Sonyjev mali foto-video posebnež
Matjaž Ropret 1. septembra 2017 ob 06:14

Družina fotoaparatov RX zadnja leta postavlja letvico, ki jo poskušajo ostali proizvajalci zvišati oz. preskočiti. Sony je z RX100 in tudi RX10 utemeljil nova razreda naprav, ki sta sprožila precej posnemanja, a so originali še vedno pred vsemi. Morda utegne biti tako tudi z RX0, četudi bi mogoče na prvi pogled izgledalo, da je to neke vrste odgovor na male akcijske kamere Gopro Session. Pri telefonih Sony nima takega vpliva, vleče pa svojo zgodbo, ki jo je zastavil že pred leti, in novinca XZ1 in XZ1 compact sta dobra primera te strategije.

RX0 je majhen aparat, skoraj kocka (je daljši kot širši) s precej miniaturnim zaslonom in nekaj tipkami na zadnji strani. Gre v vsak žep in ga res ni težko imeti pri sebi. V bistvu naj bi bil namen, da bi jih imel pri sebi več, jih povezal v sistem, kar napravice omogočajo, in z njimi zajemal različne atraktivne učinke. V vsakem primeru pa je verjetno najmanjši aparat oz. kamera z enopalčnim tipalom, ki tudi tehta zgolj 110 g. V Sonyju pravijo, da dokazujejo, kako majhen je lahko »premijski« fotoaparat.

Tipalo ima 15,3 milijone točk, kar pomeni, da so ga razvili na novo in niso uporabili obstoječih iz modelov RX100 in RX10. Objektiv brez umirjevalnika ima preračunano goriščnico 24 mm in konstantno zaslonko f/4, nanj je mogoče privijati filtre. Možnost zajemanja 16 posnetkov v sekundi, snemanja videa v polni visoki razločljivosti z nestisnjenim tokom podatkov čez HDMI in superpočasnih posnetkov s tisoč sličicami na sekundo dokazujejo, da gre za spdoben foto-video stroj. Je tudi vodotesen do 10 m pod vodo in odporen na udarce. Če kaj vzbuja pomisleke, je to uporabniški vmesnik, ki se je v prvem kratkem preizkusu zdel nekoliko neintuitiven, medtem ko mali zaslon ne moti. Aparat ne bo poceni, saj bo predvidoma stal 850 evrov.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

 

Oba nova Sonyjeva telefona sta naslednika modelov, ki ju je japonsko podjetje v Berlinu predstavilo lani. XZ1 in XZ1 compact se od predhodnikov ne razlikujeta pretirano. Oblikovanje sledi istim smernicam, samo nekoliko drugačne robove in postavitev tipk so uporabili tokrat. Oba imata najzmogljivejši Qualcommov procesor Snapdragon 835 in zaradi tega tudi možnost ultrahitrega povezovanja v omrežja LTE, ki ga slovenski operaterji šele testirajo. Tako se Sonyjev kompaktnež, še eden redkih majhnih telefonov sploh, vrača v višji razred, potem ko je bil lanski X compact prej telefon srednjega razreda. Vrnili so mu tudi vodotesnost, ki je večji brat nima.

Telefona si delita fotoaparat, ki je v osnovi zelo podoben tistemu v XZ Premium. XZ1 ima zaslon diagonale 5,2 palca polne visoke ločljovosti s podporo načinu HDR, mali compact pa vztraja pri 4,6-palčnem zaslonu HD. Oba telefona prideta v prodajo že v kratkem, verjetno tudi v Sloveniji. In bosta tudi prva nasploh, ki bosta imela naložen najnovejšo različico sistema Android 8.0 Oreo.

Sony je predstavil tudi nove »visokorazločljivostne« slušalke z odpravljanjem šumom. Ene od njih so ušesni čepki, popolnoma osvobojeni žic, druge so na ovratnem obroču, tretje pa so dokaj klasičen čezušesni model. Vse pa imajo tehnologijo samodejnega prilagajanja, katere zvoke iz okolice uporabnik sliši, če ima vključeno odpravo šumov. Da ne zamudi pomembnega obvestila na letališču ali česa podobnega. Sony vsekakor dokazuje, da je v marsičem tehnološkem še vedno pred konkurenco, samo občasno tega ne zna zaviti v dovolj prepričljivo in cenovno atraktivno celoto.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja