kot pri manjšem zvočniku. Še največja razlika je pri priključku USB in različici bluetootha. Priključek za polnjenje je sicer še vedno microUSB, toda zraven je še običajni USB, ki je zmožen polnjenja drugih naprav. Denimo, če telefonu zmanjka energije, zvočnik pa je ima še dovolj. Žal pa je gumijasti čep, ki pokrije priključke, da jih ne zalije voda, izjemno težko zbezati s svojega mesta. Noht je namreč treba zasaditi na vrhu, pri modelu Flare gre veliko lažje, ker se zadeve lotiš ob strani. Bluetooth je tokrat različice 5.0, kar omogoča hkratno priključitev dveh naprav. Ni sicer zadeva tako pametna, da bi sama preklapljala, če na drugi napravi dobiš klic, je pa vseeno leto videti, da gredo proizvajalci v korak s časom.

Zaradi več prostora ima Flare+ šest zvočniških elementov v primerjavi s štirimi pri izvedbi Flare, kar se definitivno pozna. Najbolj jasni razliki sta v basih in glasnosti. Manjšemu na spodnjem področju malo zmanjka, morda tudi višje po frekvenčnem spektru, ampak pomanjkanje basov je najbolj očitno, tudi z vključeno tipko za njihovo ojačanje. Plus je glede tega boljši. Še vedno ne idealen, toda malokateri zvočnik za podobno ceno tako »seka«. Kar pa ne pomeni, da je celoten poudarek na basih, uravnoteženost je prav spodobna in s tem zvočnikom je prav prijetno poslušati različne glasbene zvrsti. Znotraj bo glasnost verjetno ostajala na nižjih nastavitvah, kajti reč da od sebe precej. Za kakšen piknik ali žur na bazenu ne bi smelo biti zadreg. Trditev o 360-stopinjskem, vseobkrožajočem zvoku pa ne morem povsem potrdit. Definitivno zvok prihaja iz določene smeri in ne napolni celotne sobe.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Aplikacija ponuja upravljanje s svetlobno platjo zvočnika in izenačevalnik, ki je lahko kdaj koristen, ampak v osnovi je poslušanje čisto prijetno tudi brez njega. Prav tako aplikacija ni nujna za lightshow na spodnji strani zvočnika. Med različnimi načini se da preklapljati s tipko na vrhu, res pa je v aplikaciji nekaj več možnosti »finih nastavitev.« Tako ali tako na poplesavanje svetlobe gledam kot na bolj ali manj brezplačen dodatek, zato se kaj pretirano z njim ne bi ukvarjal. Zvočnik sam po sebi predstavlja dobro vrednost za denar in če komu dogaja še ta svetloba, toliko bolje. Osebno mi je še najbolj sedla možnost, da se barva postopoma spreminja iz ene v drugo, hitro sledenje glasbi pa je kar malo moteče. Seveda je vgrajen tudi mikrofon za telefonske pogovore ali konferenčne klice, kjer pa se naprava ni obnesla najbolje. Sam se sogovornike dobro slišal, oni pa mene slabše, čeprav sem sedel dokaj blizu in govoril enako kot bi v telefon.

Poleg glasnosti in dodatnih basov velikost pripomore še k trajanju baterije. Proizvajalec obljublja do dvajset ur in četudi morda ni ravno toliko, pa tudi ni veliko manj. Vsekakor več kot dovolj, ni ga dogodka, ki bi baterijo spil do konca, ako je na začetku polna. Tako je z vsemi omenjenimi pridobitvami Flare+ kar lepa nadgradnja modela Flare, znova ob dobri vrednosti za ceno. Seveda pa je od posameznika odvisno, kaj mu je pomembno in koliko denarja bi odštel za tovrsten zvočnik. Nakar pride v enačbo še spodnje razmišljanje …

HVALIMO
  • Veliko zvoka in drugih lastnosti za zmerno ceno
  • Več basov kot pri manjšem »bratu«
  • Dolgo trajanje baterije
  • Vodoodpornost
  • Svetlobni učinki so na voljo, če komu dogajajo
  • Bluetooth 5.0
GRAJAMO
  • Zvok ni tako zelo 360-stopinjski, kot obljubljajo
  • Za polnjenje še vedno priključek microUSB
  • Mikrofon ni dovolj dober za telefonske pogovore

Enkrat Plus ali dvakrat običajni Flare?

Le malo dražji od enega Plusa je komplet dveh zvočnikov Flare. Oba modela sicer omogočata povezovanje dvojice zvočnikov v stereo par, zato se poraja vprašanje, katera opcija je bolj smiselna – en zvočno boljši, glasnejši in baterijsko vzdržljivejši zvočnik ali dva manjša z resnim stereom. Povezovanje samo je dokaj preprosto in še vedno lahko »glavni« zvočnik potem uporabljaš samostojno, ko pa vključiš še drugega, se glede upravljanja obnašata kot eden. Zgodilo se mi je, da se kdaj po vklopu drugega nista prepoznala, a je hiter izklop-ponovni vklop rešil to težavo. Zvok pa …

Navkljub vsemu marketingu okrog 360-stopinjskega predvajanja je čisto nekaj drugega, če godba prihaja z dveh koncev in če se slišita oba kanala, kot so si ju glasbeniki zamislili. Pa ne samo to, tudi sicer je muzika z dveh predvajal lepša in bolj »polna« kot z enega samega, manj se slišijo pomanjkljivosti. Zato gre moj glas za par, seveda pa Plusu še vedno ostaja prednost v glasnosti in trajanju baterije. Zato, znova, kot komu ustreza.   

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.