Sony Xperia 1 IV ima vgrajen pravi optični zum, ki pa ni zares prvi v telefonu
Matjaž Ropret 11. maja 2022 ob 11:55

Mogoče ste v zadnjih dveh letih spregledali, če vas na to niso opozarjali kakšni oglasi na družabnih omrežjih, toda Sony še vedno razvija in izdeluje pametne telefone. Ob vse manjši konkurenci različnih znamk ne bi bilo napačno, če bi se znova pojavili v ponudbi operaterjev. Vsekakor nova Xperia 1 IV (ena – mark štiri) deluje kot ta čas eden najbolj zanimivih vrhunskih mobilnikov, še posebej za vse, ki se resno ukvarjajo s snemanjem videa in fotografijo. Z ustvarjanjem vsebin, kot se zdaj temu reče.

Xperia 1 IV nadaljuje tam, kjer so končali predhodniki, kakšnega novega recepta v Sonyju niso izumljali, očitno so zadovoljni z začrtano potjo in nagovarjanjem sicer ozke, a verjetno zveste skupine zahtevnih uporabnikov. Telefon ima znova zaslon OLED z ločljivostjo 4K, diagonalo 6,5 palcev in razmerjem stranic 21:9 (zaradi tega je reč dokaj ozka in visoka), ki je tokrat menda za 50 odstotkov svetlejši. Prav ne najboljša svetilnost in vidnost na soncu je bila ena glavnih kritik vseh treh Xperij 1 doslej. Glavna novost pa je vendarle teleobjektiv foto-video sklopa.

Znova so sicer objektivi trije. Glavni ima goriščnico 24 mm in dokaj veliko tipalo (1/1,7 palca), ultraširokotni  ne preširoko goriščnico 16 mm in seveda nekoliko manjše tipalo (1/2,5″), teleobjektiv pa je tudi tokrat daleč najbolj zanimiv. Prejšnjič so pri Sonyju vgradili spremenljive leče, ki so omogočale dve različni goriščnici (70 in 105 mm), tokrat pa periskopski zum, v katerem se leče premikajo, da s tem omogočajo dejanski optični razpon med 85 in 125 mm, kot je razvidno iz zgornjega zajema zaslona med Sonyjevo predstavitvijo. Žal bolj podrobno v podjetju tehnologije niso pojasnili. Gre torej za razpon med približno 3,5x in 5-kratno povečavo v primerjavi z glavnim objektivom. Tipalo je tu precej manjše (1/3,5″) in verjetno bi bil še bolj uporaben zum med 24 in kakih 70 mm, kar je najbolj »osnoven« zum objektiv v svetu fotografije, toda treba se je zavedati fizičnih omejitev. Vsekakor si lahko kupci obetajo bistveno boljših rezultatov kot pri digitalnem zumu, z vsemi temi objektivi in procesorsko močjo, ki jo zagotavlja Snapdragon 8 prve generacije, pa najbrž tudi spodobnega »hibridnega« zuma pri goriščnicah, ki jih ne pokriva optika.

V Sonyju govorijo o »prvem pravem optičnem zumu« v telefonu, vendar nisem povsem prepričan, da jim pripada ta titula. Verjetno so že pozabili na Samsungova Galaxy S4 Zoom in Galaxy K Zoom, tudi na Asusovega Zenfone Zoom, najbrž pa sem še sam katerega iz zgodovine pozabil in izpustil. Res so ti primerki imeli neprimerno večjo fotografsko izboklino, oba Samsunga sta izgledala, kot bi zlepili skupaj telefon in fotoaparat, a vse to so bili pametni telefoni s povsem pravim optičnim zum objektivom.

Posebnost Xperie 1 IV je še zelo hitro branje informacij s tipal. To omogoča snemanje pri razločljivosti 4K in 120 sličicah na sekundo z vsemi tremi objektivi, pri vseh pa deluje tudi samodejno ostrenje s prepoznavo oči in obrazov, zaradi česar so ljudje ves čas izostreni, ne glede na premikanje (njihovo ali kamere), kar poznamo iz fotoaparatov serije Alpha. Pri Sonyju obljubljajo tudi snemanje videa z višjim dinamičnim razponom, z uporabo podobnega trika hkratnega zajemanja več slik kot pri fotografiranju, in odlično umirjanje slike. Telefon pa menda omogoča neposredno oddajanje na Youtube tudi tistim uporabnikom, ki na tej platformi nimajo več kot tisoč sledilcev (taka je namreč uradna Youtubova meja, do katere je mogoče oddajati samo z računalnika, ne pa tudi z mobilne naprave). Za vlogerje Sony ponuja tudi dodaten »monitor«, ki se ga s pomočjo nosilca pritrdi na zadnjo stran telefona, in tako uporabnik vidi, kaj snema. Tipala vseh treh objektivov imajo 12 milijonov pik in na prav toliko so posodobili tudi sprednji fotoaparat.

Telefon ni napreden zgolj za video in fotografijo. V japonskem podjetju poudarjajo še snemanje zvoka, ki menda z algoritmi za odpravo šuma in ostalih motečih zvokov da rezultat, kot bi bil posnet s kondenzatorskim mikrofonom v studiu. Zato naj bi bila Xperia 1 IV še posebej primerna za glasbenike, da se lahko posnamejo v visoki kvaliteti. Izostal ni niti izhod za slušalke. Drugo področje je igričarstvo, kajti telefon poleg zmogljivega procesorja seveda ponuja 120-herčno osveževanje zaslona in hkrati dokaj kompaktne mere za udobno držanje.

Baterija je velika 5000 mAh, kar bi moralo zagotavljati solidno avtonomijo, žično polnjenje gre z največ 33W, na voljo pa je tudi možnost brezžičnega. Ogrodje telefona je kovinsko, hrbtišče pa iz utrjenega stekla Gorila Glass Victus, telefon je vodoodporen po standardu IP68. Delovnega pomnilnika je 12 GB, podatkovnega 256 GB. Vse skupaj deluje, kot da pri Sonyju tokrat niso izpustili ničesar, kar si najzahtevnejši kupci danes želijo v pametnem telefonu. To pa odraža tudi cena, ki naj bi čez približno en mesec, kot zadeve prihaja v prodajo, znašala 1399 evrov. To je sto evrov več od začetne cene predhodnika.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Matjaž hvala za ta informativni članek o novi Xperiji.Ampak bo pa telefon kar drag.Glede primerjave tipal fotoaparatov na telefonih si nisem čisto na jasnem ,-1/1,7 palca bi naj bilo dokaj veliko,na spletu sem zasledil da ima iPhone 12 Pro 1/1,8 palca senzor in velikost v mm, 14,1mm,- imata pa oba telefona dovolj ostro sliko ko se ju prenese na računalniški ekran? Je sploh kakšna večja razlika v primerjavi z 12MP od P40 Pro ali MI11 Ultra ko se jih da fotografije od vseh na računalnik? Lep pozdrav.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.