Sonyjeva telefona Xperia 1 III in Xperia 5 III imata že skoraj pravi optični zum
Matjaž Ropret 14. aprila 2021 ob 13:06

Sony je za razliko od prejšnjih let, ko je telefone predstavljal postopno, tokrat obelodanil tri ključne modele naenkrat. Res pa bodo Xperia 1 III, Xperia 5 III in Xperia 10 III prišli v prodajo šele v začetku poletja. Prav tako se ne razlikujejo enormno od lanskih predhodnikov, imata pa prva dva zelo zanimiv teleobjektiv z dvema goriščnicama.

Najdražji modeli iz linije Xperia že nekaj let pretežno nagovarjajo fotografe, snemalce in druge ustvarjalce vsebin, saj Sony ne sledi ostalim proizvajalcem z močnim poudarjanjem načina HDR in »umetne inteligence«, temveč poskuša uporabnikom ponuditi podobno orodje, kot ga dobijo s fotoaparati iste znamke. To pomeni osredotočanje na hitro samodejno ostrenje s slednjem očem, obilico ročnih nastavitev, fotografiranje v načinu RAW in snemanje v »kinematografskem« načinu. Telefoni, vključno s tistim iz srednjega cenovnega razreda, tudi nimajo nesmiselnih objektivov za bližinsko fotografijo in nizkoločljivostnih tipal za »globino«. Pri vseh je »zgolj« kombinacija treh »osnovnih« objektivov – glavnega, ultraširokokotnega in teleobjektiva.

Tako 1 kot 5 tretje generacije imata po tri tipala z 12 milijoni pik, enako kot že predhodniki. Razlike je pri teleobjektivu, ki ima tokrat premične leče, zaradi česar lahko uporabnik spreminja med goriščnicama 70 in 105 mm (preračunano na format 35 mm). Ni še čisto pravi zum z zveznim spreminjanjem goriščnice, a vendar Sony doseže nekaj podobnega, za kar ostali proizvajalci vgrajujejo dva objektiva (dve »kameri«), z enim samim. Optična povečava sicer ni tako velika (4,4x in 3x), toda skupen optični nabor, če upoštevamo še ostala objektiva, je točno tak, kot si ga želijo fotografi – 16, 24, 70 in 105 mm. Video je mogoče snemati v 4K (za 8K pač ni dovolj pik na tipalih) s 24, 25, 30, 60 ali 120 sličicami na sekundo, tudi v »kinematografskem« razmerju 21:9.

Xperia 1 mark 3 (kot se prebere rimska trojka) ima sicer znova 6,5-palčni zaslon OLED z ločljivostjo 4K (razpotegnjeno, seveda) in podporo za sliko HDR, a za razliko od lani tudi z osveževanjem 120 Hz in 240-kratnim zaznavanjem dotikov vsako sekundo. Na obeh straneh zaslona, ki ga pokriva steklo Gorilla Glass Victus, sta stereo zvočnika, ki se ponašata s podporo za Dolby Atmos. Oblika je znova sonyjevsko oglata, vendar se na kotih vseeno zdi dovolj dovolj zaobljena, da ne bi smela biti neudobna med uporabo.

Xperia 5 III je manjši telefon, čeprav še vedno ne kakšen Compact ali Mini, zato je tudi zaslon manjši, meri 6,1 palca v diagonalo. In premore »zgolj« polno visoko ločljivost, steklo pa je Gorilla Glass 6. Oba telefona poganja Snapdragon 888, kar seveda pomeni tudi podporo za 5G, se pa razlikujeta v pomnilniku. Enica ima namreč 12 GB delovnega pomnilnika in 256 GB prostora za podatke, petica pa 8 GB delovnega in 128 ali 256 GB podatkovnega pomnilnika. Baterija ima pri obeh kapaciteto 4500 mAh in se polni s 30W, ustrezen polnilnik bo priložen. Xperia 1 III bo omogočala tudi brezžično polnjenje, 5 III pa žal ne. Bosta pa oba modela zatesnjena pred vodo in prahom (IP68).

Trenutno napovedani začetek prodaje je »v začetku poletja«, cen pa še ni razkrili. Ugibam, da bo večji model stal približno toliko kot Samsung Galaxy S21 Ultra, manjši pa mogoče sto ali dvesto evrov manj.

Zraven so predstavili še model Xperia 10 III, ki se ponaša s 6-aplčnim zaslonom OLED HDR polne visoke ločljivosti. Tudi tu so obdržali nekatere lastnosti premijske dvojice, denimo zaščito ohišja po standardu IP68, podporo za 5G in baterijo kapacitete 4500 mAh. Prav tako bo uporabnikom na voljo foto-video sklop s tremi objektivi, seveda prilagojen srednjemu cenovnemu razredu, pri čemer bo teleobjektiv imel dvakratno optično povečavo. Procesor je Snapdragon 690.

Tudi za ta telefon vemo le to, da ga lahko pričakujemo poleti. Če se bo cenovno umestil nekam tam, kjer je Samsungov Galaxy A52 5G, bi znal biti konkurenčen.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja