Sony WH-1000XM5: Čemu bi jih kupil, če so »stare« skoraj enako dobre?
Marjan Kodelja 15. septembra 2022 ob 06:28

Brez dvoma še vedno najboljše slušalke, zahvaljujoč zasnovi, vrhunskemu dušenju hrupa, perfektno uravnoteženim zvokom in znanim funkcijam. A z manj napredka, kot bi se spodobilo za novo modelno oznako!

Zdi se, da se je Sony, podobno kot še nekatera druga tehnološka podjetja, v prvi vrsti Apple in s prepogljivi telefoni tudi Samsung, ujel v zanko uspeha. Ni mu treba stremeti k tehnološkim prebojem, saj so obstoječi izdelki v svojem tržnem segmentu brez prave konkurence. A ker se spodobi vsake toliko predstaviti naslednjo generacijo, to storijo, ne da bi se pretirano pretegnili. Tokrat je »napredek« v videzu slušalk, s katerim se Sony odmika od prvotne oblikovne zasnove.

Tehnični podatki:

Masa:približno 250 gramov
Tip slušalk:preko ušesa
Zvočni gonilnik:30 mm
Frekvenčni obseg:4 – 40.000 Hz 20 – 20.000 Hz (Bluetooth, vzorčenje 44,1 kHz) 20 – 40.000 Hz (Bluetooth, LDAC 96 kHz)
Življenjska doba baterije:do 40 ur z dušenjem hrupa, 32 ur pogovora do 30 ur brez dušenja hrupa, 24 ur pogovora čas polnjenja 3,5 ure
Povezava:žična in Bluetooth 5.2
Upravljanje:gumbi in na dotik občutljiva površina desne skodelice in aplikacija

Bolj izpiljena oblika

Obliko bi najlažje in hkrati najhitreje opisali kot bolj izčiščeno in bolj elegantno. V primerjavi s starejšimi slušalkami je na ohišju manj ravnin in ostrih robov, skodelici sta večji in bolj jajčasti, naglavni trak pa je tanjši in z manj točk občutljivih na lome pri ne najbolj nežni uporabi. Žal so tudi slabosti. Ušesni skodelici se ne zložita več ena ob drugo, zato je prenosljivost slabša, medtem ko se Sony še vedno ni potrudil, da bi povečal odpornost ohišja proti vodi. Pomembno v primerih, ko bi jih radi na ušesa poveznili med športnimi dejavnostmi.

To kakopak ne vpliva na udobje nošenja. Naglavni tlak se zdi manj oblazinjen, a zaradi tega dolgotrajna uporaba ni nič bolj ali manj utrudljiva. Ravno tako sta primerno oblazinjeni skodelici, ki imata hkrati dokaj veliko svobodo vrtenja okoli sklepa z naglavnim trakom, da se popolnoma prilagodita obliki površine okoli ušesa, na katero pritiskata ravno toliko, da je zadoščeno primerni zvočni izolaciji. Skupaj z ne pretirano težo je s tem zadoščeno enemu od pogojev, ki odlikujejo dobre slušalke. Uporabljate jih lahko več ur nepretrgano, ne da bi vas »nošenje« utrudilo.

Upravljanje je ostalo pretežno takšno, kot je bilo. Na levi skodelici sta poleg vtičnika za kabelsko povezavo, priključek USB-C je na desni, še dva gumba. Eden je namenjen vklopu in drugi malo večji za »križarjenje« med ambientalnim načinom (slušalke prepuščajo zvok okolice) in dušenjem hrupa. S trikratnim pritiskom lahko celo aktivirate storitev Spotify. Na dotik občutljiva površina, po kateri s kretnjami (vlečenje ali dotiki prsta) nadziramo jakost zvoka, predvajanje, sprejemamo klice, se kot običajno, bohoti na hrbtu desne skodelice. Če površino pokrijemo z dlanjo, slušalke takoj prepustijo zvoke okolice, kar je še posebej uporabno, ko opazite, da se nekdo želi pogovarjati z vami.

Nova oblika ima še manj očitno prednost. Zaradi izčiščenih linij je manj težav s šumom vetra in zato je dušenje hrupa učinkovitejše. Na zmogljivosti te funkcije sicer vpliva podvojeno število mikrofonov, ki procesorju zagotavljajo več zvočnih podatkov na podlagi katerih oblikujejo signal »protihrupa«. Več mikrofonov ravno tako nekoliko izboljša kakovost zajema govora. Kot vedno je slušalkam dodatna lična in priročna torbica za shranjevanje, ko jih ne uporabljamo.

Širok nabor funkcij

Zaščitni znak serije je seveda aktivno dušenje hrupa. Tehnično gledano novi model nudi izboljšave. Toda ker je bila funkcija že do zdaj na visoki ravni, je vprašanje, kolikšno razliko boste začutili na lastna ušesa. Ker so se prejšnje generacije slušalk izkazale v izničevanju nizkih frekvenc (javni prevoz, motorji letala), se XM5 nekoliko bolje izkažejo še v dušenju visokih. Kar je zaradi fizikalnih lastnosti veliko težje. Zasluga gre novemu gonilniku, ki jih s kupolo visoke togosti in mehkejšim robom boljše pasivno duši.

Bistvo Sonyjevih slušalk je v njihovi »pameti«. Povezava z mobilno aplikacijo Headphones poskrbi za optimizacijo nastavitev, ne da bi zato morali karkoli storiti. Če je ustrezna funkcija vključena, se bodo postopoma naučile dnevne rutine in vedno znova prilagajale nastavitve trenutni lokaciji. Ko na primer zaznajo, da sedite v tihi dnevni sobi, bodo samodejno zmanjšale ali celo izklopile dušenje hrupa, v pisarni ga povečale ali med sprehodom zaradi varnosti omogočile slišnost zvokov okolice. Slušalke so ravno tako sposobne zaznati govorjenje  in v takšnih primerih na primer ustaviti predvajanje ter vključiti ambientalni način. Lepo in prav, toda raje sem to možnost takoj izklopil. Med gledanjem serije na prenosniku se mi je namreč kolcalo in po vsakem glasnejšem sem moral predvajanje vedno znova zagnati. Bolj uporabno je kakopak prekinitev predvajanja, ko slušalke odložite. Na voljo je še podpora za Googlovo pomočnico in Alexo, če se vam katera od njiju zalušta.

Prilagajanje delovanja funkcij poteka v aplikaciji, ki je ena bolj uporabnih do zdaj. V njej je namreč na voljo še dosti priročnih zadev, med njimi izenačevalnik zvočnih frekvenc, analiza strukture ušesa za 360-stopinjski zvok in pa varovanje sluha uporabnika. Priročna možnost, ki opozarja, ko raven glasnosti ali čas uporabe slušalk preseže vrednost hrupa, kot ga določa svetovna zdravstvena organizacija.

Kakovost zvoka, kot ste jo vajeni

Za tovrstne slušalke se odločajo ljudje, ki cenijo kakovost zvoka in najboljšo možno zvočno izkušnjo ne glede na hrup okolice. Čeprav se je Sony namesto za 40-milimetrski gonilnik predhodnih modelov odločil za manjšega 30-milimetrskega, kakovost zvoka ni nič slabša. Tudi boljša ne, če sem popolnoma odkrit, saj so že predhodnice nudile perfektnega. Zagotovljena je podpora kodeku LDAC, ki z večjim vzorčenjem in optimalnejšim stikanjem podatkov zagotavlja zvok visoke ločljivosti in širše frekvenčno območje tudi v primeru prenosa preko vmesnika Bluetooth. Tu je še funkcija DSEE Extreme, ki se trudi s pomočjo umetne inteligence povrniti nekaj zvočnih podrobnosti, ki so bile izgubljene med digitalizacijo ali prenosom.

Ni me toliko presenetila kakovost zvoka kot izredna uravnoteženost slušalk ne glede na glasbeno zvrst. Naj gre za industrijski metal skupine Rammstein, zahtevni zvok džezovskih skladb, hitre ritme elektronske glasbe ali zvočnega bogastva klasične, vse to je bilo slišati tako, kot se za slušalke s ceno okoli 400 evrov spodobi. A enako sem lani mislil in zapisal za slušalke Sony WH-1000XM4. Ker so skoraj stotaka cenejše in nič slabše (pa še zložljive), se verjetno nima smisla spraševati, kateri, letošnji ali lanski model, je gospodarnejše kupiti!

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Hvalimo:
  • Zmogljivo dušenje hrupa
  • Kakovosten zvok
  • Dovolj funkcij
  • Uporabnost mobilne aplikacije
Grajamo:
  • Nova oblika razen videza ne prinese nobene druge prednosti
  • Niso odporne proti vodi
  • Dražje od predhodnic
  • Nobene pomembnejše nadgradnje
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.