Sony Xperia 10: Narejen na srednjeveški natezalnici
Marjan Kodelja 22. aprila 2019 ob 09:06

Sony poskuša z zaslonskim razmerjem 21:9 ponuditi nekaj, česar nima nihče in ponovno vzbuditi zanimanje za svoje telefone. Xperia 10 je tako že drugi model s takšnim zaslonom, a prijaznejši do denarnice.

Pred desetimi leti je tedaj še evropski Philips z veliko medijskega cirkusa predstavil televizor Cinema 21:9, od katerega so si milo rečeno obetali veliko. Oglaševali so ga za televizor, sposoben prikaza filmov v originalnem razmerju, oziroma kot še danes radi rečemo, razmerju širokega platna. Bil je odličen, a ker večina konzumira pretežno televizijske vsebine, od cunamija kupcev, ki so ga po tihem pričakovali, ni bilo nič, in televizor je tiho odšel v zgodovino po le treh letih prodaje. Telefon ni televizor in čeprav tudi pri njem govorijo o prilagojenosti na vsebine storitve Netflix, ima razmerje še eno manjkrat poudarjeno prednost. Ko je telefon v pokončnem (portretnem) položaju, je na zaslonu vsaj v teoriji več prostora za prikaz »seznamov«. Kot sta na primer rezultati spletnega iskalnika ali pa seznam novic mobilnih različic novičarskih spletnih strani.

Zanimiv na videz, soliden na otip

Zmogljivostno Xperia 10 ne odstopa veliko od modela L3, je pa bolj kakovostno izdelana. Plastično hrbtišče iz enega kosa se brezšivno nadaljujejo v zaobljenih robovih, da se na sprednji strani lepo združi z zaščitnim steklom zaslona. Telefon je robustno izdelan, v roki zapusti dober občutek, a ergonomija enoročne uporabe ni najboljša. Tipki za vklop in jakost zvoka na desnem robu, med katerima je površina tipala prstnega odtisa, sta za moj okus pretanki, zato sem imel kar veliko težav pri jemanju zaslonskih slik (sočasni pritisk na obe tipki). Tudi tipalo, ki hkrati ni tudi »tipka«, zna zagosti, ko obenj pri enoročnem držanju telefona prislonimo prst. Vsak v polovici preizkusov branje ni bilo uspešno. Pri držanju telefona z dvema rokama težave niso tako izrazite. Na zgornjem robu je odprtina priključka za slušalke, na spodnjem robu pa je med lično izdelanima odprtinama zvočnika priključek USB tipa C. Ostane še levi rob, na katerem sta pod lahko odstranljivim pokrovom ležišči za kartici SIM in mikroSD. 

Kljub večjem 6 palčnem zaslonu in razmerju 21:9 »desetka« ni veliko večja od »ltrojke«, ker pod zaslonom (in ob straneh) okoli zaslona skoraj ni roba, zgornji pa je ožji. Ker pa je, ni zaslonske zareze ali luknjice v zaslonu, kje bi se skrivala sprednja kamera. Razmerje med površino zaslona in telefona zatorej ni tolikšno kot pri nekaterih drugih sodobnih telefonih (tudi srednjega razreda), a kot me ne moti zareza, me tudi robovi ne, če le niso preveč izraziti.

Xperia 10 je za današnje razmere relativno majhen, pa tudi dovolj tanek telefon, da je rokovanje udobno. Paše v skoraj vsak žep sodobnega oblačila, prav tako pa bomo zanj hitro našli prostor v torbici, aktovki ali nahrbtniku. Ker je tudi ozek, po dolžini pa ne presega veliko telefonov z enako velikim zaslonom, a razmerjem 19:8, se mi zdi, da je udoben tudi v ovitku okoli nadlahta – priljubljeno mesto rekreativcev, ki nikamor ne gredo brez telefona.

Sony Xperia 10
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • PROGRAMSKA OPREMA
 • RAZMERJE CENA/KAKOVOST
3.2

Naj kupim?

Malce prek tristo evrov, kot za telefon hočejo v spletni trgovini, ki je zelo aktivna v Sloveniji, na prvi hip obeta veliko. Xperia 10 bi zlahka bil zaradi zaslonskega razmerja, kakovostne izdelave ter solidnega zaslona polne HD razločljivosti eden najboljših telefonov srednjega razreda. A mu to žal preprečuje premalo zmogljiv procesor, nič pa ne bi bilo narobe, če bi bili tudi kameri za razred boljši. Škoda, ker gre drugače za dokaj zanimiv, predvsem pa dostopen telefon.

Premalo »mišic« za srednjo cenovno kategorijo

Poleg Xperie 10, ki sem jo imel na testu, je na voljo še različica 10 Plus, razlika med njima pa je v procesorju, kamerah in velikosti zaslona. Ta je velik že omenjenih 6 (15,24) ali 6,5 palcev (16,51 cm) zaslonske tehnologije LCD IPS. Črna ni tako globoka kot pri zaslonih OLED, vendarle je zaslon dovolj kakovosten, da namesto črne ne prevladuje temno siva, čemur smo priča pri nekaterih cenejših telefonih. Čeprav visoki dinamični način (HDR) ni podprt, je svetilnost zaslona dovoljšna za dokaj dinamično sliko, kar se lepo vidi med predvajanjem video vsebin s poudarjenim kontrastom. Pod svobodnim soncem pa so še vedno opazni odsevi, a ne tako zelo kot pri modelu L3, od katerega se razlikuje tudi v tem, da je polne HD razločljivosti. Na telefonu za gledanje filmov v njihovem originalnem razmerju, nižja ne bi bila niti primerna. Tudi prikaz barv je prilično dober. Videti so živahne, ne da bi presegle mero dobrega okusa.

Da zaslon nima spodnjega robu je sicer videti fajn, vendar ta pri večji različici še dodatno poslabša že tako ne najboljše ergonomije enoročne uporabe. Ker je telefon malo debelejši, pa tudi daljši, je težko, če ne celo nemogoče, hkrati držati telefon z eno roko ter s palcem doseči čisto vsak del zaslona. Normalno pa vsaj delujejo aplikacije, četudi niso prilagojene temu zaslonskemu razmerju oziroma se mu prilagodijo, tako da večjih slabosti ni bilo opaziti. Če odmislim širše črne robove pri predvajanju videov z Youtuba.

Če sem pograjal Sonya, ker je modelu L3 namenil Android 8, je prav, da ga tokrat pohvalim, ker ima Xperia 10 različico 9. Z vsemi prednostmi, ki jih ta prinaša. Tu pa se hvala konča! Kljub na papirju boljšemu procesorju Snapdragon 630, dejanske zmogljivosti niso pretirano boljše – oziroma ne tolikšne, kot bi sklepali na podlagi cenovne razlike med obema modeloma iz družine Xperia. Meritev zmogljivosti aplikacije Antutu je namreč le 88 tisoč (deset tisoč več kot pri modelu L3). Postavljeno v kontekst je povprečno za predstavnika srednjega cenovnega razreda, ko nekateri najboljši telefoni dosegajo štirikrat višje rezultate. Procesor Snapdragon 636 v 10 plus je sicer malenkostno hitrejši, vendarle na splošno izkušnjo uporabe verjetno ne vpliva veliko. Kljub očitnemu »pomanjkanju« mišične mase bo večina aplikacij, pa tudi mobilnih iger delovala dobro, brez zatikanja, zahtevnejše igre pa pač ne bo mogoče igrati v najboljši možni grafični kakovosti. Kot na večini telefonov, ki ne sodijo med igričarske ali premijske pametne telefone. 

Xperia 10 ne pozna brezžičnega polnjenja, vzdržljivost baterije (2870 mAh) pa je podpovprečna. V stanju pripravljenosti telefon zdrži še kar dolgo, ko pa deluje, se baterija hitro prazni. Razlog temu je, da v ohišju ni dovolj prostora za fizično večjo baterijo. A ko je telefon nov, bo pri normalno zahtevni uporabi zdržal do večera. Dlje pa zagotovo ne.

Od fotoaparata sem pričakoval več

Na papirju sta kameri boljši od tistih v modelu L3, rezultati pa so primerljivi. Telefon ima zadaj dve kameri, glavno s tipalom ločljivosti 13 milijonov slikovnih pik podpira 5 milijonska druga kamera za zajem podatkov o globini (pri modelu 10 Plus 12 in 8 MP). Da ima boljša različico manjšo ločljivost je pomenljivo. Fizično sta tipali enako veliko in pri tistem z manj pikami, so te večje in sposobne zajeti več svetlobe. Ker pa drugega modela nisem imel, težko sodim, koliko so zaradi tega njegove fotografije boljše.

Kakovost fotografij v dobrih svetlobnih razmerah je solidna. So ostre, na njih pa je veliko podrobnosti, vendar niso tako čiste kot na posnetkih za stotaka ali dva dražjih telefonov. Kaže, da algoritmi za obdelavo dajejo prednost zajemu čim več podrobnosti, nad gladkostjo in zmanjševanjem šuma. Tudi fotografije pri slabših svetlobnih razmerah niso slabe, glede na ceno telefona in zaslonko objektiva. Je pa opazno manj podrobnosti oziroma so te precej zamegljene. Zdijo pa se mi slabše od fotografij modela L3, kar se lepo vidi, saj sem z obema fotografiral iste prizore. Povprečna je tudi kakovost prednje kamere, nekaj podobnega pa lahko rečem tudi za snemaje videa. Nič posebnega za telefon ne glede na njegovo ceno.

HVALIMO
 • Inovativna in všečna oblika, zaradi katere ni neopazen
 • Preprosto dostopa reža za kartice SD
 • Priključek za slušalke, ki pride do izraza zaradi podpore zvoka visoke kakovosti (DSEE HX in LDAC)
 • Dokaj čisti uporabniški vmesnik sistema Android 9
GRAJAMO
 • Samo 64 GB pomnika
 • Odprtini za zvočnik zlahka prekrijemo, ko gledamo filme in video in zadušimo sicer soliden zvok
 • Premalo zmogljiv procesor
 • Avtonomija baterije v ničemer ne izstopa
 • Fotoaparati so za ta cenovni razred premalo zmogljivi
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja