Sony WH-1000XM4: So to najboljše brezžične slušalke z aktivnim dušenjem hrupa? (#video)
Marjan Kodelja 12. februarja 2021 ob 06:43

Teorijo zvočnega valovanja se zlahka naučite, za izkušnje pa je potreben čas. V tem grmu tiči zajec, zakaj podjetja z dolgo tradicijo ukvarjanja z zvokom lažje naredijo odlične slušalke kot »na trgu glasen novinec« in čemu Sonyjeve brezžične slušalke WH-1000XM4 veljajo kot ene najboljših z aktivnim dušenjem hrupa!

Izboljšave se skrivajo notri, v tehnologiji, zato se na zunaj skoraj ne ločijo od predhodnega modela XM3. Enaka oblika, enki kakovostni plastični in penasti materiali za udobnost dolgotrajnega nošenja, ki obetajo tudi trajnost izdelka, način zlaganja in dodatki v hranilni torbici. Poleg krajšega kabla USB za polnjenje skriva avdio kabel, da lahko slušalke uporabljate z napravami brez vmesnika bluetooth in dvojni »priključek« še največkrat uporaben za poslušanje glasbe na letalih. Da je oblika enaka, še ne pomeni konca sveta. Čemu bi spreminjali oblikovanje, ki je hkrati prefinjeno in praktično, pa še uporabniki so ga sprejeli. Slušalke so tipa »preko ušesa« zato je izbor dobrih penastih materialov v ušesni blazinici pomembno še zaradi učinkovitega pasivnega dušenja zvočnih frekvenc, ki je polega aktivnega dušenje zaslužno, da lahko govorimo o dobri zvočni izolaciji od okolice.

Čiste sodobne oblike brez pretiravanja

Slušalke odlikuje minimalistični oblikovalski pristop.Leva školjka ima avdio priključek in ob strani dva gumba – večnamenskega in za vklop. Priključek USB tipa C za polnjenje baterije je v desni in tam je še v celoti na dotik občutljiva površina hrbtnega dela. Na zunanjem delu obeh sta odprtini za zunanja mikrofona, ki skupaj z notranjima zagotavljata podatke, da lahko procesor 700-krat na sekundo ustvari protizvok aktivnega dušenja hrupa. Znotraj leve školjke je bližinsko tipalo, s katerim slušalke zaznajo, kdaj jih nosite in kdaj se nekje odložene. Tedaj ni nobene potrebe po predvajanju zvoka oziroma je bolje, da varčujejo z energijo.

Blazinice na robovih školjk so udobne mehke, vendar trdno nameščena in jih, kot je videti, ni mogoče preprosto zamenjati. Ker gre za dela, ki sta najbolj podvržena izrabi, mi to ni najbolj všeč. Menjava je sicer mogoč, le proces je zahteven in zato ni primeren za vsakogar, saj lahko hitro poškodujete plastično ohišje. Vprašanje pa je, ali bodo nadomestne blazinice sploh v prosti prodaji. Druga slabost je neodpornost na vodo. Priporočljivo je namreč, da nanje ne pade niti kapljica, zato pozabite na uporabo v deževnem vremenu in med rekreacijo. Tako je, ker je Sony rekreativcem in zaljubljenim v plesanju v dežju namenil model WF-SP800N. Čemu bi imeli samo ene slušalke, ko imate lahko dvoje? Ni dober izgovor. Slušalke visokega cenovnega razreda bi morala biti odporne proti vodi, saj si ne domišljam, da bi plačal skoraj štiri stotake in ne mogel poslušati glasbe že med nedolžnim rosenjem iz megle.

Baterija zadošča za do 30 ur predvajanja z aktivnim dušenjem hrupa in do 38 brez, kar je primerljivo avtonomiji modela XM3.

Možnosti je res veliko, marsikatere verjetno nikdar ne boste uporabili!

Kar je dobrega uvedel predhodnik, je preneseno v model XM4. Izboljšano in nadgrajeno. Izpopolnili so tehnologijo aktivnega odpravljanja hrupa, ki je zdaj učinkovitejša tudi v področju srednjih tonov – enakomernih in tišjih zvokov ventilatorjev, oddaljenega motorja. Zvoki sicer niso nikdar čisto utišani, vendar je tišina, ki jo dajejo prižgane slušalke najbolj popolnoma, kar sem jo imel možnost »slišati« do zdaj. Slušalke so na primer skoraj popolnoma utišale zvok meter oddaljenega radia, a še vedno je bilo slišati zvoke mehaničnih tipk tipkovnice, tleske in udarce po mizi. Vendar so manj glasni. Dokler slušalke ne predvajajo glasbe. Tedaj okolice ne slišite več. Odpravljanje hrupa je inteligentno. Če dovolite, potem si aplikacija zapomni priljubljene nastavitve glede na lokacije uporabe slušalk, da jih potem samodejno zažene, ko zazna, da ste tam. Morda doma želite popolno tišino, a je v pisarni vseeno dobro vsaj malce slišati sodelavce. Začasno lahko odpravljanje hrupa prekinete, če z dlanjo prekrijete na dotik občutljivo površino desne školjke, tedaj se lahko normalno pogovarjate, medtem ko vam funkcije samodejne prekinitve predvajanja v primeru zaznave vašega glasu, ne priporočam. Sam sem jo izklopil takoj, ko je glasba nekajkrat utihnila samo zato, ker sem v efektu začel peti. Če bi vedel, kako »fušam«, kar so mi otroci povedali kasneje, bi jo morebiti celo pustil vključeno!

Odlična kakovost, a verjamem, da bodo imeli avdiofili pomisleke

Poleg oblike so enaki 40-milimetrski zvočni gonilniki, zatorej je kakovost zvoka na enaki rani. Vsaj dokler v enačbo ne vstopi aktivno dušenje hrupa. Ker deluje na podlagi zvoka nasprotnega hrupu okolice, ni mogoče, da ne bi vplivalo na kakovost predvajanje glasbe. Vprašanje je le koliko? Razlog, čemu se ga avdiofili za popoln užitek še vedno izogibajo. Moja ušesa niso tako občutljiva in kar se mene tiče, je kakovost zvoka izredno dobra, boljša od kakovosti brezžičnih ušesnih čepkov Huaweia ali Sonyja. Drugih, ki je preizkušal Matjaž, vendar menim, da bi prišel do podobnih zaključkov. Zvok slušalk WH-1000XM4 je topel, uravnotežen in poln podrobnosti in se kot tak obnese na širokem razponu glasbenih zvrsti. Od »žaganja« Rammsteina, prek zvočno bogatih priredb pop skladb Postmodern Jukeboxa do klavirskega koncerta Čajkovskega in Mozartove opere Čarobna piščal. Pri prvih so mi še posebej všeč globoki basi, ki ne motijo melodije skladbe in pri zadnji čisto toni glasu operne pevke brez slabega vpliva na slišnost orkestra. Medtem ko se uravnoteženost kaže med predvajanjem džeza, popa in roka.

Slušalke podpirajo 360 Reality Audio in zvočni kodek LDAC. Ker na zvok vplivata tako brezžična povezava in slabši glasbeni zapisi (večje stiskanje podatkov) je dobrodošel proces DSEE Extreme, ki s pomočjo algoritmov umetne inteligence poskuša rekonstruirati podatke, ki so bili med stiskanjem izgubljeno. Podobno kot procesor na televizorju nižje ločljivosti signala poskuša čim lepše prilagoditi razločljivosti zaslona. Uporaben dodatek med poslušanjem skladb na primer iz Youtuba, saj vse tam najdene niso v najboljši kakovosti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naj kupim? Sony WH-1000XM4 so odlična izbira, ko iščete slušalke z najboljšim dušenjem hrupa, vam ni težko zanje odšteti slabih štirih stotakov in zahtevate dobro in uravnoteženo kakovost zvoka. Zanje se ne odločite, ko hočete imeti slušalke, ki jim voda ne pride do živega, kajti veliko ste zunaj ali bi jim radi uporabljali za video konference. Zajem glasu ni namreč na enaki ravni kot kakovost zvoka oziroma je za te namene mogoče najti bolje (in cenejše) slušalke.

HVALIMO:
  • (Še) izboljšana učinkovitost dušenja hrupa
  • Izboljšanje kakovosti slabega glasbenega zapisa (DSEE Extreme audio upscaling)
  • Možnost sočasne povezave bluetooth z dvema napravama
  • Dobro samodejno vstavljanja predvajanja v primeru zaznave govora ali snetih slušalk
GRAJAMO:
  • Ni oblikovnih sprememb v primerjavi z modelom XM3
  • Slušalke niso odporne proti vodi
  • Kakovost klica (mikrofona) ni najboljša
  • Petje med poslušanjem lahko v primeru vključene funkcije zaustavi predvajanje
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.