Sonyjevi telefoni na papirju znova obetajo, naj se tokrat poklopi še realnost
Matjaž Ropret 24. februarja 2020 ob 11:29

Sony je kar v spletnem prenosu namesto na odru znotraj sejma MWC Barceloni predstavil svoje nove paradne pametne telefone. Japonsko podjetje je bilo seveda eno prvih, ki je odpovedalo udeležbo na omenjenem dogodku, ki so ga nato v združenju GSMA po plazu podobnih umikov pomembnih razstavljavcev zaradi strahu pred koronavirusom nazadnje odpovedali. Tako novih modelov Xperia 1 II, Xperia 10 II in Xperia L4 še nismo mogli prijeti v roke, in lahko samo na osnovi tehničnih podatkov in hvalisanja japonske korporacije ocenimo, koliko obetajo.

Poimenovanje osrednjih modelov je nekoliko hecno, izhaja pa iz sveta fotoaparatov (in tudi avtov), kjer običajno označujejo generacije ali z rimsko številko ali s pripisom mark 2, itd V glavnem, Xperia 1 druge generacije nadaljuje s filozofijo natezalnice, saj je znova ozka in visoka, z zaslonom OLED v razmerju 21:9. Ta ima znova diagonalo 6,5 palcev in ločljivost (skoraj) 4K, natančneje 1644 x 3840, podpira HDR in premore tehnologijo za glajenje hitrih premikov, za kar v Sonyju trdijo, da je primerljivo z osveževanjem pri 90 Hz. V primerjavi s prvo generacijo je telefon izgubil mm ali dva v vse smeri, kar bi se moralo poznati med uporabo in prenašanjem v žepu, pa tudi v kotih deluje nekoliko bolj zaobljen, še ena dobrodošla sprememba. Čitalnik prstnih odtisov so ohranili v tipki ob strani in še niso prešli na takega, ki bi bil vgrajen v zaslon, v čemer ne vidim nič slabega.

Sony je tudi uvidel, da je nekatere lastnosti prehitro ukinil in črtal s seznama, tako ima Xperia 1 II znova izhod za slušalke (3,5 mm), baterijo s kapaciteto 4000 mAh (lani 3330 mAh) pa bo mogoče polniti tudi brezžično. Na sprednji strani sta stereo zvočnika, ki jima pomaga tehnologija Dolby Atmos. Nova je še podpora za Wi-Fi 6 in Bluetooth 5.1, veliko več je tudi pomnilnika, saj je konfiguracija 8/256 GB namesto lanskih 6/128 GB. Za delovanje pa skrbi procesor Snapdragon 865 in to je tudi najbolj zmogljiv čip v mobilnem svetu, če odmislimo Applove procesorje, ki jih ta proizvajalec ne deli z nikomer. Telefon bo podpiral povezovanje v omrežja 5G, a na voljo naj bi bila tudi različica za 4G za tiste trge, med njimi slovenskega, kjer omrežij pete generacije še ni.

Seveda pa je pri Sonyjevih telefonih v dobrem in slabem v ospredju fotoaparat. Malokrat upraviči pričakovanja, a vedno znova upamo, da bo tokrat drugače. Kot vedno poudarjajo zmožnost ročnega nastavljanja skoraj vseh fotografskih nastavitev in samodejno ostrenje s prepoznavo oči, ki tokrat poleg ljudi zaznava še živali. Pri video so vendarle odkrili snemanje s 60 sličicami na sekundo pri razločljivosti 4K, pri polni visoki razločljivosti pa gre lahko do 120 fps (prej 60).

Objektivi se tokrat ponašajo s premazom, ki ga je prispevalo podjetje Zeiss in na bi zmanjšalo odbleske.

Objektivi kamere so trije, poleg pa je še globinsko tipalo za boljše ostrenje in digitalne trike. Glavni objektiv ima goriščnico 24 mm in pod sabo bistveno večje tipalo kot pri prvi generaciji, saj ima slednje površino 1/1,7 palca, kar je bila nekoč običajna velikost za boljše žepne fotoaparate (denimo Canonovo linijo S). Ultraširoki objektiv ponuja 16 mm in tipalo velikost 1/2,55 palca, kar je enako, kot lansko glavno tipalo. Teleobjektiv pa ima 70 mm goriščnico, kar ustreza približno trikratni povečavi, je pa tu tipalo najmanjše. Vsa imajo po 12 milijonov pik, torej Sony za svoj paradni telefon še ni uporabil nečesa z večjim številom megapik. Če bodo rezultati dobri, nič narobe.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Xperia 1 II bo naprodaj »spomladi«, cene pa še niso razkrili. Vendar, če bo res 1200 evrov, kot je slišati, bo to še ena v vrsti cenovnih neumnosti japonske korporacije in bo telefon že vnaprej obsodila na neuspeh, ne glede na vse njegove vrline.

Spomladi pride v prodajo tudi Xperia 10 II, prav tako podobno, a bistveno nadgrajena v primerjavi z lani. Šestpalčni zaslon je tokrat vrste OLED, procesor je nekoliko hitrejši, pomnilnika več, foto-video sklop s tremi objektivi prav tako posodobljen. Pri Xperiji L4 pa so glede na L3 ohranili procesor, vendar povečali shrambo, baterijo in zaslon (LCD s 6,2 palca), dodali ultraširoki objektiv in malo posodobili obliko. Lahko ta trojica Sonyju prinese kaj več uspeha na prodajnih policah? Nastavki so, toda prave bodo morale biti tudi cene.

Fotografije: Sony

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja