Sony Xperia 5: Premalo je zgolj vzbujati simpatije
Matjaž Ropret 19. novembra 2019 ob 13:07

Sony je letos v iskanju poti do preporoda poskusil nekaj novega. Lahko mu čestitam za vztrajnost in pogum, ne zdi pa se mi, da bi njegovi ultra visoki telefoni povzročili kakšno razburjenje med kupci. Manjši od dvojice iz višjega cenovnega razreda, Xperia 5, je vsaj simpatičen in nasploh ni napačen, še vedno pa ni brez določenih, zelo očitnih pomanjkljivosti, in vsaj dvesto evrov preveč zahtevajo zanj.

Filozofija Xperij z letnico 2019 je v zaslonu z razmerjem 21:9. Kar je mogoče na začetku leta še delovalo kot posebnost, zdaj pa so se mnogi drugi proizvajalci temu že približali ali celo izenačili, pri čemer njihovi telefoni na pogled niso tako zelo razpotegnjeni, ker so poskrbeli za čim manj »čela« in »brade«. Sony se že tradicionalno temu ne posveča veliko pozornosti in pušča kar precej roba pod zaslonom in nad njim. Nekoč so tja vgrajevali solidna stereo zvočnika, zdaj pa so spodnjega premestili na dno, tako da ima vse skupaj še malo manj smisla. Po drugi strani pa ni kakšne neatraktivne zareze. Končni učinek je tak, da je telefon praktično enako dolg kot večina današnjih modelov, le nekoliko ožji je pri 6,1-palčni diagonali zaslona. Zato ga je lahko držati in uporabljati, kljub precej oglati in ne ravno prijetni obliki. Kovinsko-stekleno ohišje je zdaj že standardna zasnova, Japonci so jo implementirali dobro, zagotovili so tudi zatesnitev pred vodo in prahom po standardu IP68, kar je že tradicionalno močna plat Xperij, žal pa so pozabili na brezžično polnjenje.

Na sprednjo stran so tokrat namesto zaslona 4K, kot ga ima Xperia 1, vgradili malo bolj »klasičen« OLED z razširjeno polno visoko razločljivostjo. Ta je še vedno zelo lep, podpira prikaz vsebin v načinu HDR in se sploh za filme ali videe, ki so posneti širokozaslonsko (mislim na razmerje, večje od standardnega 16:9), zelo izkaže. Vsebina ni nič odrezana in dobi drugačno razsežnost, četudi ima danes večina mobilnikov razmerja zaslonov nekje med 18:9 in 19:9. Nekaj dodatne »širine« se vendarle pozna. Na srečo se pri običajni vsebini in pri tipkanju tudi ne opazi, da je zaslon v primerjavi s kakšnim drugim malo ožji. Dodatna višina pa je uporabna še za hkratno uporabo dveh aplikacij. To je že pred leti prvi ponujal Samsung, nato je Google funkcionalnost vgradil v sam operacijskih sistem, a se še vedno ni povsem prijela. Z Xperijo 5 bi se mogoče lahko, a se bojim, da jih bodo prodali premalo. Kot rečeno ima telefon še vedno stereo zvočnika, samo enega obrnjenega proti uporabniku, drugega pa vstran. Kljub temu je učinek soliden, pa tudi zvenita kar dobro, če že nista med povsem najboljšimi. Zanesljivo ju prekašajo zvočniki v iPhonih, Razerjih in še kateri.

Točka, na kateri so Sonyjevi telefoni v zadnjih letih najbolj zaostajali za konkurenco in kjer je bilo tudi največje neskladje med obljubami in realnostjo, je nedvomno fotografija. Navkljub vrhunski strojni opremi (vsaj tipalom, verjetno pa tudi objektivom) in obilici znanja s tega področja, ki obstaja znotraj podjetja, so bili rezultati doslej za razred slabši od najboljših v enakem cenovnem razredu. Tokrat so kar konkretno boljši od prejšnjih poskusov, še vedno pa zaostajajo za vodilni, predvsem pa so nekonsistentni. Sony je sicer ujel trend in vgradil tri objektive, poleg standardnega še tele in ultraširokokotnega (edini, ki vztraja, da sta dovolj že dva, je očitno Google pri svojih Pixlih). Slednji ima precejšnje težave z ostrino na robovih, kar se znajde tam, izpade zmazano. Teleobjektiv pa je presenetljivo dober, lepo izriše podrobnosti in izkazuje malo »mehkobe«, ki običajno pesti ta del fotoaparata. Oba pa izpljuneta fotografije z manj izrazitimi barvami in slabšo dinamiko kot glavni.

S tem bo večina uporabnikov še vedno zajela največ fotografij. Upravičeno. Njihova kakovost je napredovala v primerjavi s prejšnjimi Xperijami, žal pa precej niha. Določeni posnetki so lahko na zelo visokem nivoju, drugi pa konkretno presvetljeni (Sony še vedno ne pozna načina HDR, temveč njegovi telefoni pri fotografiranju v protisvetlobi prepoznajo motiv kot »svetloba v ozadju«) ali neostri. Kar je še posebej opazno ponoči. Niti »nočnega načina« še niso posvojili pri japonskem podjetju, so pa za fotografiranje v mraku ali temi raztegnili čas zajemanja, zraven pa se zanašajo na optično umirjanje slike. Določeni rezultati so zelo dobri, drugi pa tudi precej slabi. Tako je bolj ali manj vedno treba preveriti, kaj je fotoaparat spravil skupaj in po možnosti poskusiti še enkrat (če motiv čaka). To pa je rahlo zoprna situacija. Xperia 5 mi je v marsičem všeč, zna tudi zajeti res dobre fotografije, toda v tem času, kolikor sem jo imel v žepu, me ni prepričala, da ji v fotografskem pogledu lahko zaupam. Prav zaupanje, da fotoaparat ne bo zgrešil več kot dvakrat, mogoče trikrat v stotih poskusih, pa je zame ključno. Na žalost se Sonyjev izdelek ni približal takemu deležu uspelih posnetkov.

Sony Xperia 5
 • Oblika in izdelava
 • Zaslon
 • Fotoaparat
 • Delovanje
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • Cena
3.7

Naj kupim?

Xperia 5 je po dolgem času spet simpatičen in vsesplošno soliden Sonyjev telefon. Na žalost pa ni niti odličen (kot bi za zahtevano ceno moral biti) niti cenovno ugoden (kot bi narekovale določene manjkajoče lastnosti). Če bo za črni petek kje znižan za približno dvesto evrov, bo dober nakup, sicer pa si tega priznanja ne zasluži.

Za snemanje videa je ta telefon zanimiva izbira. Ne samo, da ponuja različne poglede in je kvaliteta posnetkov na visokem nivoju – nekje tam kot jo ponujajo lanski Applovi telefoni – veliko je še možnosti nastavljanja in uporabe različnih učinkov. Tudi z namensko »kinematografsko« aplikacijo. Pa snemanje v načinu HDR je na voljo, čeprav to priporočam samo tistim, ki vedo, kaj delajo in kje bodo te posnetke gledali, kajti na običajnem monitorju ali televizorju bo to izpadlo čudno. Možno je snemati s »filmskimi« 24 sličicami na sekundo, poleg bolj standardnih 30, toda 60 sličic pri razločljivosti 4K za bolj gladko akcijo manjka. Tudi v tem je Sony bolj ali manj osamljen v družbi Googla, ostali so to možnost v tem cenovnem razredu že ponudili. Sprednji fotoaparat z osmimi milijoni točk pa je tudi precej spregledana lastnost, tam je, ker je pač taka tradicija.

V preteklosti smo videli precej Sonyjevih »kompaktov«, malih telefonov s strojnimi lastnostmi velikih. Dotičnega sicer ne oglašujejo v tem slogu, toda glede na model Xperia 1 bi bila taka primerjava kar ustrezna. Tudi skoraj nič ni okrnjen. Zmogljivosti je dovolj, prav tako pomnilnika (6/128 GB) in še reža za kartico je ostala, kar je dandanes že velika redkost. Prepoznava prstnih odtisov je ob strani in je večinoma delovala dovolj dobro, četudi malenkost manj zanesljivo, kot denimo pri čitalnikih na zadnji strani, kadar sem imel telefon v roki. Ko je ležal na mizi, pa je bilo odklepanje večja loterija. Čitalnik ni hkrati tipka za vklop in izklop (kot je denimo pri Huaweiju Nova 5T ali Honorju 20 Pro). Skoraj raje bi videl, da bi bila. Prav tako bi si želel nekoliko večje baterije. Obstoječa ni premajhna, zlahka zdrži cel dan, za kaj dosti več pa se nanjo ne gre zanašati in ker ni možnosti brezžičnega polnjenja (je pa hitro žično), bi nekaj dodatne kapaciteta za mirno uporabo prišlo prav. Sony je že pred časom precej omilil svoje preoblačenje Androida in zdaj še nameščanje nepotrebnih aplikacij, s čimer pretiravajo le še kitajski proizvajalci. Telefon sicer še ni imel desetice, a naj bi ta prišla v bližnji prihodnosti.

Xperia 5 je končno spet Sonyjev telefon, ki mi je toliko všeč, da bi ga lahko uvrstil med kandidate za nakup. Je simpatičen za uporabo, ima lep in še vedno poseben zaslon, tudi precej izboljšan foto-video sklop. So pa na žalost prisotne težko obhodne pomanjkljivosti. Pri fotografiranju je aparatu težko zaupati in določeni konkurenti so tudi glede same kakovosti (kadar Sonyju uspe, kakor najbolje zmore) še vedno spredaj, za zahtevanih 750 evrov ali tam nekje (priporočena Sonyjeva postavka je bila sicer 800 evrov) pa bi moral telefon ponujati še kaj in vsaj v nečem izstopati. V tem cenovnem razredu ima iPhone 11 izvrstne kamere (za foto in video), Galaxy S10 pa celoten paket, od zaslona do vseh lastnosti, na katere kupec lahko pomisli, in podobno velja za ne dosti dražja (in pri vseh operaterjih dosegljiva) P30 Pro ter Galaxy Note10. Tudi operaterji so očitno presodili, da je prodajnega potenciala premalo. V prosti prodaji bi se telefon lahko boril z Oneplusi in podobnimi »kitajci« v razredu do največ 600 evrov, toda Sony se je vedno cenil višje in (tudi) to ga je pripeljalo do današnje, povsem obrobne vloge v svetu pametnih telefonov.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
11 komentarjev
 • 200€ predrag? Kaj pa potem porečete na nove eplčke, korejska in kitajska ja*ca?
  Sony ima daleč najboljšo uporabniško izkušnjo, in ko se enkrat navadiš nanjo, ne greš več nižje. Eplčki in Samsungi nato zgledajo kot igrača – nenazadnje to dokazuje tudi povprečna starost uporabnikov, ki te telefone, še posebej jabolka, preizkusijo v trgovini, ta je med 5 in 7 let.
  Tudi kamera zahteva malo več znanja za uporabo, HDR ima v ročnem načinu in še zdaleč ni tako agresiven kot “Instagram-ready” pri drugih, bolj popularnih znamkah, ki ciljajo na populacijo 5-7 letnikov.

 • Zelo dobra ocena. Kar je neverjetno je to, da kljub temu da skoraj vsi proizvajalci uporabljajo njihove senzorje, skoraj vsi boljše “natweekajo” software. Sony je z mobilniki v prostem padu in gre po poti HTC-ja. Nikoli nisem razumel visokoleteče cenovne politike enega ali drugega.
  Tudi če ne bi bilo morja kitajcev, ki v telefone za 150€ spravijo vse za oceno “prav dobro” bi bil Sony s tem pristopom in temi cenami na smetišču. In kar še naprej rinejo v premium razred. Jah….so jim pač drugi odvzeli ves tržni delež.

  • Kako to, da so Sonyjevi telefoni najslabši fotoaparati od bolj ali manj vseh (izmed uveljavljenih znamk) s Sonyjevimi tipali, je res večni misterij. Kot tudi, čemu se vodilnim v tem podjetju vedno znova zdi, da je upravičeno za te izdelke zahtevati najvišje zneske.

   • Zato, ker spolirana in z nenaravnimi barvami nabita slika pač služi insta zombijem. To pač zahteva trg (IQ množice pa ustreza IQ-ju njenega najšibkejšega člena), in to dobi od treh vodilnih znamk.
    Se vam njihova cena zdi sprejemljiva?
    Sony ima morda malo več šuma, zato pa več detajlov in ne zgleda kot da je lepotilni način vselej na on.
    Sony je classy, že od Z linije naprej, tudi oblikovno nikogar ne kopira, ima lastne funkcije, kot npr xperia assist, battery care, ki omogoča da je po skoraj 2 letih screen-on-time od enega polnjenja enak kot na začetku, ima najboljše zaslone na trgu, pregleden, hiter in uporaben android, ipd, da ne naštevam, zakaj je vreden vsakega centa od 800€.

    • Ne bom se spuščal v prerekanje, sploh ne ob takem zaničljivem odnosu, toda problem Sonyjevih telefonov je v tem, da počnejo ravno nasprotno od teh trditev. Zaradi agresivnega odpravljanja šuma se izgubljajo detajli. Poleg tega je dinamika običajno povprečna, pa tudi osvetlitev kar radi ocenijo napačno. Najboljših zaslonov Sony nikoli ni imel, nekateri v preteklosti so bili prav komično slabi glede na vso hvalo, ki jim jo je pel marketing, njihov Android pa je bil do leta ali dveh nazaj poln nepotrebne slame. V najslabših časih sem naštel okrog dvajset aplikacij, ki jih ni nihče potreboval in se jih ni dalo odstranit.

     • Pozdravljeni,
      Ne vem, kje ste naleteli na zaničljiv odnos, morda ob pripombi, da vas plačuje kdo od največjih treh proizvajalcev. Se opravičujem.
      Mislim pa, da ni opravičila za zaničevanje Sonyja z vaše strani. Morda je včasih res bilo tudi kaj navlake, sam sem se skliceval bolj na modele od Xz2 naprej, kjer je android bliskovit, uporaben in ravno prav nasičen, ne kot korejska in kitajska jajca.
      Da ne omenjam vseh Sonyju lastnih funkcij – eye tracking autofocus, slow motion 960fps (drugi so ga povzeli zgolj zaradi sonyjevih senzorjev), dynamic vibration – mogoče še komu zdi gimmick, a je tu, je original in ne posnema nikogar. Sony je dal ogromno smartphone industriji. Tako kot HTC pred njim.
      Časi so takšni, kot so. In tudi če je povprečen uporabnik Xperie star 40 let, je še vedno 32 let starejši v povprečju kot uporabnik jabolka ali njegove kitajske kopije na H. Tja pač romajo mastni marketinški vložki in tam se še kaj prime. Kdor je spoznal resnico, drži roke stran.

     • Znova zaničujete uporabnike Appla in Huaweija, češ da so otročji ali ne vem kaj. Nobene uradne statistike ni, ki bi potrjevala vaše trditve o povprečni starosti kupcev, da ne govorim o tem, kaj še poskušate prikazati s tem. Moje in Marjanove ocene temeljijo na konkretnih primerjavah in izkušnjah, tu pa se žal Sonyjevi telefoni že leta ne izkažejo najbolje. Če proizvajalec zanje zahteva enako ceno kot konkurenca, mora tudi ponuditi enako kakovost in lastnosti, pa jih večinoma ne. Kolikor so mi ti telefoni lahko všeč, pač ne morem mimo tega, da je razmerje med kakovostjo in ceno slabo in da v določenih pogledih (fotografija je eden od njih, a mogoče najbolj pomemben) enostavno zaostajajo. Tudi prodajni rezultati kažejo, da je percepcija potrošnikov enaka.

  • Lahko plačuješ 1000€+ za telefon z natweekano kamero ki dela insta-ready ultra-over-saturated slike, in se ti obenem cena zdi “ravno pravšnja”. Tisti, ki uporabljamo Xperie dlje časa, veko, zakaj nikoli nebi šli k Samsungu, applu ali Kitajcem, in da, pripravljeni smo plačati 800€ za kvaliteto. Predvsem pa za uporabniško izkušnjo, ki je edinstvena. Kako jim uspe Android narediti ne preveč dolgočasen a hkrati zelo hiter in uporaben, je čudež, da ne omenjam xperia assista, sonyju lastnih aplikacij kot npr sketch, album, ipd.
   Triluminos zasloni so tako ali tako najboljši na trgu, pa ne (samo) zaradi 4K. Hipersaturirani amoledi na drugih telefonih so nula proti triluminosu.
   Kdor uporablja Xperio pač razume kaj govorim, na tem forumu pa še naprej nabijajte v glas tistih, ki vas plačujejo, in ki si širijo tržne deleže v populaciji 8-12 let.

   • Pozdravljeni,
    Glede povprečne starosti res nimam podatkov, lahko pa ocenim, kdo se za nakup zanima, saj sem veliko časa v Mediamarkt trgovinah v tujini, in ja, ob razstavljenih iphonih slonijo 6-9 letniki, takšna je realnost.
    Morda Sony nima najboljših zaslonov, to je subjektivno. Nekomu so pač všeč ultra-mega nasičeni kontrasti samsungov, sem probal in me po njih pečejo oči, Sonyjev Triluminos pa je dovršena tehnologija zaslonov, ki ji ni para. Boste rekli tudi, da Sony nima najlepših zaslonov na televizorjih?
    Sicer pa obstajajo tudi objektivne meritve. Najbolj pomembna – ppi. Mi lahko razložite, kako lahko zadnji modeli vodilnih znamk – iphone 11, Note 10 in Mate 30, komajda prilezejo čez 400ppi, če sploh?? Da ne govorimo o iphonovi sramoti – 326ppi.. Leta 2019… Samo ekstremno nepoučen posameznik lahko kupi tak telefon, in bojim se, da je takih na trgu največ.. Zato pa je vložek v marketing tako pomemben in daje rezultate, žal.
    Nisem želel izraziti dvoma v vašo strokovnost. Je pa na YouTubu veliko primerjav kamer zadnjih Xperij z zadnjimi Galaxyji, in v mnogočem zmaga Sony.

 • G. Matjaž, tole z displayem pa še nekaterimi stvarmi ste pa tok mim udaru… Sony edino kar nima močnega marketinga v mobilni industriji, drugo ma vse Oz. še boljše kot konkurenca, bodmo realni…

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja