Soundcore Flare 2: Zvočniki za žur ob koncu protikoronskih ukrepov (#video)
Matjaž Ropret 2. februarja 2021 ob 11:43

Pri zvočnikih bluetooth, sploh cenejših od sto evrov, poskuse izstopanja večinoma srečujemo znotraj ključnih kategorij – zvoka, baterije, vodotesnosti, oblikovanja. Zato seveda trznemo, če se pojavi tak, ki vsebuje še svetlobne učinke in možnost povezovanja v večje gruče.

Soundcore Flare je že v prvi generaciji (pa tudi večji izvedbi Flare+) imel spodnji svetlobni pas in je bil zato zanimiv za zabave (saj jih bomo obudili, brez skrbi). Zdaj je osvetlitev pridobil še zgoraj, spodnja pa je še malo okrepljena. Njena vloga in izvedba sta še naprej enaki. Na voljo je nekaj različnih načinov, kako se spreminja svetloba v teh pasovih, ki vsebujeta sveteče diode s polnim pokrivanjem barvnega spektra. Osebno se mi zdi še najbolj zanimiv in privlačen najbolj osnovni (zabava oz. party mode), kjer se svetloba spreminja po glasbi oz. ritmu, in uporablja vse barve. Nekateri drugi, denimo potovanje svetlobe v krogu, so bolj barvno omejeni in zato manj privlačni. Način je mogoče spreminjati v aplikaciji Soundcore na povezanem telefonu ali s tipko na vrhu zvočnika, vse skupaj pa se da tudi izključiti, za takrat, ko bi to motilo koncentracijo med delom. Vsekakor se ta svetlobni šov najbolj izkaže, ko je treba ustvarjati vzdušje. Na žalost še nismo na tem, da bi bilo to relevantno.

Druga posebnost zvočnikov Flare 2, če jih imaš več, je v možnosti zaporednega dodajanja v skupino. Niso redki modeli, pri katerih je mogoče dva enaka »sestaviti« v stereo par. Toda tu gre povezovanje še malo dlje. Kar sto jih je mogoče povezati v gručo, da predvajajo isto glasbo s telefona (ali druge naprave). Na testu smo sicer imeli zgolj dva, tako da več od tega, da smo ju imeli v sosednjih sobah, nismo mogli storiti, smo pa spoznali princip delovanja (oz. povezovanja). In lahko ocenimo, da je primeren za občasno, priložnostno uporabo. Torej predvsem za zabave. Gre namreč tako, da na zvočniku, ki je povezan s telefonom, držiš tipko bluetooth, dokler ne zaslišiš zvočnega signala (kakšne tri sekunde), potem pa to storiš še na drugem zvočniku (ki ni »sparjen« z ničemer) in napravi postaneta »eno«. Tako je lahko ali znotraj istega prostora glasba glasnejša, bolj polna in se sliši bolje – ni sicer pravi stereo, ker zvočnika ne delujeta kot levi in desni kanal – ali pa z isto vsebino ozvočiš dve sobi ali več in ko hodiš iz ene v drugo nemoteno poslušaš, kar pač poslušaš.

Ko je ta povezava med zvočnikoma (ali zvočniki) vzpostavljena, deluje dobro. Ovira so lahko debele stene ali kaj drugega, kar onemogoča pot brezžičnemu signalu, toda kakšnih večjih težav nisem zaznal. Večja ovira je v tem, da skupina ne more biti konstantna, ampak jo je treba vsakič znova vzpostaviti. Ko zvočnike vključimo, nimajo »spomina« in tako je treba znova skozi opisani postopek. In če bi jih imeli več, bi jih morali prinesti na zbirno mesto, kjer bi vse to povezovanje izvedli, potem pa jih znova razpostavili po stanovanju ali hiši. Tako na ta način ni mogoče vzpostaviti večsobnega zvočnega sistema, ampak je primeren samo za priložnostna grupiranja. Kar je škoda, ampak take so omejitve, če se proizvajalec zanaša zgolj na bluetooth. Tudi nastavitev svetlobnega pasu se pri drugem in naslednjih zvočnikih izgubi in je treba zadevo na novo vklopiti.

Kot običajen brezžični zvočnik je Flare več kot soliden. Glede na to, da stane približno 70 do 80 evrov, so seveda določena pričakovanja že upravičena, vseeno pa je jasno, da gre še vedno za poceni izdelek. Kljub temu ni cenen, četudi se mi je zdela »tkanina«, ki ga prekriva, na predhodniku za odtenek dražja in lepša. Zvočnik je malenkost višji, oblika je še vedno enaka, kar pomeni, da se malo zoži proti vrhu, vendar lijakasto, ne kot kakšen stožec. Spodaj je dovolj gume, da se tudi ob močnejših basih ne premika po podlagi, kajti mase ni prav veliko. Na vrhu so znova ključne tipke, le tisto za dodatne base so prestavili tja, kjer je tudi tipka za povezovanje. Četverica na vrhu tako skrbi za glasnost, vklop in izklop ter določanje svetlobnega učinka. Problem teh tipk je v tem, da se jih slabo vidi. Niso osvetljene in kakšnega pravega kontrasta ni, zato se je treba skoraj vedno skloniti nad zvočnik in pogledati, na katero pritisniti.

Že prvi Flare je imel dober zvok za svojo ceno in enako velja tudi tokrat. Ne glede na zvrst zadeva zveni bolje, kot bi pričakoval za to ceno. Glavno je, da ni nobene večje luknje v frekvenčnem spektru, četudi bi bili visoki toni lahko nekoliko čistejši. Pogosto je v tem cenovnem razredu slišati kar konkretno pomanjkanje basov, a tu niti ne. Težko bi trdil, da grmi, toda z vključenim ojačanjem basov je kar v redu. V aplikaciji Soundcore je mogoče še malo prilagajati zven v izenačevalniku, so mi pa osebno čisto všeč osnovne nastavitve (z dodatnimi basi). Trajanje baterije je malodane izjemno. Proizvajalec obljublja 12 ur in pri nižjih glasnostih bi skoraj upal staviti, da je mogoče doseči še boljši rezultat. Tako redko sem moral med testom napolniti primarni zvočnik, da v urah kar malo težko ocenim, v vsakem primeru pa je avtonomije dovolj za vsako zabavo ali še tako dolg delovni dan. Tokrat je polnjenje omogočeno prek priključka USB-C, kar pomeni, da ga lahko priklapljaš na isti kabel kot telefon. Na žalost pa je izginil žični vhod (3,5 mm) in je tako mogoče predvajati samo prek bluetootha, prek kabla ne gre.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Namen zvočnikov Flare 2 je v prvi vrsti žurerski. Svetlobni pasovi in združevanje v skupine za pokrivanje večje površine z (enakim) zvokom iz enega vira vsekakor olajšajo delo priložnostnim didžejem (saj veste, kadar …) in še malo popestrijo vse skupaj. Vseeno pa to na srečo ni edino, kar govori v prid temu izdelku. Tudi če kupiš samo enega in nikoli ne uporabljaš osvetlitve, je zvočno in baterijsko dovolj dober, da upraviči ceno. Škoda pa res za vhod 3,5 mm, ki bi ga naredil (oz. ohranil) še bolj fleksibilnega.

HVALIMO:
  • Presenetljivo dober zvok glede na ceno
  • Odlično trajanje baterije
  • Aplikacija Soundcore ponuja vse ključne nastavitve
  • Možnost povezovanja do sto zvočnikov v skupino, ki predvaja isti zvok z enega vira
  • Atraktiven dvojni svetlobni pas
  • Solidna izdelava
GRAJAMO:
  • Povezovanje v gručo je treba izvesti ob vsakem vklopu zvočnikov
  • Ni več žičnega vhoda (3,5 mm)
  • Tipke na vrhu je težko razločiti
  • Tkanina je bila pri prejšnjem bolj fina
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja