Sonyjev RX100 je končno uporaben za resno ukvarjanje z videom
Matjaž Ropret 27. julija 2019 ob 06:50

Novo vroče poletje, nov vroč Sony RX100. Eden najbolje prodajanih in najbolj prepoznavnih fotoaparatov japonskega proizvajalca vstopa že v sedmo generacijo. Znova so vanj vgradili dobesedno vso tehnologijo, ki jo premorejo in jo lahko tudi stlačijo v tako majhno ohišje, a v resnici bi bilo dovolj, če bi dodali en samo, majhno lastnost, ki bi jo morali že zdavnaj, ni nikakršna novost in tudi skoraj nič ne stane.

Glavna pridobitev RX100 VII ni nič drugega kot vhod za zunanji mikrofon. Klasičen 3,5 mm priključek, ki vlogerjem in drugim snemalcem omogoča, da vanj vtaknejo kabel nečesa, kar bo zajemalo bistveno boljši, čistejši, lepši zvok od vgrajenih mikrofončkov. Že res, da je RX100 življenje začel kot super-duper žepni pripomoček za fotografe, toda že nekje od štirice naprej, ko so dodali snemanje 4K, je zelo uporaben tudi za videografske namene. Bolje rečeno, bi bil, če ne bi imel dveh omejitev. Eno so s petico in še bolj šestico odpravili, to je bilo pregrevanje med zajemanjem slike 4K. Drugo pa so eliminirali zdaj, ko so končno omogočili uporabo kakovostnega mikrofona. Vendarle ne bo treba klicat direktorjev na zagovor.

Seveda pa Sony te pridobitve izpostavlja prav na glas. Navsezadnje bi s tem tudi priznal, da doslej ni bilo dobrega razloga za izključitev mikrofonskega vhoda s seznama lastnosti, razen dajanja prednosti večjemu in dražjemu RX10. In seveda bi si od nove eriksstotice želel še kakšne novosti. Denimo 4K pri 60 sličicah na sekundo in še kakšne izboljšave pri videokodekih, spodoben HDR v slogu pametnih telefonov pri vsakdanjem fotografiranju in več nastavitev prek koleščkov in tipk. Pa mogoče vrnitev svetlobno močnejšega objektiva s krajšim zumom.

Sony ni izpolnil nobene od teh želja, je pa marsikatero drugo, ki so jih morda izražali ostali uporabniki. Ali pa morda inženirji in nabavniki komponent. Izpopolnjeno je tipalo, še vedno enopalčno in z 20 milijoni točk, vendar menda razvito na novo, kajpak »zloženo« (angl. stacked), torej z vgrajenim pomnilnikom za shranjevanje ultrapočasnih posnetkov in druge trike, pri čemer pomaga tudi novi procesor Bionz X. Najbolj se hvalijo s hitrostjo delovanja kot pri profesionalnem aparatu Alpha 9, saj lahko RX100 VII zajame do dvajset fotografij na sekundo, brez zatemnitve iskala, in opravlja do 60 izračunov ostrenja na sekundo. Podobno kot a6400 lahko ostri s sledenjem oči, kar je prav tako zelo fino za vlogerje. Že res, da se zaslon znova da obrniti naokrog, toda uporabnik med snemanjem ne more dobro oceniti, ali je njegov obraz izostren ali je fotoaparat s točko ostrenja odtaval kam drugam. Kadar jo drži na očeh, je uspeh zagotovljen. Sicer pa ima za ostrenje aparat 357 točk za fazno zaznavanje in 425 točk za zaznavanje kontrasta, za določitev pravega »fokusa« pa menda potrebuje vsega dve stotinki sekunde.

Objektiv ostaja tak kot pri prejšnji generaciji, kar pomeni razpon od 24 do 200 mm in vrednosti goriščnice od 2,8 do 4,5. Uporaben razpon, a za profesionalno uporabo malo manj uporabna svetlobna moč. Za snemanje videa so pravzaprav uvedli kar nekaj novosti. Boljše je umirjanje slike med snemanjem, naprednejši so profili za nevtralno snemanje (HLG, S-Log, …), ki omogočajo poljubno popravljanje barv v postprodukciji, shranjevanje podatkov o snemanju navpičnega videa (vertical video).

Z novo generacijo tako RX100 postaja še bolj vsestranski in še bolj zmogljiv mali foto-video stroj. Kar odraža tudi priporočena cena – 1300 evrov. Ampak, res, če bi imel vhod za mikrofon, bi bil za večino čisto dovolj vsak iz te serije od petice naprej (štirica ima res težave s pregrevanjem). Za fotografske namene pa je pravzaprav dober čisto vsak, odvisno je samo, kateri objektiv ti najbolj ustreza.  

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja