Sony Xperia XA1: Prijeten nizkocenovnež z dobrim fotoaparatom
Matjaž Ropret 26. septembra 2017 ob 08:36

Začetek je pri Xperiji XA1 kar obetaven. Telefon ne deluje prevelik, predvsem je kar ozek za današnje čase, ko se komaj še najde kakšen z manj kot sedmimi cm širine. Celotna pojava, dolga in ozka, z drugimi besedami razpotegnjena, je precej v trendu, tudi materiali niso napačni. Ampak je hitro vidno, da tu ni trendu enakovrednega zaslona, ampak je na vrhu in na dnu veliko praznega prostora. Učne snovi o raztegovanju zaslona čez celotno sprednjo površino pri Sonyju še niso jemali, znajo pa Japonci vgraditi kakšno drugo naprednejšo tehnologijo tudi v poceni telefon.

Sony Xperia XA1
  • Oblika in izdelava
  • Zaslon
  • Fotoaparat
  • Delovanje
  • Programska oprema
  • Cena
3.6

Naj kupim?

V tem razredu so kompromisi neizbežni in XA1 jih sklepa kar precej. Je prijetna, ima določene adute, vseeno pa se da najti bolj izpopolnjene telefone za podoben denar.

V tokratnem primeru je to fotoaparat. Tipalo s 23 milijoni točk že poznamo iz nekaterih starejših modelov. Številka je seveda pretirana, a to je tipična sonyjevska odločitev. Seveda se da fotografirati tudi z manjšo ločljivostjo. Glavno je, da so rezultati večinoma boljši, kot jih zmorejo drugi telefoni tega cenovnega razreda. Navkljub znova tipični pretirani obdelavi signala je detajlov več kot pri konkurenci in fotografije izpadejo bolj živo, medtem ko marsikateri drug mobilnik ustvarja dokaj medle posnetke. Še bolj je razlika vidna v slabi svetlobi, saj pri XA1 barve ne zbledijo tako hitro in tudi ni takoj vse zmazano. Video se sicer ustavi pri polni visoki razločljivosti, kot je še vedno običajno v tem razredu, je pa lep in dokaj dobro umirjan. Tudi sprednji fotoaparat je kar spodoben za kakšen selfi podnevi. Če foto-video delu lahko kaj zamerim je to rahla počasnost in ne najbolj priročen uporabniški vmesnik.

Zaslon bi lahko bil večji, to je jasno. Petpalčni z ločljivostjo 720p sicer zadostuje za osnovne potrebe in tudi njegova svetlost je dobra, toda v primerjavi z marsikaterim drugim izgleda kot iz leta 2014. Odločitev, da ga nekoliko ne raztegnejo se še toliko bolj izkaže za varčevalno ob odkritju, da reži nad zaslonom in pod njim ne vsebujeta zvočnikov kot pri dražjih Xperijah, ampak sta lažni. Edini zvočnik je na spodnji strani ohišja in čeravno ni slab, tudi ni nič posebnega. Skupaj z enako neizstopajočim ekranom je jasno, da to ni telefon za resne konzumente youtuba ali netflixa.

Za koga je, ni treba prav veliko ugibati. Ciljna skupina so manj zahtevni kupci, ki pa vseeno radi občutek konkretno in kakovostno izdelanega telefona s še kakšnim bonbončkom. Denimo spodobnim fotoaparatom. Škoda je, ker s Sonyju niso odločili še za kakšen malo zmogljivejši procesor, saj Mediatekov Helio P20 komaj dohaja vse zahteve današnjih uporabnikov. Nekaj česa je vse skupaj kolikor toliko tekoče, pot se za nekaj sekund vse skupaj ustavi, nakar spet steče do naslednje prekinitve. Že Helio X20 istega dobavitelja bi bil precej boljša izbira, kakšen od Snapdragonov serije 6xx pa seveda še toliko bolj. A izbiro je narekovala cena in treba se je sprijazniti s kompromisom. Ki pa vsaj pomeni dokaj dolgo trajanje baterije.

Še en kar velik spregled je manjkajoči čitalnik prstnih odtisov. Telefon je resda na pogled zelo podoben ostalim Xperija, toda kjer je pri drugih ob strani podolgovata tipka za vklop s tipalom za prepoznavo odtisov, je tu samo tipka v slogu prvih modelov družine Z. Škoda, kajti s čitalnikom bi XA1 veliko lažje priporočil kot brez njega. Mislim, da je dobro delujoča biometrična avtentikacija, od teh pa je prstna še vedno pred vsemi ostalimi, danes nujna v katerem koli mobilniku.

Nekaj lastnosti tega sonyja je tudi presenetljivih za cenovni razred. Solidno, nedrseče ohišje sem že omenil. Tudi priključek USB-C je, kot sem že enkrat poudaril, dobrodošla vključitev v model nižjega razreda. Ne manjkajo niti ostale nujne pritikline, kot sta NFC in izhod za slušalke. Android je dokaj aktualen, čeprav še ne Oreo. In tudi uporabniški vmesnik moderen, na žalost skupaj z obvezno gomilo prednaloženih in neodstranljivih aplikacij. Taka je Sonyjeva politika že leta.

Xperia XA1 tako za približno 270 sploh ni napačen telefon. Izstopa s fotoaparatom, trajanjem baterije in enoročno prijaznostjo, toda procesor, majhen in nizkoločljivostni zaslon ter izpuščen bralnik prstnih odtisov dajejo priložnost bolj uravnoteženim in dovršenim primerkom.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja